Duitsland en Zwitserland
Zie de eerste aflevering van "Kookboeken, landen" hier
Alle links hier openen in een nieuw venster
Eigenlijk is dit hier vandaag iets anders
Het gaat over een kookboekenserie, over regionale Duitse en Zwitserse (en Oostenrijkse?) keukens
Uitgeverij Wolfgang Hölker
De serie heeft geen naam
Zoek in Boekwinkeltjes op das kochbuch aus
Mooie boeken
1975 - 1979 voor zover ik ze heb
Kaft met stof bekleed
Etiket erop geplakt
Zie je die vetspatten op dat etiket hierboven?
Dat is drukwerk!
Zie hieronder
"notities" en "vetspatten" zijn drukwerk!
Das Kochbuch aus Graubünden
Graubünden, daar komt Bündnerfleisch vandaan
Viande des Grisons
Berggedroogd rundvlees
Zwitserse bresaola zeg maar
Zwitserse cecina...
Veel Italiaanse invloed
Polenta eten ze er veel
Ucelli scappati
Capretto die Pasqua
Maar ook veel lokaal dialect
Schafstotzen = schapenbout
Plätzli = schnitzels
Knödli = knoedels
Kräpfli = ravioli
Gekookte kalfshersenen
In zijn geheel gekookt
Murmeltierbraten
Marmot...
O, en Löwenzahnsalat, molsla, eten ze net als in Frankrijk tiède, lauw
Spekjes in olie bakken
Bleek paardebloemblad erbij
Direct afblussen met azijn (steekvlam!)
Wordt mooi vinaigrette en lauw ook nog
Gaan we wat maken?
Jawel!
Pizokelsuppe
Met Bündnerfleisch
Pizokels: stukjes gekookt deeg
Chorherrenschnecken
Huisjes vullen met een dikke pap van geroosterd broodkruim en bouillon
En een slak dus dan dus
Er zit ook peterselie en bieslook in, en walnoten, p/z en nootmuskaat
Gerookte leverworst
Met knof, wijn, nootmuskaat, kruidnagel
Zwiebelpizokels
Pizokels koken
Gebraden ui erover
Käseschnitten
Kaasbroodjes met Bündnerfleisch
Weer een vetvlek!
Das Kochbuch aus der Innerschweiz
Geröstete Mehlsuppe
Reuzel, bloem, water, z/p, tijm
"Es handelt sich um ein ländlisches Gericht, das zusammen mit Brot, Butter und Milchkaffee ein beliebtes Winternachtessen darstellt."
Fleischbrühe
Wasser, Rindfleisch, Leber und Milz, Ochsenknochen, Zwiebel, Nelken, Lorbeerblätter, gelbe und weiße Rübe, Kohlkopf, Lauch, Sellerie, Speck, Pfeffer, Petersilie, Bohnenkraut, Salz, Muskatnuß
Kalbslungensuppe
Dörrbirnen
Gedroogde peren
Wilde ze bestellen
Porti 1 kilo € 35,-
Weer molsla
"Luzerner Chüglipastete, die Königin aller Pasteten"
Vol au vents!
Ook een afdeling "Vos, das en marmot"
Gaan we wat maken?
Jawel
Stamp van stoofpeer en aardappelen
Volgens mij heet dat in Duitsland Himmel und Erde
Gepfefferte Erdbeeren
Aardbeien met peper en Grand Marnier
Luzerner Lebkuchen
Taaitaai uit Luzern
Nou ja, taaitaai
Iets tussen kruidkoek en taaitaai
Maar wel erg lekker
Vooral in stoofschotels
Das Kochbuch aus Bremen
Pahlbohnensuppe
Ik denk dat dat hetzelfde is als dat Oost Friese Updrögt Bohne, gedroogde sperziebonen
Niet te vreten
Graupensuppe
O, parelgort...
Fliederbeersuppe
O, vlierbessen
Sehrkohl, Kumskohl, Brauner Kohl...
Gaan we wat maken?
Jawel
Walnootketchup
Wow
Ik vind die Mushroom ketchup al zo lekker
En ze maken zoiets ook: Pilzgeist
En ja!
In dat Bremen boek staat natuurlijk Labskaus!
Zie hier de Dikke Mossel erover, hahahahahaha!
En hoor de Dikke Mossel erover klaarkomen hier!
Woehahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!
Zie de volgende aflevering hier