maandag 1 juni 2020

Alweer patatten!



   
Gekookte kriel

Met fijne rib, soepgroenten en wortel

Fijne rib, dat zit tegen de ribeye aan, maar je kan het niet als ribeye bakken


Het vlees p/z en vacumeren
Je leest ook wel "en inwrijven met olijfolie"
Als je je vacumeermachine snel naar de kloten wil helpen wel ja, want die zuigt die olie naar binnen
Enkel totaal droog spul vacumeren

Zes uur op 65°

Boter, soepgroenten (hier selderijblad, peterselie, prei, ui, knof)...

Tijm, laurier...

Runderbouillon en wat witte wijn en zwarte peper...

Stukken wortel...

Proef het kookvocht op p/z

Wortel garen

Vlees uit de folie, droog deppen, bruinen in boter

Na het sous vide koken (zie hieronder) zit de folie niet meer strak, maar dat maakt niet uit
Dat zou uitmaken als je het dan lang in de koeling zou willen bewaren
Ik had meerdere stukken zo, en die heb ik in de vriezer gedaan




In ganzenvet gebakken aardappelen

Met paprika, haricots en eieren


Paprika sauteren en uit de pan

Haricots idem

Aardappelen schillen, in water even, plakjes, deppen, ganzenvet lang en langzaam

Olijfolie, ui, knof, peterselie...

Bouillon, haricots garen...

Paprika erin en proef op p/z

Eieren bakken in ganzenvet




Zuurkoolstamp

Met speklappen


Reuzel, ui, knof, pepertje...

Jeneverbessen, karwij, laurier...

Zuurkool, die met twee vorken loswerken op hoog vuur...

Zoet paprikapoeder...

Zuurkool optillen, speklappen (zie foto), zuurkool terug

Flink runderbouillon en ook wat stevige witte wijn...

Uuuuuren heel zachtjes laten stoven; het wit van de speklappen is verdwenen en van het rood vind je wat stukjes terug
Alle smaak zit in de zuurkool

Aardappelpuree maken met melk, boter, witte peper, zout, nootmuskaat

Stamp maken

Vette ovenschotel, spul erin, vetspuit, paneermeel, vetspuit, oven




Aardappelschijfjes

Met garnalen en champignons


Marineer de garnalen met knof en zwarte peper en chilivlokken in witte wijn

Olijfolie, sjalot, knof...

Kleine champignons (Jumbo)...

Sauternes, marinade, rozemarijn, rijm (twee maal ietsje), laurier...

Wat Worcester en wat Marmite...

Proef op p/z

Bak de garnalen

Frituur de aardappelschijfjes

Bind de saus met agar-agar




Aardappelkroketten

Met puntpaprika en gerookte haring

En paprikasaus


Haal haringfilets van het vel en week ze een uurtje in melk (ze moeten onder staan)
Draai ze af en toen

Sauteer de paprika en haal uit de pan

Olijfolie, ui, knof, een gedroogd gebroken pepertje, peterselie...
Ik ga zoete Ajvar gebruiken, Turkse paprika puree; die kan je ook pikant kopen, maar zoete plus een pepertje is veel lekkerder

Die paprikapuree, witte wijn, Worcester....

Schijfjes zwarte olijven uit een potje...

Proef (zout: er komt die haring nog bij!)

Haring in stripjes en in de saus

Kroketten bakken

Paprika in de saus...