Fuet
Catalaanse worst
Betekent zweep
(Weer wat geleerd...)
De verdere Belse kookboeken 1
(Aflevering 1 zie hier; alle links hier in een nieuw venster).
Gaston Clément
De Raadsman in de Kookkunst
Mosselen met witte eiersaus
Boter, ui, selderijblad en peterselie, zachtjes bakken,..
Mosselen, peper, citroensap, witte wijn...
Mosselen uithalen
Boter, bloem, kookvocht...
Eierdooiers, citroensap...
Mosselen erbij
Mosselen met azijnsaus
Mosselen openkoken zonder vloeistof, in een gesloten pan, met ui, selderijblad, z/p, peterselie
Uithalen en in een kom
Plus olie, azijn (5 op 2), p/z, kervel / peterselie / dragon / bieslook (alles vers) en gezeefd kookwater
Goed koelen
Mosselen van de Fijnproever
Koken met witte wijn en ui en selderij en z/p
Boter, sjalot, paddo's...
Bloem, gezeefd kookvocht
Eventueel wat melk
Plus mosselen
Gratineren met kaas en boterklontjes
Noedels van geel maismeel
Mosselen in blanquette
Koken zonder vloeistof weer, met ui, selderij, flink (witte) peperkorrels, zout, citroensap
Uithalen
Boter, paddo's, bloem, gezeefd mosselvocht
Inkoken, mosselen erbij, plus peterselie
Mosselen op zijn Indisch
(Indisch: India)
Koken zonder vloeistof, plus ui, selderij, peterselie
Uithalen
Rijst koken
Boter, bloem, mosselvocht...
Curry en van het vuur af citroensap
Plus mosselen
Rijst-kroon in een schotel, mosselen + saus in het midden
Madrileense mosselen
Koken weer zonder vloeistof, met ui, selderij, peper, citroensap
Uithalen
Boter, flink ui, bloem
Kookvocht, inkoken
Tomatenpuree
Mosselen
Stoofperen konfijten
Mosselen van de bakkerin
"Bakkerin": Boulangère
Bleekselderij, ui en sjalot, peterseliewortel, knof hakken
Boter en heel zachtjes die handel sudderen, heel laag vuur want ook nog met deksel
Witte wijn, citroensap, p/z, kook mosselen
Uithalen
Groenten uitdrukken in de saus, saus zeven
Vocht plus peterselie, en binden met broodkruim / paneermeel (ah! bakkerin!)
Plus mosselen
Plus wat boter
Mosselen Portugees
Tomatensaus maken met mossel-kookvocht
Met mosselen erin en met peterselie erop
Mosselen met alikruiken
Mosselen koken met witte wijn
Hak knof, peterselie, kervel, dragon
Maak er kruidenboter van
Schelp, mossel, een of twee gekookte alikruiken erbij, kruidenboter
(Alikruiken koken in zeewater of water met 30 gram/liter zout)
Mosselrisotto
("rizotto")
Boter, ui, paddo's
Risotto-rijst erbij...
Bouillon...
Kook mosselen droog, met ui, selderij, p/z, citroensap
Uithalen
Boter, bloem, kookvocht...
Eierdooier...
Plus mosselen
Serveer met de rijst
Ach ach wat is dat toch lekker...
(Waterkers ontbreekt op de foto!)
Zie de volgende aflevering hier