maandag 16 februari 2015

Landen: China




中國


Ik zit nog een dikke halve week in het binnenland van Turkije, een land waarvan ik de keuken niet goed ken, omdat ik enkel twee dagen in de hoofdstad was, en op enkele plaatsen aan de kust, ook kort want dat was als chef op een cruise-schip.
Elke dag een vóór mijn vertrek gemaakt en automatisch gepost verhaal.
Steeds een ander land, steeds een land waarvan ik de keuken waardeer. Van elk land een drie gangen keuzemenu (vego, vis, vlees), en wat ik zou maken als een hommage.
Eén voor-, één hoofd- en één nagerecht schrijf ik uit (+ foto), op de rest kan je een Google doen op de locale naam voorafgegaan door het woord "recipe"; zo krijg je veel recepten, en de aanhalingstekens voorkomen dat je wordt gevraagd of je receta of recette of ricetta of Rezept of... bedoelt.

Voor de andere afleveringen klik je in het archief aan de linker kant van de pagina.


Voorgerechten

Wu har, maar ik laat verder de Chinese namen weg, want dan krijgen we Chinees + Nederlands + Engels voor het zoeken
Het betekent taro garnaal, omdat het op garnalen-fritters lijkt
Zie het recept

Bouillon met vis-balletjes
Zoek op chinese fish balls
Serveer in bouillon, getrokken van spare ribs

Saus van verkansvlees
Zoek op minced pork sauce
Iha zal je het aangegeven staan als te eten met rijst en dat is Taiwanees. Chinees: met mie.


Taro balletjes

Taro heet bij de Surinamer eddo.
Rasp de taro en spreid uit op het werkblad.
Meng, voor 500 gram taro, een eetlepel maizena, een eetlepel rijstmeel, een theelepel zout en ietsje peper.
Verdeel dit over de taro en maak er balletjes van, en rol die ietsje tot worstjes.
Frituur tot goudbruin.




Hoofdgerechten

Tofu en groene asperges uit de wok
Een soort tjap tjoy zeg maar
Zoek op stir fried bean curd asparagus

Mosselen met koriander
Zie het recept

Gemarineerd varkensvlees
Dat is dat spul met die rode buitenkant, maar dat is dus kleurstof
Zoek op char siu recipe


Mosselen met koriander

Lijkt op een Thais gerecht, maar de Chinese versie is met zwarte gefermenteerde sojaboontjes.
Spoel een flinke eetlepel zwarte boontjes (toko) schoon en werk er iets suiker door, liefst Chinese rietsuiker.
Roerbak in arachide-olie knoflook, gember en de boontjes.
Roerbak dan kort fijngesneden wit van lente-ui mee.
Doe de mosselen in de pan met soyasaus, rijstwijn en kippenbouillon.
Breng aan de kook en laat op hoog vuur doorkoken, roerend, tot de mosselen open zijn.
Voeg fijngesneden groen van lente-ui toe en gehakt korianderblad.
Roer om en serveer.




Nagerechten

Gebakken ijs
Zoek op fried ice cream

Lotuszaad pasta
Zie het recept

Tapioca pudding
Zoek op chinese tapioca pudding


Lotuszaad pasta

Elke goede Chinese toko heeft gedroogd lotuszaad
Laat het eens meekoken met soep of saus, tot het zacht is

Laat in weinig water sudderen tot de zaden zacht zijn.
Afgieten, kookwater bewaren.
Prakken en met wat kookwater tot een pasta maken.
Door een zeef wrijven, en dan in kaasdoek droogknijpen tot een kruimelig product.
Maak er met Chinese rietsuiker (heel wat anders dan de onze en heel erg lekker) en wat amandelolie (of andere notenolie) een pasta van.
Eet op cake of maak er Moon cake mee (eventueel met pasta van aduki bonen, AH).