zondag 27 januari 2019

Maigret (5)



Pikante korst
Verder niks speciaals


Simenon et Maigret passent à table


Over dat boekje heb ik al vier keer eerder geschreven, maar het is dan ook zo enorm goed...


Dat komt ook omdat de auteur, Robert Courtine, heel erg veel verstand van de Franse keuken heeft

In Frankrijk en veel andere landen is het natuurlijk doodnormaal dat iemand, die over culinaire zaken schrijft, daar ook verstand van heeft
De bevolking heeft er verstand van, dus je moet niet uit je nek gaan lullen

In Nederland kan je dikke boeken vol culinaire lulpraat uitgeven zonder dat er een hond naar kraait (op mij na dan) (ik besprak dat boek van Otto Kleynejan, 1000 pagina's, 500+ grove fouten; ben nu aan dat boek bezig wat hij met zijn dochter schreef; dat is nóg erger...)

Maar goed, zie hier aflevering 4 (alle links hier openen in een nieuw venster), met daarin links naar 1 t/m 3.

O en dat boek van Courtine niet in vertaling kopen!
Dat is verhollandst!
Geen pens, geen orgaanvlees, geen schelpdieren...
Erg hè!
In plaats van dat zo'n vertaalmens in de gracht wordt getrapt mag die rustig verder kakelen...



Bel paese
Erg lekker maar je moet ervan houden


Dat Simenon opgroeide met de Luikse keuken


* Uiensoep
* Potée lorraine (kool, witte bonen, aardappelen, prei, wortel, meiknolletjes, spek, worst...)
* Moules-frites, mosselen met friet!
* Macaronis gratinés (daar heb je weer die Italiaanse mijnwerkers invloed waar ik gisteren over schreef)
* Œufs au lait, eieren in melk, geen idee, o wacht! Flan!
* Pannenkoeken
* Rijsttaart

Je ziet het naar Limburg kijken en naar beneden ook, Luxemburg en de Lorraine



Bodensee
Erg lekker


En hij wordt een bekend schrijver en hij gaat reizen


De hele wereld over is hij geweest, om te proeven, hoewel hij niet zo gesteld was op de exotische keuken

Eerst in Frankrijk reizen en eten

* Gegrilde andouillettes
* Blanquette van kalf (dat wat in die vol au vents zit, als het geen kip is)
* Fricandeau met zuring
* Haantje in riesling
* Bouillabaisse
* Zeetong dieppoise (met champignons, grijze garnalen, mosselen, room, witte wijn)
* Haring Grand Nord (dat besprak ik in uitzending 4)
* Eend à la rouennaise (met de eendenpers; zie hier vanaf minuut 8)
* Omble chevalier (trekzalm)
* Garbure (vergelijk met die Potée lorraine maar dan met witte bonen, tuinbonen en sperziebonen)
* Zuurkool, cassoulet...



Clemont Blauw
Mwah


En die vriendenkring van hem...


* Curnonsky (Prins der Gastronomen)
* Michel Simon
* Jean Gabin
* Marcel Achard
* Jean Cocteau
* Fernandel
* Alexandre Korda



Nederlandse producten


Simenon ontbeet graag met rolmops, brood en bier

In Nederland at hij ooit zes nieuw haringen en daarna een gerookte paling

Hij was ooit met zijn schip in Delfzijl
Daar staat nu een standbeeld van Maigret



Mwah



Zie de volgende aflevering hier