vrijdag 26 februari 2016

Venlo




Tochtje


Nou ja, tochtje...

Zakelijke besprekingen, en een Moodle cursus


Hierboven wat ik (o.a.) kocht in de Poolse winkel en bij de Zwei Brüder (deel Pools spul ook van daar, en zie die Zwei Brüder hier; alle links hier in een nieuw venster)

Stond vandaag bij de Zwei Brüder weer vol be/verwondering te kijken naar hoe helder de ogen van de vissen (12 meter verse vis) zijn...
Alles kraak- en kraakvers...


Zag ergens een bar waar je Pulled Pork Burger kon eten
Idee!



Zie hier, waar ik eerder Venlose winkels liet zien
Wat ik toen schreef:
"In een straal van 250 meter: tientallen (tientallen!) 'lekkere winkels'"



O, trouwens, wat je niet op die inkoop-foto ziet, dat is enorm lekkere en enorm sterke Tilsit, waarvan ik de indruk had dat het Noord-Duits is, maar die ik nu kocht, die is Deens.

Was die vorige (op Borkum gekocht) ook Deens dan?
Maar ik weet dat ze in het Duitse gebied onder Denemarken ook Tilsit maken.


Ik kreeg weer kroketten-ideeën

Na komijnekaas (perfect), ossenstaart (moet opnieuw), mossel (perfect), en wat was het nog meer:

* Oesterkroketten
* Stokvis-mosterdsaus kroketten
* Witte vis - venkel kroketten


O ja, inkopen:

* Kapusta (Poolse zuurkool)
* Salame Emilio (dus uit Emilia Romagna)
* Heinz Piri piri sauce...



Nóg een mooie kaaswinkel


Wat me eerder al opviel, en nu weer, nu noteerde ik het: in Venlo heel veel Indonesische dingen tussen de gewone waar; bij de slager, of tussen de gewone gerechten op de kaart in een restaurant.

Er zitten daar relatief veel mensen uit Indonesië (ik praat nu over vestiging in de 50er en 60er jaren)(enorm vreemd was het altijd een mooi Indisch meisje Limburgs te horen spreken...)

Speciaal favoriet, vaste prik op de kaart van veel bistro's en bij veel slagers: "Zwarte kip" (gemarineerd in o.a. ketjap; "Zwartzuur van kip")
(Kijk trouwens een hier, "ketjup midia", lees ketjap medja, of kijk hier, "ketjap benting", lees benteng...)


Asperges waren er al!

Ik heb ze niet gegeten, maar ik zag wel zijdelings een artikel in De Limburger over het waarom van zo vroeg.


O ja!

Zie deze Venlo'se winkel hier

Ik wilde er een zegenende Paus kopen, of een Christoforus, maar het was al dicht

(Heel mooi ook trouwens: lekkere winkels gaan niet voor 10 uur open, en dikwijls vóór zes uur dicht)
(Zo hoort het)
(Die gaan zelf eerst uitslapen, dan vroeg en lang lekker koken, dan lekker eten en dan weer uitslapen)
(Een lekkere winkel die op 9 uur open is, dat klopt niet)



Vlees bij de Zwei Brüder
Hert, en noem het allemaal maar op, alle soorten wild

En een hele rij gans-producten
Hart, maag, noem maar op...


Restaurants


Kalfswang met sinaasappelsaus en aardappelpuree

Ik bestel dat, die ober verschiet van schrik, "Ik geloof niet dat we dat nog hebben"

Het zou best een goede combi kunnen zijn, geen idee, gaan we uitproberen


Tournedos met wat scampi's

Soort Surf ´n Turf dus

Ach, niks op aan te merken, snel vergeten dus


"Paling van het Sevenumse bedrijf 'Passie voor vis'"

Zie hier

Uitstekende verse gestoofde aal kreeg ik!
Matelote d'anguilles...


Zoervleisch

Zo heet het in Midden- en Zuid-Limburg, in Venlo heet het Zoor vleis.

Gestoofd rundvlees, zoetzuur gemaakt met droge stukjes kruidkoek, en azijn en/of zilveruitjes.

Ik kreeg er Appelemeuske bij



Dit is de afdeling Geit...


