Kijk, morgen komt mijn hulp (in de huishouding, dan dus) en die is jarig. Dus ik denk Als cadeautje mooi spannend eetspul.
Zie tweede foto hieronder. Alles bij mekaar nog geen € 15...
Linksboven makua puong (níet pHuong, waartoe Google je wil verleiden), Thailand, baby eggplant, baby aubergine. Super kort roerbakken (niks wok), heel kort meestoven. Heel erg lekker, vooral met kerrie / in een curry.
Heel aardige site over eggplant hier (alle links hier in een nieuw venster). Dat die makua bitter zijn dat valt nogal mee, en trouwens de lekkerste aubergine ontbreekt, terong api, aubergine vuur, tamarillo, boomtomaat, hier. Dat is fruit, dat is zoet!
(Waarom hierboven de tekst een andere lay-out heeft dan hieronder, dat is voorlopig nog een raadsel.)
Daaronder, onder die makua op die foto hieronder nu weer, Halloumi. Noord Afrikaanse kaas. Grillen of in de oven. Dat van in de oven hoorde ik vandaag voor het eerst. Dunne plakken dan toch; kaas doormidden en de helften op het platte vlak idem. Goed vette schaal en ingevet onder de gril en draaien. Kan trouwens prima bij die kerrie.
De India'se variant, panir / paneer, kan je net als tofu ook in blokjes frituren. Deze ongetwijfeld ook, want met -vergelijkbare- Turkse harde feta (çiftlik) kan dat ook. En met gewone feta ook trouwens en ook met mozzarella, wat weer meer lijkt op panir. Allemaal een pot nat met die tropische volken...
Daaronder Fashong / Fa chong, Chinese (fa chong) worstjes. Veel in de Surinaamse (fashong) keuken gebruikt. Dit is varken, en je hebt ook -strikt Surinaamse- met kip. En die je eet met? Jawel. Met kip.
Sojasaus zit er altijd in.
Google.
Iha: koken, of in stukjes gesneden bakken.
Midden boven gele dadels, yellow dates, khalal. Eet je zó (krokant!) of je laat ze bruin worden (onder in het midden is er al eentje op weg) en dan zijn ze heerlijk zoet.
Trouwens vandaag at ik er een die half half was (de ene helft geel, de andere bruin, want zo gaat dat; dat bruin verspreidt zich). Dat heeft ook wel wat!
Daaronder de dwarsligger Indonesisch snoep, Dodol durian. Dodol is een plakkerige mix van kleefrijst, klappermelk en palmsuiker (uren zeer zwaar roerwerk; gisteren drie uur roerwerk maar níet zwaar). En in Dodol durian zit, je raadt het al, goed zo! doerian. Zie hier. Voor de een en voor mij de koningin van het fruit, voor de ander de meest walgelijke stinker. "Vanillecrème met rotte eieren gemaakt, en met knoflook ook nog."
Onder die dwarsligger Hot Lime Pickle, hete limoen chutney. Heerlijk!
Hetzelfde merk heeft idem knof. Ingrediënten: knoflook (29%).
Maar baas boven baas: die lime heeft als hoofdingrediënt Limoen (73%).
Rechtsboven nu. Sweetie patatie. Surinaamse zoete aardappel. Niet die eng-zoete paarse.
Te bereiden als, jawel, aardappel. Op elke manier, maar met puree zou ik voorzichtig zijn.
Trouwens: ideaal in die curry met die halloumi en die makua!
Rest ons rechts onder. Dat zijn die een-teens knofloken. Lekker hoor. Goed blancheren, snijden, door het eten. Of in z'n geheel meestoven. Dat soort dingen. Uhh, in die curry bijvoorbeeld!
Gewoon mie maken met van alles erdoor (kip!),
en serveren met die knapperig gebakken gehalveerde worstjes erop.
Ik kwam langs Huis de Beurs op weg naar het Stripmuseum (waar ik laatst geen tijd voor had behalve dan voor de winkel), zegt C. Kom je vanavond? Ik zeg Half vijf. Kom ik daar om half vijf, staat er op mijn vaste tafeltje een bordje Gereserveerd.
Kijk.
Dat Stripmuseum nu. Ik verveelde me er enigszins, en ik weet zeker dat kinderen er zich de pleuris zullen vervelen.
Daarna ging ik langs die kookwinkel (zie morgen) en naar de markt (zie morgen).
En trouwens: succes! Want we kunnen u niet missen!
Kamagurka is sterk beïnvloed door Herenleed enerzijds, maar anderzijds sterk door Lucebert. En Lucebert wordt momenteel geëxposeerd in het Cobra museum, en Kama maakte daar een act bij of zoiets. Zie hier.
Zag vandaag de klipper Rijksuniversiteit Groningen varen. Heel erg mooi. Ook wel (vroeger?) de Nicolaas Mulerius (daar heb je weer zo'n verlatijnsing PJ). Zie hier.
Heel aardig: het is nog steeds een eenmaster. Ik bedoel: commerciële exploitanten bouwen die dingen vliegensvlug om tot tweemasters. Heeft twee voordelen. 1] Marketing. "De tweemaster tjalk huppeldepup...". 2] Ongeoefend publiek, en denk ook aan vrouwengroepen, die krijgen zo'n enorm zeil niet omhoog, en veel kleinere tweemast zeilen wel, of nou ja minder moeilijk.
(Zo'n zeil omhoog takelen, dat is heel link. Hoe hoger je komt, hoe moeier je al bent, en tegelijkertijd hoe zwaarder het wordt...)
Na ongelofelijk gezeur en gezeik krijg ik de nieuwsbrief van Wakker Dier (niet boos worden Marieke) eindelijk weer. (Ik denk dat ze wisten van uw geschrijf hier bij mij...). Ik meld me aan, "U krijgt een bevestiging", ik krijg niks, ik mail, U moet u aanmelden", Jawel, maar... enz etc et cetera ad infinitum.
Maar goed, wat me interesseerde, voor mijn gevarieerde eten, maar ook iha, dat is dat rubriekje over welke supermarkt vego spul in de aanbieding heeft, of "diervriendelijk" of zo. Nogmaals: die markt interesseert mij, want daar is veel beweging. Die is interessant. Maar ja, die rubriek is dus weg...
Nou ja, nu horen we dat Deen de plofkip in de ban heeft gedaan. Zie hier.
"Doorbraak".
Hoezo doorbraak?
AH verkoopt toch ook geen plofkip?
Ik dronk de afgelopen dagen geen rode wijn, want frisse rode wijn, dat is toch erg moeilijk te vinden.
Maar nu het ietsje frisser wordt drink ik iets wat lekker is en goedkoop ook nog. Bouches du Rhône van AH, die ik 's morgens op een koele plek zet. Prima hoor.
Vanavond trouwens, want vandaag = dus Groningen en vrij laat thuis en dit hele verhaal hierboven ook nog, vanavond de tweede servering van die gegrilde lamsnier, die aardappelpuree van Doré met truffelolie erdoor, die oesterzwam met die in balsamico gemarineerde spekkies erover, en niet te vergeten die Bordelaise met merg!
(En hoe was jullie chicken tonight?-)