Vandaag de foto's van de chorizo-paprika
Pimentón chorizero
Zie de eerste aflevering van deze kleine maar grandioze serie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Gestoofd lamsvlees
Chilindrón de cordero
Noord-Spanje
Hak een flink stuk lamsvlees met bot in niet te kleine stukken
Bak in olijfolie stukjes droge chorizo uit, en daarna wat ui en knof
Doe het vlees erbij, braad rondom aan en laat het dan langzaam gaar worden met iets water erbij, rozemarijn (liefst een tak met bloempjes) en een deksel op de pan
Minder mals vlees kan op deze manier gaar worden door steeds als het water verkookt is weer wat toe te voegen
Als het vlees zacht is gaat er klein gesneden rode paprika doorheen
Zodra de paprika warm is het gerecht met p/z op smaak brengen
Wanneer alleen kas-paprika te krijgen is: de helft van de paprika kapot koken bij het vlees, en tegen het einde nog wat paprika toevoegen
Prima gerecht voor wat ouder lam
Olla podrida
Spaanse erwtensoep
Olla podrida betekend verrotte pot
Zou aan de basis van hutspot hebben gelegen als je de culikwakers gelooft
Week bonen (erwten hebben ze in Spanje niet), liefst in bouillon
Kook ze gaar met z/p, wat olijfolie, wat tomaat, redelijk wat witte prei, wat groene paprika, redelijk wat wortel, wat ui, knof en laurier
Gebruik hiervoor het weekwater, maar niet alles
Kook tegelijkertijd in water zonder zout gespleten varkenspoot en/of grof geknipt varkensoor, en verder een stuk rookspek, een stuk droge bloedworst (Duitse bijvoorbeeld, als je geen Spaanse kopen kan), pekelvlees en chorizo
Als de bonen droog dreigen te koken dan wat van het kookwater van het vlees toevoegen
Laat het vlees uitlekken, snij in stukken en doe bij de bonen
Laat voorzichtig aan de kook komen en voeg dan gebakken ui toe en paprikapoeder
Die Volkskrant apelullen zeggen altijd dat pimentón gerookt is
Zie hierboven zou ik zeggen
Gerookt of niet
En de apekutten van de Volkskrant zeggen altijd dat het pikant is
Zie hierboven zou ik zeggen
Pikant of niet
Gepocheerde eieren met groenten en bonen
Huevos a la Flamenca
Zigeunerinnen-eieren
Rancho-gerecht: wordt gemaakt buiten op een nagloeiend vuur, in een grote bruin-aardewerken schaal
Maar het kan ook in de oven
Bak in iets olijfolie stukjes chorizo uit
Bak er flink stukjes wortel bij en daarna grofgesneden ui en wat later idem knof
Maak er tomatensaus van met goed rijpe tomaten en/of blik en/of puree, liefst met kippenbouillon
Roer er bonen door, liefst gedroogde geweekte gekookte tuinbonen (habas in de Spaanse winkel, Foul medames bij de betere Turk)
Doe er ook rode paprika door
Stort in een ovenschaal, en breek er eieren boven (maak met een lepel onder elk ei een kuiltje, zodat het wat naar beneden zakt)
Laat de eieren in de oven stollen met wat paprikapoeder erop
Paprika met chorizo
Gebruik kleine groene paprika`s
Bij de Turkse winkel heten ze Biber dolmas, dus paprika om er Dolmas biber mee te maken
Meestal groene, soms rode
Verse; de rode zijn er ook gedroogd en die moet je natuurlijk weken en 20 minuten koken (in bouillon! want anders maak je paprikabouillon en heb je smakeloze vellen over)
Of gebruik die langwerpige lichtgroene, vrij dikke puntpaprika
Snijd de kop eraf en haal ze uit
Vul met kleine stukjes chorizo, of beter en als verkrijgbaar: het worstvlees van verse chorizo`tjes, of eventueel worstvlees van Merguez (Marokkaanse slager), alle vlees altijd gemengd met stukjes ui en knof en p/z
Wrijf de paprika van buiten in met olijfolie en zet een kwartier in een hete oven
Zuurkoolstamp
Maak aardappelpuree.
Prak uitgelekte goed gekookte zuurkool door de puree, doe in een ovenschotel, giet er wat van het gezeefde zuurkoolnat over, bekwast met gesmolten boter, bestrooi met paneermeel en gratineer in een oven van 180 graden tot mooi bruin
Je kunt op de stamppot schijven bloedworst leggen of in de lengte gehalveerde stukken rookworst, beide iets erin gedrukt en ietsje bestreken met wat zonnebloemolie
Of er spekjes doorheenwerken of stukjes Frankfurter of uitgebakken stukjes chorizo of...