vrijdag 17 april 2015

Mosselen (21)



Vandaag mijn recepten in de Diario de AltaAragón
De Dagelijkse van Hoog Aragon oftewel de krant van Huesca

Rijst op de manier van Lima
Met gehakt en rozijnen


De Nederlandse boeken (2)

Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster).


In de vorige aflevering behandelde ik de klassieke huishoudschool-boeken. Daar heb ik er ondertussen nog een van gevonden, geschreven door Van Dorp-Kampers en Oudenhoven-Van Dorp.


Kookboek van de Rotterdamsche Kookschool


Mosselen koken

Dat gaat in een ijzeren pot, met een uitje.

Serveer met eier- of mosterdsaus, of ook wel met olie en azijn en sneetjes roggebrood.


Mosselen stoven

Koken met witte wijn en het kookvocht zeven.

Boter, bloem, kookvocht.
Eierdooiers, citroensap en cayennepeper.


Mosselsla

Kook met water en p/z.

Sla, z/p, olie, mengen.
Azijn, stukjes mosselen.
Garneren met partjes ei.


 
Lam in yoghurt, Mansaaf
Midden-Oosten staat er, maar dat had Noord-Afrika moeten zijn


Koken in Roermond


(Vanaf hier wel Nederlandse boeken, maar recepten van de schrijvers, recepten vanalles.)

Dat is een hele serie boeken van diverse Nederlandse steden.
Ik heb er maar twee want meestal zijn ze te duus, namelijk plaatselijk erg gezocht.

Bekende stedelingen geven recepten, in dit boek ook Van Rey, met Zoervleis.


Wrap uit de oven, met balsamicodressing

Kan ook met rivierkreeft, grote garnalen, fruits de mer...

Bestrijk pet portie een ovenvaste kom met kruidenolie (zoals je over pizza doet.
Leg er een tortilla in, die iets over de rand hangt.
Bestrijk met kruidenolie en bak krokant.
Haal uit de kommen

Roerbak peultjes en groene asdperges, met wat later broccoli erbij.
Gekookte mosselen erdoor.

Rooster pijnboompitten en/of sesamzaad.

Dressing van olijfolie, balsamico (ik zou zeggen witte; Condimento balsamico), vitroensap en wat mosterd.

Mosselen in de bakjes, geroosterd spul erover, dressing erbaast.



Gyozu
Lasagne-pakketjes met varkensgehakt met veel gember en knof erin


Koken in Arnhem


Mosselen "La Puerta"

La Puerta is een tapas-restaurant waarvan de eigenaar ook een bodybuilder-school, runt. Of zoiets met ook een meubelzaak of zo.

Kook met visbouillon en wijn.

Blend knof, peterselie, p/z, Parmezaan en olijfolie.
Daarmee van die mosselen een soort escargots met bourguignon-boter maken.
Gril.




Spaghetti met venusschelpen


Zarzuela

Kook mosselen met wijn.

Olijfolie, ui, knof, stukken tomaat, selderijblad, saffraan...
Wijn erbij...

Wat stukken kabeljauw en zalm, en grote garnalen erbij.
Aks de vis gaar is de mosselen erbij en peterselie erover.


Mosselwok met knoflook

Crème fraiche, geperste knof, gehakte peterselie.

Mosselen koken in wijn.

Wok met de crème fraiche.



Omelet met aardbeien


Eten uit de Krant


Visbouillon met mosselen

Maak mooie visbouillon.
Kook er wijting in, haal er uit, maak er mooie schone stukken van en doe die terug.

Kook mosselen.

Doe een deel van het kookvocht bij de bouillon, en ook de mosselen.


Mosselen

Kook met selderij, en eventueel ook met uien en/of prei.

Of kook met wijn en citroen.

Of kook mosselen in een alufolie pakketje met wat zeewater erbij.



Leverkaas
"Mousse van varkenslever (Nederland)"


Volgende aflevering zie hier