zaterdag 20 februari 2016

Koken uit de krant (5)



Vandaag wat boeken die ik de laatste tijd las
Dik en/of nieuw (dit hier) spul lees ik eerst uit de bieb
Dit boek schaf ik me wel aan
Een schitterend tijdsbeeld ook



Recepten uit het Dagblad van het Noorden


Zie het begin van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Twee afleveringen AD, daarna twee Trouw


In  het DvhN schrijft ene Klaas Kasma
Zie hier
Beetje een vieze man...


Ramensoep met kip


Dat Ramen een soort pasta is, dat is klets. "2 bundeltjes ramen noedels". En "noedels" is ook klets, dat betekent knoedel, Knödel, Klösse, gnocchi, dumpling, noodle.

Ramen pasta bestaat niet, Ramen soep wel, en dat betekent niets meer of niets minder dan soep met pasta.

Wat de man bedoelt trouwens is dit hier, maar dat heet wok pasta

Hij weet in ieder geval (Retteketet van Onder weet dat niet) dat je van Shiitake de stelen verwijdert

Maar hij gebruikt Mirin, en dat slaat als een tang op een varken

Prima recept hier



Ter compensatie


Kaas op toast met paprikachutney


Paprikachutney, tsjee...
Met boter en bruine suiker en Balsamico
Dat moet vreselijk smaken

En dan toast beleggen met yoghurt gemengd met mosterd...

En daarop geitenkaas raspen en dan in de oven en dan met die "chutney"...


Broodje Catalaans

Rooster sneden boerenbrood (of echt goed stokbrood) die ingewreven zijn met wat goede olijfolie, eventueel uit een blikje ansjovis.
Rasp er direct na het roosteren knoflook op uit en beleg ze daarna met uitgeknepen tomaten die van binnen nog ietsje groen mogen zijn.
Bestrooi licht met grof zeezout, maar beter nog: beleg met in de lengte in tweeën gesneden ansjovisfilets.
Serveer met Manchego kaas en/of Serrano ham.



Dit ga ik niet kopen
Komt niet uit de verf


Karnemelkpannenkoeken met amaretti appels


Amareti appels?
O wacht, Appel in boter stoven, Amaretto erbij, en na even crème fraiche

Ik weet het allemaal niet...


Zoete gevulde pannenkoek

Palačinky
Tsjechië en daaromtrent

Bak pannekoeken
Vul ze met ijs en/of stukjes fruit

Serveer met slagroom en bessensaus en/of chocoladesaus



Komt enorm goed uit de verf!
En je struikelt over de beroemdheden


Papadums


Hij gaat ze zelf maken

Kikkererwtenmeel (besan heet dat)
Peper, komijn, knoflookpoeder, cayennepeper
En water natuurlijk

Hij bestrijkt ze met zonnebloemolie, maar je kan er beter wat kokosolie door werken

En je kan ze beter maken van linzenmeel of urid (mung meel)

En je kan ze beter in de oven drogen in plaats van op het aanrecht

In feite maak je een soort kroepoek

AH heeft ze
Frituur ze, niet bakken
Heerlijk bij een curry...

Frituur ze eens tussen twee schuimspanen
Dan krijg je een bakje wat je kunt vullen met curry



Dit had ik nog niet gelezen
Ben er nu in bezig


Er staat 's zaterdags recepten van iemand anders in

Fussili met zalm in roomsaus


Glutenvrije pasta, maar als je wel gluten mag eten, neem dan volkorenpasta
Flikker op! Ook nog met "plantaardige room"...

Eet normaal mens met je volkorenpasta, en gebruik kokosolie bij Aziatisch spul in plaats van in de champignon-roomsaus...

Champignon-roomsaus maken (dat alleen al) en daar rauwe zalm in leggen...


Zalm met Stoemp

Maak stoemp (stamp met spruitjes) en en gebonden saus als Béchamel, maar met 1/3 melk, 1/3 witte wijn en 1/3 visbouillon.

Bedek de bodem en de wanden van een niet te hoge, ingevette (zonnebloem-olie of gesmolten boter) ovenschaal met de stamppot. Maak dus een "caisse".
Bestrijk de stamppot met wat vet.
Bedek de bovenkant van de wanden met aluminiumfolie en bruin de bodem vrij dicht onder de gril.

Verwijder de folie.

Roer zalm uit blik door de gebonden saus en proef op zout en peper.
Laat nog wat doorsudderen op laag vuur.

Giet deze ragoût in de caisse en plaats weer onder de grill, maar nu iets lager.



Dit gaan we herlezen...



Volgende aflevering zie hier