dinsdag 5 februari 2019

De Grote Kleynejan, laatste aflevering



Vandaag foto's van chausson mozzarella, champignons en ansjovis
Hierboven Bergse ansjovis op pekel
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Eindelijk heb ik

het meest suffe boek van culinair Nederland

afgewerkt; de laatste 100 pagina's...



Zie de eerste aflevering over dit boek (met op elke 100 pagina's meer dan 50 fouten en kletsverhalen!) hier
(Fantastische foto's van dat boek daar!)


Het ligt niet voor niets in de ramsj...



Deeg, mozzarella
Gebruik Fior de latte, geen buffel


Hoofdstuk "Culinaire fabels"
Van Johannes van Damp overgepende urban legends
("De Dikke Van Damp / Is een culinaire ramp")


"Specerijen bij rot vlees"
Klok horen luiden...
Dat gaat met mosterd, ja


"Hutspot komt uit Leiden"
Nooit gehoord van Olla podrida


Dat vlees dichtschroeien flauwekul is
Nooit serieus getest dus, of enkel kletskoek gelezen
(En niet kunnen koken!)


Dat vlees aan het bot beter smaakt
Het gaat niet om de smaak, het gaat om de warmtegeleiding door dat bot, culinaire aap


Geen olie in pastawater
Kook eens Spätzle, zou ik zeggen


Enorm gelul over het verdampen van alcohol
Als soep of saus 90° is (en tegen de kook aan is dat 96, 97°), dan kan een vloeibaar alcoholmolecuul daarin niet bestaan!




"Iets zuurs erbij als je eiwit klopt"
Als je culinair verstand hebt dan weet je dat je geen azijn of citroensap gebruikt maar wijnsteenzuur


IJzer in spinazie
Nooit gehoord van de ijzerafgifte door de allereerst gebruikte soorten blikken


Over oesters
"mythes zijn van alle tijden"
Culinaire apelullen blijkbaar ook...


Proeven met de tong
Geen woord over -veel belangrijker- de geur


Hoofdstuk Authenticiteit
Ken je nog lullen lul dan mee


Dat stamppot vóór 1880 niet werd gemaakt
Natuurlijk niet
Voedsel voor de gewone mens, die in een marmiet boven het vuur kookte


Dat "terroir" flauwekul is
De meest terroir gevoelige plant is de melkzwam
Ga die eens eten op diverse plekken in Europa, dan leer je wat wel of niet gelul is
Centraal Rusland of de Ardennen: niet te vreten; Catalonië heel redelijk; Navarra uitstekend


"In Franse basiskookboeken bevat maar een schamele 10 of 20% van de gerechten geen room of boter"
Wat een culinaire Neanderthaler...




"Alles wat in Frankrijk geen haut cuisine is, is een poging tot immitatie"
Je zou dat warhoofd in de gracht moeten trappen
Lees M. F. K. Fisher "The Cooking of Provincial France"
Lees E. David, "French Provincial Cooking" en "French Country Cooking"
Lees al die boeken over de Cuisine bourgoise...
God wat een lul...


En weer zo'n zwakzinnige mongool die niet weet dat à l'américaine en à l'armoricaine twee verschillende dingen zijn (ook overgepend van Van Damp)


"Wie van de kookliefhebbers herinnert zich niet Jamie Oliver"
Wie van de culinaire kloothommels herinnert zich niet Kleynejan


Niet weten dat je, als je carbonara met guanciale maakt, geen vet gebruikt, en als je het met pancetta maakt wel
Maar er wel over kwaken natuurlijk


Dat baccalà stokvis zou zijn
Weer zo'n bedorven scheet van Van Damp


Die zich verbaast over enorme hoeveelheden olijfolie, maar niet weet dat die pan na afkoeling met alle olie erin de kast in gaat
De oorsprong van het frituren


Dat er verschil zou zijn tussen uit de hand eetbare tortillapunten en vers gebakken idem
Dat je die laatste dus niet uit de hand zou kunnen eten, de culinaire drol
In de Calle Artiga in Huesca, beroemdste tapastent van het noorden, worden ze aan de lopende band gebakken en linea recta uit de hand gegeten (wel wat warm aan je vingers, dat wel)


En laat ik eens vertellen waar de slechte naam van de Engelse keuken vandaan komt
Simpel: ze hebben er geen Haute cuisine, alleen lokale gerechten


Fish and chips
En niet weten dat daar Malt vinegar over gaat




Luikse gehaktballen
Met tomatenpuree, azijn en appelstroop
Gelul
Met donkere leffe


Belse spruitjes
Nooit gehoord van stoemp


De Duitse keuken neerzetten als Bratwurst en bier, de popi zak


Wiener rostbraten
"Weense biefstuk", het culinaire veenlijk
Ja, in Nederlandstalige hits op internet wel ja, maar Nederlanders zijn culinaire opgewarmde lijken, ja
Dat snij je van de Fijne rib, of van de punt van het staartstuk


Kruimeldeeg kwaak kwaak
Dat is Streusel
Met vloeistof aangemaakt (ei, water) is het fonceerdeeg, en daarvan maak je Linzer Torte


En dat Galicië dat heet Oost-Galicië
Galicië ligt in Spanje


Slavische (hij bedoelt Servische) bonensoep
Dat hoort met witte bonen
Hij neemt zwarte
Die hép je niet eens in Servië... Dat zijn Amerikaanse bonen... Die vind je oorspronkelijk in Europa enkel (import) in Portugal...


"eigele kruipbramen"
Dat is geen soort, maar gewone bramen, en die groeien zo in bepaalde donkere omstandigheden
In Finland dus, maar net zo goed in Atjeh


"Geraadpleegde literatuur"

Je vraagt je af of iemand die zoveel gelezen heeft, nog tijd gehad heeft om na te denken...

(Wie was dat ook weer, die dat schreef? Heine? Tucholsky?)
(Twee auteurs die deze van enig gevoel voor humor gespeende droogkloot, en van enig gevoel voor relativiteit gespeende zakkewasser natuurlijk nooit gelezen heeft...)




Taddaa!!!!!!!!!!!!



En nu op naar de bespreking van het recente culinaire meesterwerk van Oude Kleynepik én Jonge Kleynetrut, "Lui Lekker Land"

Dat is nóg veel erger, verdomd
(Hoe is het mogelijk dat het nóg dommer kan...)

"Pont de l'Éveque", Pont l'Évêque, ja...

"het zal zelfs moeite kosten om überhaupt aan gort te komen"
Als je de ballen verstand van inkopen hebt en niet verder kijkt dan je neus lang is en vooral Marqt frequenteert, dan wel ja

God God wat een mislukt volk...