Eindelijk gevonden voor een simpel prijsje
Hierbij vergeleken is Davidson een na-penner, en Van Dam een na-pennende na-penner
(En twee tiepes zonder enig gevoel voor humor ook nog)
De Nederlandse culinaire wereld bestaat uit twee soorten mensen
De ene kant lekker popi met Davidson en Van Dam
En de Larousse vinden ze maar niks
En de Dictionnaire du Gastronome, en The Food Encyclopedia kennen ze niet
En de boeken van Root en van Chandler zijn te moeilijk voor ze
Hierbij vergeleken is Davidson een na-penner, en Van Dam een na-pennende na-penner
(En twee tiepes zonder enig gevoel voor humor ook nog)
De Nederlandse culinaire wereld bestaat uit twee soorten mensen
De ene kant lekker popi met Davidson en Van Dam
En de Larousse vinden ze maar niks
En de Dictionnaire du Gastronome, en The Food Encyclopedia kennen ze niet
En de boeken van Root en van Chandler zijn te moeilijk voor ze
Recepten in Trouw
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan in elke aflevering een link naar de volgende
Soep en salade
Peterselie in bouillon pureren
Dan zeg ik Fijn snijden en kapot koken
Daar polenta van maken, op een plaat, koel, sterren uit steken (het was kerstmis)
Kook de soep 10 minuten
Welke soep?
Daar gaan die sterren in, in die toversoep
Als die nou met saus in de oven werden gelegd...
Selderijpuree met roomkaas en geraspte kaas in ster-vormen
Vriezen
Daar veldsla bij en karamel erover en vinaigrette, ik begrijp er niks meer van...
Bij de ijskasten van Esta
Treviso met pancetta en geroosterde druiven
Kort gebakken Treviso sla, met krokante pancetta en druiven, met Balsamico en verse rozemarijn
Wat peper en salie meegebakken
Ik denk al Wat moet die rozemarijn daar, maar die staat verkeerd, die hoort bij die druiven (ik las trouwens eerst duiven)
Niks mis met dat sla-recept, ik bedoel het wordt klaargemaakt zonder die druiven
Die sla bak je in het spekvet
Die druiven (blauwe; ik zou zeggen witte) haal je door olie, azijn (die Balsamico), peper en die rozemarijn
En dan gaat het in de oven
Ook niks mis mee, en serveer lauw mét het vocht
Bij die sla dan dus, waarover je de pancetta kruimelt
Idem vriezers
Eendenborst met taugé
Bekend verhaal: vel insnijden (tamme eendenborst natuurlijk) en bakken op vel
Bekende reactie van mij: altijd eerst de vleeskant snel kort dichtschroeien!
Daarna staat er De vleeskant vijf minuten bakken, oftewel Hoe krijg ik mijn eendenborst gortdroog gebakken
Er wordt verteld wat in Hoisin zit en dat klopt niet
Geen azijn en geen rode peper
En wel rode rijst en tarwebloem
Kunnen die geen etiket lezen of zo?
Groenten roerbakken (oa. "voorjaarsuitjes"; naar de bollen?)
Voeg de rijstwijn toe (daarvan heb je tig soorten) en die hoisin en ook chilisaus
Szechuan peper, suiker...
Eendenborstplakjes erin opwarmen (worden ze nóg droger!)
Met taugé en rijst
Amandeltaart met rozijnen en dessertwijn
Die taart komt uit Kroatië, en wordt gedecoreerd met gesuikerde rozenblaadjes (lees gekonfijte) en "bolletjes van vijgen en honing", "een mengsel van fijngehakte gedroogde vijgen en honing"
Dat klopt niet helemaal, dat is dat "vijgenbrood", die geperste koeken waar dikwijls ook noten door zitten en -niet onbelangrijk- ook bloem
Je ziet het ook van abrikoos en van dadel
Die dessertwijn komt ook uit Kroatië, dus dat schiet niet zo op, temeer daar het toch als iets geheel anders wordt aangeprezen
Boter, suiker, eierdooiers
Gehakte amandelen, maismeel (wit? geel? fijn? grof?), bloem, sinaasappelrasp en -sap, rozijnen geweekt in die wijn mét die wijn, meng
Eiwitten kloppen met suiker, en door het beslag
Vorm, bakken, dessertwijn erover, en dan koelen (koelen en dan dessertwijn erover, want vanaf een warme taart verdampt de fijne smaak van drankjes)
Die vijgenballetjes er op, poedersuiker ook en serveer met vanille-ijs
Een heel oude AH
"Neem een lekker glas wijn"
Dat mag niet meer van die voedingsmongolen
Kabeljauw met krokante basilicum
Gefrituurde basilicumblaadjes
Liefst van Thaise basilicum
Ja, dat is lekker, net als gefrituurde krulpeterselie bij garnalenkroketten
(En salieblaadjes gefrituurd maar dan in beslag...)
Maar dat moet je natuurlijk niet in een wok doen, maar als een bundeltje in een tang in de frituur houden
Pureer fish sauce, knof, sjalot, groene peper, citroensap, zout, witte peper
Marineer er stukjes kabeljauw in (neem maar gewoon pangasius of zo hoor)
Groene asperges koken (ik zou zeggen nú die wok!) (met sesamolie!)
Vis in de wok (kijk daar heb je 'm) (groene asperges er even uit) (wat maken die mensen het zich toch allemaal moeilijk)
Met voorjaarsuitjes (naar de Floriade) en die gefrituurde blaadjes en rijst
Mooi!
Eindelijk recepten met die afgrijselijk stinkende Bagoong balayan gevonden!
Een bastaard van trassi en fish sauce...
Volgende aflevering zie hier