zaterdag 7 februari 2015

Mosselen (17)



Fuet
Catalaanse worst
Betekent zweep
(Weer wat geleerd...)


De verdere Belse kookboeken 1


(Aflevering 1 zie hier; alle links hier in een nieuw venster).


Gaston Clément

De Raadsman in de Kookkunst


Mosselen met witte eiersaus

Boter, ui, selderijblad en peterselie, zachtjes bakken,..
Mosselen, peper, citroensap, witte wijn...
Mosselen uithalen

Boter, bloem, kookvocht...
Eierdooiers, citroensap...
Mosselen erbij


Mosselen met azijnsaus

Mosselen openkoken zonder vloeistof, in een gesloten pan, met ui, selderijblad, z/p, peterselie

Uithalen en in een kom
Plus olie, azijn (5 op 2), p/z, kervel / peterselie / dragon / bieslook (alles vers) en gezeefd kookwater
Goed koelen


Mosselen van de Fijnproever

Koken met witte wijn en ui en selderij en z/p
Boter, sjalot, paddo's...
Bloem, gezeefd kookvocht
Eventueel wat melk
Plus mosselen
Gratineren met kaas en boterklontjes



Noedels van geel maismeel


Mosselen in blanquette

Koken zonder vloeistof weer, met ui, selderij, flink (witte) peperkorrels, zout, citroensap
Uithalen
Boter, paddo's, bloem, gezeefd mosselvocht
Inkoken, mosselen erbij, plus peterselie


Mosselen op zijn Indisch

(Indisch: India)
Koken zonder vloeistof, plus ui, selderij, peterselie
Uithalen
Rijst koken
Boter, bloem, mosselvocht...
Curry en van het vuur af citroensap
Plus mosselen
Rijst-kroon in een schotel, mosselen + saus in het midden


Madrileense mosselen

Koken weer zonder vloeistof, met ui, selderij, peper, citroensap
Uithalen
Boter, flink ui, bloem
Kookvocht, inkoken
Tomatenpuree
Mosselen



Stoofperen konfijten


Mosselen van de bakkerin
"Bakkerin": Boulangère

Bleekselderij, ui en sjalot, peterseliewortel, knof hakken
Boter en heel zachtjes die handel sudderen, heel laag vuur want ook nog met deksel
Witte wijn, citroensap, p/z, kook mosselen
Uithalen
Groenten uitdrukken in de saus, saus zeven
Vocht plus peterselie, en binden met broodkruim / paneermeel (ah! bakkerin!)
Plus mosselen
Plus wat boter


Mosselen Portugees

Tomatensaus maken met mossel-kookvocht
Met mosselen erin en met peterselie erop


Mosselen met alikruiken

Mosselen koken met witte wijn
Hak knof, peterselie, kervel, dragon
Maak er kruidenboter van
Schelp, mossel, een of twee gekookte alikruiken erbij, kruidenboter

(Alikruiken koken in zeewater of water met 30 gram/liter zout)




Mosselrisotto

("rizotto")

Boter, ui, paddo's
Risotto-rijst erbij...
Bouillon...

Kook mosselen droog, met ui, selderij, p/z, citroensap
Uithalen

Boter, bloem, kookvocht...
Eierdooier...
Plus mosselen

Serveer met de rijst



Ach ach wat is dat toch lekker...
(Waterkers ontbreekt op de foto!)

Zie de volgende aflevering hier