Portugal dus
Dit hierboven is een tweepersoons (voorgerecht) of eenpersoons, en ik wist helemaal niet dat die bestonden
Maar mooi gescoord dus
Een cataplana is zeg maar een super-stoompan; je stoomt snel en vrij kort in een dichte pan
Zie de tweede foto hier (alle links hier in een nieuw venster)
Zo moet het dus niet; dat is koken, niet stomen
Het moet meer zoals hier en hier (die tweede ook zo'n een- of tweepersoons)
Je kan het imiteren met een pan met een dunne bodem en een goed sluitend deksel, welk deksel je tijdens het koken aandrukt op een of andere manier (omgekeerd op de pan leggen met een gewicht er op bv), of wat je met een theedoek via de oren van de pan hebt vastgebonden (een punt theedoek door oor, door andere oor en boven de deksel samenknopen met de punt er tegenover).
Een pressure cooker moet je niet gebruiken; dat warmt veel te langzaam op
Een paar klassieke cataplana-recepten
Dezelfde ingrediënten komen steeds terug, maar laat u niet weerhouden zelf wat te verzinnen (o God...)
Ameijoas na cataplana
Venusschelpen uit de cataplana
Dat is altijd met varkensvlees
Zie dit recept hier
Dat is varkensvlees met wat schelpjes uit de stoofpan
Uit de cataplana wordt het schelpen met wat varkensvlees
Bak in een koekenpan in olijfolie ui, knof, rode peper, kleine stukjes droge worst en/of rookspek en/of rauwe ham (hier is het vlees de smaakmaker, niet "wat we eten")
Naar de cataplana
Wat witte wijn, peterselie, laurier en kokkels of zo
Dicht en kort op heel hoog vuur
Bacalhau na cataplana
Zoutevis uit de cataplana
"Cataplana = schelp- en schaaldieren", dus als je er zoutevis of wat dan ook in maakt: altijd met wat schelp- of schaaldieren erbij
Ontzout de vis (Surinaamse toko of -marktkraam) (Niet de instructies op het pakje volgen! Dat wordt bremzout en die Surinamers zweten dat uit maar wij niet)(Desi niet trouwens)(Dino wel)
Pluis uit en ontvel en ontgraat en kook kort
Bak in olijfolie ui en knof en rode peper.
Bak de zoutevis mee
Naar de cataplana, met wat witte wijn, peterselie en venusschelpen en/of mosselelen en/of (rauwe!) grote garnalen of...
U begint het principe te begrijpen... Eindelijk...
(Die witte lap, dat is een bacalao / bacalhau / bakkeljauw / zoutevis)
Perdiz na cataplana
Patrijs in de cataplana
Braad de patrijs rondom bruin in olijfolie, met knoflook (we hebben het niet over stoofpatrijs)
Naar de cataplana, met wat witte port, iets zwarte peper en laurier
Niet te hoog vuur
Als de patrijs eetbaar is venusschelpen of clams of... erbij en ietsje peterselie en wat gebroken paradijskorrels
Nog even...
Carne de porco com amêndoas na cataplana
Varkensvlees met amandelen uit de cataplana
Gebruik varkensvlees-dobbelstenen van een soort wat redelijk snel gaar is, of gebruik gestoofd vlees, wat ook rund of schaap of geit of lams kan zijn
Of zie (*
Bruin het vlees in olijfolie, als dat nog nodig is
Met ui maar liefst met verse zilverui'tjes, en met knof en grofgebroken zwarte peper
(* Stoof eventueel vlees wat moet stoven nu met witte port en witte wijn en laurier)
In de cataplana, met fijngebroken amandelen
Vis, kikkererwten (die natuurlijk eerst gaar moeten zijn), paprika
Cataplana de lulas
Dat is niet met lullen maar met inktvis
Dit kan rechtstreeks in de cataplana
Olijfolie, stripjes inktvis, ui, knof, pikant paprikapoeder, paradijskorrels, zout, ff bakken, witte wijn en dicht de pan
Kan ook met garnalen erbij (heel klassiek)
Kan ook met bier ipv witte wijn
Een soort paella of risotto, dat kan ook
Maar dan dus bijna klaar erin, mét de rauwe zeevruchten