maandag 1 oktober 2018

Vagoterische rookworst



Nasi goreng met Crab paste


Vandaag is het

Wereld Vagoteriërdag

vandaar dat de Volkskrant flink in de bus blies met een hele pagina over vegetarische rookworst.


Je ziet het altijd aankomen: gaat een artikel over culinair flauwekul en is het minstens een hele pagina lang (meestal meer), dan is het van Smak van Dinter

Zie de achterlijke gek hier


Maar goed
Ik heb het al meer gezegd:
Hier niks vagoterisch, niks vagonistisch, niks 80% groenten en 20% vlees, niks fliksotarisch, niks vleesvervagers
Nee; in zes dagen eet je achter mekaar het volgende: vlees, ei, vis, kaas, kip, tofu
Maar ja, je moet dan wel kunnen koken...

En eet ik zo om redenen van gezondheid? Nou, ik heb mijn hele leven nog nooit iets om redenen van gezondheid gedaan, en dat houwen we zo
Nee, ik vind het enorm lekker en enorm leuk

Zes recepten dus
Zes "het mooiste met" maar ja, dat is natuurlijk relatief met veel verschillende soorten dieren, kazen, mijn 20 soorten tofu en ga zo maar door
Zeg maar zes "Wat zou u vandaag nou eens willen eten met 1/2/3/4/5/6?"

O, en we maken het helemaal Indisch!



Casselerrib
Dat zou je meer moeten eten want dat werkt prachtig
Casselerrib ipv gekookte ham, begin daar eens mee


Vlees

Babi rietja

Ook wel rietja rietja (in modern schrift rica2)


Marineer speklappen in een mengsel van ketjap manis, iets ketjap asin, geperste knof, flink gehakte rode peper, gehakte gemberwortel en Chinese rijstwijn blanke soort (van kleefrijst)
Het moet niet teveel marinade zijn, maar juist genoeg om de lappen te coaten
Schep regelmatig om en marineer enkele uren op een koele plek

Bak stukken rode paprika kort in arachide-olie en haal uit de pan

Bak de enigszins uitgelekte lappen aan in arachide-olie, met ui, knof en weer rode peper; kruid met komijn, koriander en wat cayennepeper

Voeg wat ketjap manis toe, en ietsje ketjap asin en wat zwarte Chinese rijstazijn

Stoof gaar op laag vuur

Warm de paprika bij het vlees op serveer met rijst



Mofongo deeg


Ei

Bali telor


Ui, knof, gemberwortel, laos en flink rode rawit aanbraden in pindaolie

Op laag vuur kruidnagel erbij, versgeraspte nootmuskaat, fijngewreven komijn, daoen salam, daoen djeroek poeroet en versgemalen korianderzaad

Een scheut Balinese rijstwijn erbij, een flinke scheut zoete ketjap en een scheutje zoute
Er kan ook wat limoensap in de marinade

Halve gekookte eieren erin leggen met het geel naar boven, de saus er goed over scheppen en zo koud laten worden

Warmen in de magnetron

Serveren met plakjes lontong



Dried soybean cake, konjac noodles, spekbonen


Vis

Ikan pepes

Ook wel pepesan


Sambal oelek en tomatenpuree mengen, en er wat limoensap doorheen werken

Ja, of Sambal djeroek gebruiken natuurlijk
(Sambal jeroek asli, die dunne die op sriracha lijkt, die is te dun)

Gestoomde makreel mee inwrijven, en in bananenblad (u gebruikt folie) in de oven opwarmen




Tahoe goreng tepoeng

Gefrituurde tofu


Tepoeng dat is bloem,en je kan prima natte, niks drooggedepte na het snijden dus, blokjes tofu door bloem halen en dan frituren
Erg mooi effect, wat ze in Japan ook kennen: Agedashi dofu
Maar nu de -zeg maar- tempura versie ervan in Indonesië

