Pikante korst
Verder niks speciaals
Simenon et Maigret passent à table
Over dat boekje heb ik al vier keer eerder geschreven, maar het is dan ook zo enorm goed...
Dat komt ook omdat de auteur, Robert Courtine, heel erg veel verstand van de Franse keuken heeft
In Frankrijk en veel andere landen is het natuurlijk doodnormaal dat iemand, die over culinaire zaken schrijft, daar ook verstand van heeft
De bevolking heeft er verstand van, dus je moet niet uit je nek gaan lullen
In Nederland kan je dikke boeken vol culinaire lulpraat uitgeven zonder dat er een hond naar kraait (op mij na dan) (ik besprak dat boek van Otto Kleynejan, 1000 pagina's, 500+ grove fouten; ben nu aan dat boek bezig wat hij met zijn dochter schreef; dat is nóg erger...)
Maar goed, zie hier aflevering 4 (alle links hier openen in een nieuw venster), met daarin links naar 1 t/m 3.
O en dat boek van Courtine niet in vertaling kopen!
Dat is verhollandst!
Geen pens, geen orgaanvlees, geen schelpdieren...
Erg hè!
In plaats van dat zo'n vertaalmens in de gracht wordt getrapt mag die rustig verder kakelen...
Bel paese
Erg lekker maar je moet ervan houden
Dat Simenon opgroeide met de Luikse keuken
* Uiensoep
* Potée lorraine (kool, witte bonen, aardappelen, prei, wortel, meiknolletjes, spek, worst...)
* Moules-frites, mosselen met friet!
* Macaronis gratinés (daar heb je weer die Italiaanse mijnwerkers invloed waar ik gisteren over schreef)
* Œufs au lait, eieren in melk, geen idee, o wacht! Flan!
* Pannenkoeken
* Rijsttaart
Je ziet het naar Limburg kijken en naar beneden ook, Luxemburg en de Lorraine
Bodensee
Erg lekker
En hij wordt een bekend schrijver en hij gaat reizen
De hele wereld over is hij geweest, om te proeven, hoewel hij niet zo gesteld was op de exotische keuken
Eerst in Frankrijk reizen en eten
* Gegrilde andouillettes
* Blanquette van kalf (dat wat in die vol au vents zit, als het geen kip is)
* Fricandeau met zuring
* Haantje in riesling
* Bouillabaisse
* Zeetong dieppoise (met champignons, grijze garnalen, mosselen, room, witte wijn)
* Haring Grand Nord (dat besprak ik in uitzending 4)
* Eend à la rouennaise (met de eendenpers; zie hier vanaf minuut 8)
* Omble chevalier (trekzalm)
* Garbure (vergelijk met die Potée lorraine maar dan met witte bonen, tuinbonen en sperziebonen)
* Zuurkool, cassoulet...
Clemont Blauw
Mwah
En die vriendenkring van hem...
* Curnonsky (Prins der Gastronomen)
* Michel Simon
* Jean Gabin
* Marcel Achard
* Jean Cocteau
* Fernandel
* Alexandre Korda
Nederlandse producten
Simenon ontbeet graag met rolmops, brood en bier
In Nederland at hij ooit zes nieuw haringen en daarna een gerookte paling
Hij was ooit met zijn schip in Delfzijl
Daar staat nu een standbeeld van Maigret
Mwah
Zie de volgende aflevering hier