vrijdag 5 juni 2020

Leverkaas en zo



Een klassieke Engels-koloniale curry
Aardappel, kip en tomaat
En Padrón mini-paprika'tjes in mijn geval
(Pas aan het eind erbij)
Tikka masala



Leverkaas, leverworst, leverpastei



Eerst maar even de basis


Blokjes doorregen spek aan de kook in gezouten water

Als het kookt blokjes varkenslever erbij (één op één met het spek)

Lever gaar: afgieten en het vocht opvangen

Alles koelen

Vet van het kookvocht afscheppen en bewaren

Vlees malen, en met wat kookvocht smeuïg maken

P/z en proef

Potten, en afstrijken met het vet

Er kan natuurlijk van alles en nog wat door
Champignons, geblancheerde lente-ui, je kan ui en/of knof meekoken...




Eén deel doorregen op één deel lever, schreef ik

Als je zo werkt, en je werkt er geen kookvocht door, dan krijg je leverworst-deeg


Eén deel doorregen, één deel broekspek (spek uit de lies), twee delen lever: leverkaas
Vorm bekleden met dunne lapjes hard rugspek, "vet spek"
Spul erin
Gaarstomen


Eén deel broekspek, één deel lever: leverpastei




Leverworst-vlees in darmen, worsten koken: Saksische leverworst


Leverworst-vlees koken, en daarna in darmen: Zeeuwse leverworst

De enige die ik echt lekker vind

Jumbo



Kalfsleverworst

Ik vind dat je van kalfslever enkel leverpastei moet maken

Enkel met broekspek moet werken dus



Levermousse

Gebruik goed schoongemaakte levers van kip of kalkoen, liefst met het hart erbij
Volume lever hart 2 op 1 (aan gewicht!)

Liever nog: levers van veerwild, maar ja...
Volume lever hart 1 op 1 (aan gewicht!)

Snijd de levers in tweeën en maak ze schoon
Zorg dat er geen gal meer aan zit!

Hart idem
Zorg dat er geen bloed meer in zit

Bak de handel in boter rondom kort aan met iets heel fijn gesnipperde sjalot, haal ze uit de pan, maal er iets knofgranulaat over, meng, laat uitlekken en pureer

Doe terug in de pan, flambeer op hoog vuur met Armagnac, maak op laag vuur smeuïg met room en breng op smaak met p/z

Serveer met mooie toast


Ik maakte ooit een mousse van 44 wilde kwartellevers...
Ach ach ach ach ach...

Dat vind ik nou zo leuk! Dat al die apelullen en apekutten (Vreugdeloos, Smak, Huivers, De Dikke Mossel, Het Kokkerellende Nijlpaard, De Schele Hagedis, Kleynejan, Hamersmaak, Hahabets, Hoepel, Broekbaard, Keldermuis, Klootweg, Watkletstons), dat die dat nooit geproefd hebben, en in hun praalgraf zullen neerdalen zonder dat daarin verandering gekomen is!) (Heerlijk!) (Ik zal nauwelijks de neiging kunnen onderdrukken om gierend op die praalgraven te gaan staan pissen!)




Ooit zo'n ontiegelijke shit verzameling kookboeken gezien?
Kan het erger?
Nee!

Dit zijn de kookboeken van die decolleté-gluurder waar Loek het laatst over had

Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Zie die decolleté-gluurder zelf hier

God God wat een mislukt volk allemaal...

(Loek zei "Die vent moet een bloemetjesjurk aan")



Anton Dingeman
Trouw