Twee artikelen in de kranten die ik kocht


Parool, 24 februari

"Balletje van Lies"
Liesbeth Maliepaard

Het is ongelofelijk maar waar: een prima verhaal zonder ook maar enig spoor van gelul...
Hoe is het mogelijk...

De Gehaktballentest van het Parool (heb ik gemist, en is wat anders dus dan die gehaktballen-wedstrijd van de Telegraaf) komt ter sprake

Een ding: dat "Oerrecept van Johannes van Dam met die garnalen erdoor" [die gehaktbal], dat is natuurlijk helemaal niet van De Dikke zelf, dat is zoals zoals altijd bij deze Davidson na-kwaker overgepend, waarbij Davidson het zelf ook al had overgepend.
De Dikke publiceerde het in "Koken op Bommelstein"
Aan dat recept lees je lijnrecht af dat hij het zelf nooit heeft gemaakt (dus overgeschreven).

Je hebt twee soorten culi-schrijvers
1] Zweert bij Davidson / Oxford Food / De Dikke
2] Larousse / Dictionnaire du Gastronome / Waverley Root / The Food Encyclopedia

Soort 2, die weet wat. Daar kan je mee praten zonder dat je de indruk krijgt tijd te verliezen of "waar ben ik mee bezig", "wat doe ik hier".
Soort 1 weet niks, kwaakt na, pent over. Vreugdeloos cum s.

Soort 2 heeft geen geheimen
Zie hier
Waarom zouden ze?

Soort 1 heeft geheimen

Dan hebben ze tenminste nog íets...



Foto bewogen maar dat maakt niets uit
Het gaat er enkel om dat je ziet wat voor een partij worst ze daar hebben hangen
(En liggen, en dat staat niet op de foto)


Trouw, 26 februari

Filosoof Matthijs Schouten

Over vegetarisch eten

"Eigenlijk vind ik [waarom zegt hij niet 'Ik vind'?]: als je vlees wilt eten moet je bereid zijn zelf een dier te doden en te slachten"

1] Dan kan je ook zeggen "Als je zelf kaas wilt eten [dat vindt hij erg lekker] moet je bereid zijn zelf een koe te melken". Doet hij dat ook? En brengt hij zijn kippen als ze van de leg af zijn naar het kippen-pension of wat?
2] Hoeveel jagers lopen er niet rond die een dier pang! doden en opeten?
3] Je komt in een dorp waar regelmatig -op straat!- varkens worden geslacht, en geen mens, geen kind in dat dorp stoort zich daar aan. Nederland nu. Waarom is de gemiddelde Nederlander niet "bereid zelf een dier te doden en te slachten"? Omdat hij niet weet hoe dat moet, en hoe dat gaat. Nog afgezien van dat de gemiddelde Nederlander niet op een heel varken zit te wachten. En nog wat. Kan meneer de filosoof ff aangeven wáár een Nederlander een varken kan slachten? O, en welke Nederlander hééft überhaupt een varken voor de eigen slacht?
4] Je zou een kip moeten durven slachten om kip te eten met een schoon geweten (dat rijmt). Maar waarom dan toch?? Moet ik dan knollen gaan kweken en uit de grond trekken, om met een rein hart knollen te mogen eten?

De filosofische kwaakharses...
De ontzagwekkende kletsmajoor...


Je kan naar debatten gaan van die floeper
"Vluchtelingen, landbouw en voedsel"
"Voedsel, gezondheid en gedrag"
"Over bacteriën als vrienden in de voedselketen"
Flikker op met je politiek correcte gezeik over vluchtelingen, gedrag en "voedselketen"...


"Waarom zou de mens geen dieren eten" wordt hem gevraagd
- "Ik vind het bij het mens zijn horen dat ik kan kiezen wat ik eet."

Nou, wat lul je dan allemaal?

 

Venlo


Marianne Thieme, ook zoiets

Het oorspronkelijke plan van God met de wereld lag heel ver weg van de dood, de reden ook waarom Adam en Eva vegetariër waren. Pas na de zondeval ging de mens vlees eten en puur om het plezier dieren doden

Wie waren die zwakzinnigen ook weer, die dat mens toen pushten?

Youp? Maartje?

Volgens mij is Nederland het enige land waar een raaskallende losgeslagen gek in het parlement kan komen


"Welke rol speelt Jezus in uw leven?"
-"Hij is toch de Wegwijzer?"

Kristus...