woensdag 4 februari 2015

Nog meer kookboeken



Vandaag weer eens inkopen op de foto's

Shirataki; ken ik niet
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Let er wel op dat het van konjak is gemaakt, niet van yam
Konjak zie hier
Bindt enorm; 3% in water en je hebt pasta-deeg


Bagels, fruit, pasta, aardappel (2)

Eerste aflevering zie hier


Fruit, from salads to tarts


Zoals de titel al zegt: ook voor- en hoofdgerechten.

Ik heb Honderdvijfenzeventig Fruitrecepten, The World Encyclopedia of Fruit, en Les Fruits de mon Moulin (van Vergé), en niks voor- of hoofdgerechten daar...


Kijk! Meloensoep met Japanse roze gember
Die gember, dat heet ook wel Sushi ginger, of Gari. En combineren ermee deed ik laatst ook, helemaal zelf verzonnen, met roomijs en gembersiroop. Erg lekker.


En kijk, daar heb je het weer. Epazote. Had ik het laatst een hele dag over.
Hier doen ze het door de bonen, bij pikante polenta en papaja-salsa.


Papaja-salade met inktvis
Foto van octopus
Het kan toch ook niet missen...



Je hebt Dark soy en je hebt Light soy, in China dan dus
Dark met brede smaak staat op tafel, en Light met pure smaak staat in de keuken
Light gebruik je naast alle andere smaken van de keuken, en Dark gooi je over puur spul (witte rijst...)
Ik gebruik trouwens tegenwoordig ipv Light soy dikwijls Vietnamese Thin soy


Wat gaan we maken?

Nogal wat.


Vijgen niet helemaal in vieren, geitenkaas erin, dichtvouwen en omwikkelen met rauwe ham.
Spies, BBQ.


Papillotte (alufolie pakketje dan dus) met Rode mul (of poon dan dus) en bloedsinaasappel, zwarte olijven en p/z
Olijf smaakt goed bij sinaasappel; dat doen ze in Andalusië (ook bloemkool met olijf)


Kip eerst wat pekelen, dat kennen we. Maar hier wordt met kruiden gekookte pekel gebruikt, net als voor Jambon de Paris of York ham.
Zout, bruine suiker (4 op 1), laurier, peperkorrels


Kip in de tajine met kweepeer (een dezer dagen),  met gepekelde limoen (betere Turk) er op het laatst door.
Kaneel, kardemom, kruidnagel, peper, ui, knof, saffraan
Serveer met korianderblad


Eendeborst, vet insnijden, p/z en 1 op 1 honing en dark soy (kijk, dat kan; die eend is ongekruid zeg maar), inwrijven, half uur
Gril


Ze serveren het met pruimen gestoofd in palmsuiker, rijstazijn (dan zou ik Chinese rode nemen) met kaneel en p/z
Ik ga dat ook maken, maar niet bij die eend
Met die harde gele ronde pruimen die binnenkort al weer op de markt komen (en waar je ook uitstekend Plum chutney van kunt maken)(met veel knof!)



Uitstekende salami van Jumbo
De kleinere van de twee; Classico
(Zie dat brood hierna!)


Kwartktaart (Käsekuchen zeg maar) met mandarijn (jaren 70!, maar:) en chocolade

Amerikaanse Cheesecake want op een bodem van gebrokkelde biscuit, maar hier van chocolade biscuitjes
Cointreau in de taart
Garneren met slagroom en in chocolade gedompelde mandarijnpartjes


Klassieke citroentaart

Dat is lang geleden...


Pittig palmsuiker-ijs, wow!

Roomijs met ook ster-anijs
Met gegrilde mango...


Rabarbar-clafoutis

Met kaneel(?) en vanille


Rabarber-gemberjam

Met citroen



Uitstekend lichtbruin stokbrood van Het Stoepje (staan op veel markten)
Ik hou niet van volkoren beschuit of pasta of stokbrood (wel van volkorenbrood!), maar dit is wat anders
Dit is Pain bis, zie hier
Het is gemaakt van niet helemaal gebuild meel, of volledig gebuild meel waar de zemelen in teruggestopt zijn maar niet de kiemen; Lemairemeel

O ja, dat smaakte dus waanzinnig goed bij die salami, met zoete ui en waterkers...


Pastario ovvero Atlante delle Paste Alimentari Italiane

Pastarium oftewel Atlas van de Italiaanse (voedsel)Pasta's


Een heel fraai boek, gelimiteerde genummerde oplage, splinternieuw exemplaar, en om onduidelijke redenen slechts € 5,- in een antiquariaat in Leer.
Een fraaie tekening in kleuren van werkelijk elke pasta-soort
Bij elke pasta-soort afmetingen, synoniemen, origine, gebruik (als pasta met saus, in soep...), kooktijd, gerechten...

"Primo tentativo di catalogazione delle paste alimentari italiane, condotto sotto il patrocinio della Staatliche Hochschule für Bildende Künste Frankfurt am Main"


Afdeling 1 Paste Secche, droge pasta's
Hoofdstuk 1, Pasta secche lunghe, lange droge pasta's
Hoofdstuk 2 Lange platte, 3 Nestjes, 4 Lange platte geribbelde, 5 Buizen plat, 6 Buizen geribbeld enzovoorts enzovoorts

Afdeling 2 Verse pasta, afdeling 3 Gevulde pasta


Nou moet ik qua pasta alleen The Geometry of Pasta nog scoren...



Ik kan er niet van afblijven, van dat spul...
Een koekjesspuit (erin een plaat met ronde gaatjes, die vergat ik eruit te halen)
Heel slim uitgevoerd: je vult met een worst deeg, aandrukken, die bovenste knop omhoog, zit een tandwielrand op, en elke keer dat je knijpt gaat ie een tandje = "een koekje" naar beneden
Aldi, deze week, € 8,-


Morgen nog tot slot in deze mini-serie Patate, en Franse klassieker
Over patatten, maar dat dacht u al
Ook weer zo'n boek waarmee je een forse kerel kan doodslaan...

Volgende aflevering zie hier