donderdag 31 januari 2019

Kookboeken, landen (23)




Duitsland en Zwitserland


Zie de eerste aflevering van "Kookboeken, landen" hier 

Alle links hier openen in een nieuw venster


Eigenlijk is dit hier vandaag iets anders

Het gaat over een kookboekenserie, over regionale Duitse en Zwitserse (en Oostenrijkse?) keukens
Uitgeverij Wolfgang Hölker
De serie heeft geen naam
Zoek in Boekwinkeltjes op das kochbuch aus

Mooie boeken
1975 - 1979 voor zover ik ze heb

Kaft met stof bekleed
Etiket erop geplakt

Zie je die vetspatten op dat etiket hierboven?
Dat is drukwerk!

Zie hieronder
"notities" en "vetspatten" zijn drukwerk!





Das Kochbuch aus Graubünden


Graubünden, daar komt Bündnerfleisch vandaan
Viande des Grisons

Berggedroogd rundvlees

Zwitserse bresaola zeg maar
Zwitserse cecina...

Veel Italiaanse invloed
Polenta eten ze er veel
Ucelli scappati
Capretto die Pasqua

Maar ook veel lokaal dialect
Schafstotzen = schapenbout
Plätzli = schnitzels
Knödli = knoedels
Kräpfli = ravioli

Gekookte kalfshersenen
In zijn geheel gekookt

Murmeltierbraten
Marmot...

O, en Löwenzahnsalat, molsla, eten ze net als in Frankrijk tiède, lauw
Spekjes in olie bakken
Bleek paardebloemblad erbij
Direct afblussen met azijn (steekvlam!)
Wordt mooi vinaigrette en lauw ook nog



Gaan we wat maken?
Jawel!

Pizokelsuppe
Met Bündnerfleisch
Pizokels: stukjes gekookt deeg

Chorherrenschnecken
Huisjes vullen met een dikke pap van geroosterd broodkruim en bouillon
En een slak dus dan dus
Er zit ook peterselie en bieslook in, en walnoten, p/z en nootmuskaat

Gerookte leverworst
Met knof, wijn, nootmuskaat, kruidnagel

Zwiebelpizokels
Pizokels koken
Gebraden ui erover

Käseschnitten
Kaasbroodjes met Bündnerfleisch



Weer een vetvlek!


Das Kochbuch aus der Innerschweiz


Geröstete Mehlsuppe

Reuzel, bloem, water, z/p, tijm

"Es handelt sich um ein ländlisches Gericht, das zusammen mit Brot, Butter und Milchkaffee ein beliebtes Winternachtessen darstellt."


Fleischbrühe

Wasser, Rindfleisch, Leber und Milz, Ochsenknochen, Zwiebel, Nelken, Lorbeerblätter, gelbe und weiße Rübe, Kohlkopf, Lauch, Sellerie, Speck, Pfeffer, Petersilie, Bohnenkraut, Salz, Muskatnuß


Kalbslungensuppe


Dörrbirnen

Gedroogde peren

Wilde ze bestellen
Porti 1 kilo € 35,-


Weer molsla


"Luzerner Chüglipastete, die Königin aller Pasteten"

Vol au vents!


Ook een afdeling "Vos, das en marmot"



Gaan we wat maken?

Jawel


Stamp van stoofpeer en aardappelen

Volgens mij heet dat in Duitsland Himmel und Erde


Gepfefferte Erdbeeren

Aardbeien met peper en Grand Marnier


Luzerner Lebkuchen

Taaitaai uit Luzern

Nou ja, taaitaai
Iets tussen kruidkoek en taaitaai
Maar wel erg lekker
Vooral in stoofschotels





Das Kochbuch aus Bremen


Pahlbohnensuppe

Ik denk dat dat hetzelfde is als dat Oost Friese Updrögt Bohne, gedroogde sperziebonen

Niet te vreten


Graupensuppe

O, parelgort...


Fliederbeersuppe

O, vlierbessen


Sehrkohl, Kumskohl, Brauner Kohl...



Gaan we wat maken?


Jawel

Walnootketchup

Wow

Ik vind die Mushroom ketchup al zo lekker

En ze maken zoiets ook: Pilzgeist




En ja!

In dat Bremen boek staat natuurlijk Labskaus!

Zie hier de Dikke Mossel erover, hahahahahaha!

En hoor de Dikke Mossel erover klaarkomen hier!

Woehahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!



Zie de volgende aflevering hier