donderdag 24 mei 2012

KORIANDER & OPIUM

.
In het artikel van j.l. zaterdag in de NRC over de nieuwe trendy koks, antwoordde een vrouwelijke kok op de vraag ‘Onderschat ingrediënt ?’:
“Koriander.. kan in alles gebruikt worden..”
Dat laatste is nogal straf, maar met koriander kun je zeker op warme, hete dagen, verfrissend koken. Daarom voor vanavond weer eens een goedkope maaltijd met koriander. Met koriander zaadbolletjes, en geen laf korianderpoeder.

 
Alleen ! Ge moet er wel een vijzel, liefst een tjobek, voor hebben. En dat is voor u in Holland niet zo moeilijk met de Indonesische keuken als koloniale erfenis. Een tjobek heeft als groot voordeel, dat hij niet alleen plet, maar ook ‘maalt’ door de grove granieten structuur. Ik ‘maal’ er zelfs gedroogde pili-pili’s mee om sambal te maken. De mijne is inmiddels meer dan 30 jaar oud, en kocht ik voor ca. fl. 18,00, dus maak uw borst maar nat.

We gaan die super goedkope kippenpoten van onze bekende Duitse supermarché er voor gebruiken. Niet duurzaam ? Allez, dan gaan we ze duurzaam klaarmaken. Ook goed ?
Benodigd:
1. 2 forse kippenpoten (eh.. bij u heet dat een drumstick met
    nog de kipkarbonade er aan..)
2. Korander zaadbolletjes (niet te zuinig)
3. 1 citroen
4. Eventueel wat citroengras (AH)
5. Peper en zout
6. Beetje sambal, dat niet herkend mag worden maar voor
    een aangenamere pittigheid zorgt
7. Olijfolie of pindaolie (arachideolie)
8. Flink wat geperste knoflook
C’est tout !


Bereiding:

- Pers de citroen uit, en doe in een bekertje
- Rasp de geperste citroen
- Doe de 2 billen in een vuurvaste schaal
- Doe er de ge-tjobekte koriander, peper en zout, geperste

  knoflook, (facultatief wat citroengras) en giet er de olie
  en het citroensap over.
- Dan met de blote hand goed om de bouten heen masseren,

  en tot slot nog een scheutje olijfolie er over.
- In de oven op 250 graad, en ge hebt een stevige vork of tang

  nodig om de bouten af en toe te keren, en….   Uw breinaald
  of stalen satépen om er in te steken en te zien of ze gaar zijn.

Wat er bij ? Rijst of stokbrood, en een koude salade of een warme ratatouille (en niet uit blik !!)
Ge ziet maar.



Wat uw Indonesisch koloniaal verleden betreft…
Wij zijn in de Congo niet zo braaf geweest. Ik weet het. Maar wij hebben het vuilnisvat opengetrokken. Wanneer gaat gij dat doen ?
Ik stond vreemd te kijken, toen mijn man diep verontwaardigd een boek van Ewald van Vugt las. “Wettig Opium’ (350 jaar Nederlandse opiumhandel in de Indische archipel). Over het roemruchte verleden van de VOC die meer geld maakte met die ‘binnenhandel’ in de Verre Oost, dan met de handel van specerijen naar Amsterdam. Een binnenhandel die al gauw dreef op opium

amfioen (opium) factory


 Het was uw Willem I, die er zijn Nederlandse Handels Maatschappij (de latere Amsterdamse bank.. en AMRO-bank) voor oprichtte, die het koninklijk alleenrecht tot in de 20st eeuw had op de teelt, fabricatie en distributie van opium.
In alle eerlijkheid… Het Kali-kartel verbleekt bij die Oranje-kastaars.
Dat de Oranjes een groot deel van hun kapitaal in de drugshandel maakten, wist ik niet.

Het boekje is zeker aan te raden, en heeft een voorwoord van prof. W.F. Wertheim.

Mahlzeit !
Uw Marieke