vrijdag 27 februari 2015

Turkije (5)



Vandaag foto's van objecten van Anatolische culturen
Uit het Archeologisch Museum in Istanbul
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Uit het Museum van Anatolische Beschavingen in Ankara
Zie hier (tsja...)

Hittieten, Assyriërs, Egyptenaren, Grieken, Macedoniërs...



Bekende Turkse gerechten

(Eerste aflevering Turkije zie hier)


Kavurma


Zie hier


Blokjes rundvlees aanbraden
Uien en knof erbij... (knof gebruiken ze niet veel, maar ik wel hoor; ik heb het overal bijgezet!)
Grof gesneden aardappel en wortel erbij...
Water (het moet onder staan), aan de kook, deksel, laag vuur, stoof tot gaar (je neemt dus rundvlees wat snel gaar is want anders is de aardappel en de wortel pap) (of voeg dat later toe...)

Er kan tomaat door en/of tomatenpuree

Serveer met pilav met rozijnen, en met dille en/of lente-ui over het vlees




Pilav met rozijnen


Zie hier

Week rijst een half uur

Bak ui en knof in olijfolie...
Voeg wortel toe (maar als je het met Kavurma eet, dan zou ik wat anders verzinnen)(paprika?)...

Rozijnen, kardamom, kruiden een beetje zoals in garam masala, chilivlokken, zout...
Er kan ook tomaat en/of tomatenpuree door

Giet de rijst af, doe in een stoofpot, uien etc. erbij, wat olijfolie en laat eventjes bakken...

Zoveel bouillon erbij als nodig
Aan de kook
Kook de rijst gaar




Manti


Zie hier

Maak soepel deeg van een kop bloem op een ei, met zout en water zoveel als nodig
Laat rusten

Bak ui en knof in olijfolie
Bak lamsgehakt mee, zout, peper en chilivlokken

Maak bolletjes deeg en rol zo dun mogelijk uit
Snij vierkantjes ervan

Vulling op de plakjes, en de hoekjes boven de vulling tegen elkaar knijpen (eventueel wat natgemaakt)
Op bebloemde plaat, en strooi ook nog wat bloem over die dingen

Laat olijfolie zachtjes kleuren met chilivlokken (liefst zwarte, Urfa biber)
Giet af door een zeefje, schone pan, knof schijfjes erbij...
Laat afkoelen en werk er yoghurt door

Kook de manti in gezouten water en serveer met de saus




Köfte


Zie hier

Maak gehakt (neem liefst half lam half rund) aan met ui, knof, paneermeel, mosterd, z/p en chilivlokken
(Turkse mosterd, Hardal, is dunne grove mosterd, zacht en pikantje op de achtergrond, aromatisch, ietsje zoet) (werk met grove mosterd, niet te sterk, Limburgse bv, met ietsje appelsap zou ik zeggen) (uhh, als ik zeg Turkse mosterd, dan bedoel ik natuurlijk niet Dijon hardali...)
Maak balletjes
Bak ze in olijfolie bruin

Uit de pan, en in het vet ui bakken...
Blokjes stevige komkommer erbij (snack-komkommer!)(het hoort met rauwe augurk) en kort bakken met stukjes pastirma

Die komkommer etc. in een stoofpan, balletjes erbij, stukken zeer rijpe tomaat, oregano, z/p...
Stoven met een deksel...
Binden met witte wijn / maizena en er kan nog wat meer wijn bij




Kebab


Zie hier

Vandaag met kip

Maak een pasta van chilivlokken (liefst zwarte Urfa) en wat warm water
Laat vijf minuten trekken

Yoghurt erbij en olijfolie, rode wijnazijn, tomatenpuree, p/z, meng goed en laat weer vijf minuten trekken
Klein gesneden knof erbij en kwarten van dunne schijfjes limoen (met schil), meng goed en laat een uur op een koele plek staan

Marineer er kipblokjes in

Kip aan spiesjes, nog wat spul erover kwasten etc.

Er kan natuurlijk ui en/of paprika en/of courget en/of... tussen de kipblokjes




Tantuni


Zie hier

Kook blokjes rundvlees tot gaar, met p/z
Giet af en gebruik de bouillon voor wat anders

Maak een mengsel van vrij klein gesneden of gehakte ui, knof, tomaat (geen vocht!), peterselie, z/p, komijn, tijm, sumak

Sauteer het vlees in olijfolie
Voeg een fijngehakt groen pepertje toe
Haal van het vuur

Bak tortilla's voor wraps, maar dan Turks, van bloem, geen ei, zout, zeer dun.

Doe wat water bij het vlees en bak bijna droog
Op laag vuur de wraps erop en die op die manier warm laten worden

Wraps van maken met de tomaat etc.




Kuzu güvec


Zie hier

Besprenkel aubergine-schijven aan twee kanten flink met zout en laat een kwartier liggen
Spoel goed af en knijp ze uit (onder stromend water) maar laat ze pas los als ze niet meer onder het water zijn want anders gaan ze weer vocht opzuigen
Dep ze droog

Sauteer blokjes lam in olijfolie...
Voeg ui en knof toe en stukjes sperzieboon...
Grofgesneden goed rijpe tomaat erbij en laat stoven met wat bouillon en z/p...

Als het lam begint te garen de aubergine op het vlees, deksel, aan de kook, laag vuur...

Op borden en peterselie erover

Er wordt eerder aardappel meegekookt, dan dat er rijst bij wordt geserveerd




Pastirmali kuru fasulye


Zie hier

Braad in boter (dat gebruiken ze ook veel, en die is nog enorm lekker ook) ui en knof aan...
Braad lamsgehakt mee...
Grof gehakte goed rijpe tomaat erbij en bouillon (het moet soepig worden; bouillon mag best wat waterig zijn)...

Breng op smaak met chilivlokken, komijn en zout
(Of bak met de knof een groen pepertje mee, ipv de vlokken hier)
Stoof stukken niet te dun gesneden pastirma mee

(Ik vind het een goed idee om er tegen het einde blokjes groene paprika door te doen)

Warm er gekookte witte bonen in op




De volgende aflevering zie hier