De eerste foto's van Parmentier de canard staan in de post van gisteren
Hier: het vlees kort bakken in eendenvet
NRC Next, maart 2007
Zo, dus Janneke gaat culinair toeren in Thailand.
Tips.
* Direkt na aankomst in Bankok een kom van die pittige tomatensoep met rivierkreeft, limoen en koriander eten.
* Bij Sam Boon zoete krab gaan eten.
* Ergens op straat die gewalste gedroogde inktvis proeven. Kan zonder gevaar lijkt me, want het wordt gefrituurd. Die ongeboren kuikens en die levende apenhersenen links laten liggen.
Maar goed, Janneke “komt vandaag bij me eten”. Dat wordt natuurlijk bonen, daar hoef ik geen seconde over na te denken, want die komen in haar rubriek veel te weinig aan bod.
Beans beans
The magical food,
The more you eat
The more you toot,
The more you toot
The better you feel
So eat your beans
At every meal.
The magical food,
The more you eat
The more you toot,
The more you toot
The better you feel
So eat your beans
At every meal.
(Boonvormig!)
Puree (gemaakt met eendenvet)
Zeer lang met eendenvet gestoofde ui (afgemaakt met Marsala)
In Frankrijk zeggen ze dat bonen hypocriet zijn want ze praten achter je rug.
Eerste vraag: wat voor bonen. Die enorm grote witte? Kekers? Paardebonen (mollebonen, gedroogde tuinbonen)? Die rare gele die ik uit Frankrijk meebracht? Die beroemde witte Spaanse pochas?
En dan komt natuurlijk vraag twee. Stel ik kies voor pochas; wat maak ik er dan mee? Pochas met Jakobsschelpen? Met kabeljauwwangetjes? Met patrijs? Met eendevleugeltjes? Nee, het moet wel praktisch blijven.
Eerst even “Bonen voor kinderen die niet van bonen houden”.
Per zes kinderen een pot witte bonen in tomatensaus, een potje witte bonen, een blik ananas-stukjes en een blik knak.
Beetje ui glazig bakken in boter, wat knof erbij...
Puree
Stukken vel
Oven
Ondertussen de witte bonen in een vergiet afspoelen en uit laten lekken. Alle bonen erbij, roerend warmen en het met sap uit dat ananasblikje en wat Ketjap manis het geheel wat dunner maken. Stukjes ananas en stukjes knak erin opwarmen. Proeven op zout. Serveren met stroop.
Maar ja, handig voor Janneke om te weten misschien, maar om te eten?
“Bonen voor papa's die niet van bonen houden” dan dus.
Hoeveelheden als boven, voor drie volwassenen.
Arachideolie, ui bakken en geplette knoflook en schijfjes gemberwortel daarna zacht mee laten bakken. Witte bonen afspoelen en met die tomatenbonen erbij. Kruiden met cayenne, geplet komijnzaad en oregano. Half zoete half zoute ketjap erbij, wat medium sherry, ananas en knak. Op smaak brengen met citroensap. Geen stroop erbij, wel cassave- of tortillachips. En voor de gezond kan er groene paprika door.
Vooraf eten we wat mij betreft bonensoep, maar ja, dat wordt wel heavy. Iets chics ter compensatie van die ordinaire bonenpotten? OK. Gerookte heilbot met radijs, en eieren gevuld met forel-ei'tjes. Ná eten we in koude sterke Earl Grey gemarineerde fruitsalade met o.a. nashi-peren en sharon-fruit.