Snij een blok tahoe in de lengte door en snij van de helften 1 cm. dikke plakken

Breng rijstmeel (tepoeng beras) op smaak met versgemalen koriander, idem kardemon en wat zout, en maak er met bier (pils) een dik beslag van

Breng dat weer op smaak met geperste knof

Haal de tahoe erdoor en frituur

Serveer met pikante ketjap zonder meer, of met pindasaus waardoor wat sambal en wat kokos, en met rijst en met geblancheerde tauge

Kan ook met tempeh of garnalen



Flapjes met dadelspijs


Kip

Sop lontong


Kook lontong (soort met gebroken rijst) een uurtje zachtjes
Uit laten lekken

Maak mooie kippenbouillon
Hou mooie stukken kip apart

Bak in wat arachide-olie ui en knof aan, met gemberwortel en laos

Bak flink gesneden kool mee (witte, Chinese, spits...)

Kruid met redelijk veel fijngehakte droge kentjoer (dat móet!) en verder met hele kruidnagel, foelie en fijngewreven komijn

Giet er de kippenbouillon over en voeg enkele blaadjes daoen salam toe
Breng aan de kook en laat trekken tot de kool gaar is

Warm lontongblokjes en de kip in de soep op

Serveer met ketjap en sambal



Voor de BBQ
Vlnr cap of ribeye, flat iron steak, lendelapje, en boven ketting van de haas



Kaas

Ja kijk eens, dat bestaat natuurlijk niet in de Indonesische keuken

Vanavond maak ik een chausson met witlof, blauwe kaassaus met Crème fraiche, coppa en rozijnen

Daar mogen jullie het mee doen



Kip in tomatensaus met Chefoo red wine


Dat artikel in de Volkskrant nu

Dat valt mee omdat er ipv Smak wél verstandige mensen aan het woord zijn


Het gaat vooral over Gelderse rookworst, maar ik zou daar zeker de Veluwse (AH) ook bij betrokken hebben; die is uitstekend

En zie de rookworstwedstrijd hier

En dat vegetarische rookworst een "noviteit" is, dat is gelul; die bestond al in 2006 of eerder

Dat de Vegetarische slager die worst maakt van soja en "tuinbonenmeel", dan is ie veranderd
Dat was lupinemeel
Unox gebruikt "erwtenmeel"

En die Unox worst, boordevol chemiek (ik dacht dat vagoteriërs daar wat op tegen hadden), kost bijna vier Euro... 
Prijs van de Vegetarische slager vergeten

Smaak: alle twee vies zuur, textuur Vego slager is wel goed

Sylvia Witteman, Twitter:
Nu ga ik eens even zo'n vegaworst kopen en opwarmen. Ben benieuwd.
De vegetarische Unoxworst was bij de AH Museumplein 'nog niet voorradig'. Ik heb toen die van de VegaSlager geproefd en die was, eh... laten vandaag eens niet keihard zijn; daar moet echt nog heel wat aan veranderen. Alles, eigenlijk. knakwortel.nl Ook dit heb ik net geproefd. Het tart elke beschrijving. Na die twee mislukte vegaworsten heb ik mezelf getroost met pimientos de padrón, gebakken in loeihete olijfolie met wat zout (en een stukje Zeeuws spek).




Krieltjes, ui, knof, spekjes...
Ach ach ach ach...


O ja, nog wat!

Ook de Volkskrant van vandaag


Die Marie-Louise Slippers is jurylid geweest in de Euro-Toques verkiezing

U weet hoe dat gaat
"Als jij mijn kookboek goed bespreekt, dan mag je volgend jaar in de jury"

Er moest "hersentjes à la Escoffier" worden gemaakt, en als je culinaire hersentjes hebt dan weet je dat dat heet Beignets de cervelle

Maar goed
Flippers: "Hoe de oude meester [Escoffier] haar inzending zou beoordelen weten we niet"
O nee? Kijk dan eens in het jury rapport zou ik zeggen
"Hoewel smakelijk had geen van de kandidaten, volgens de jury, een echt voortreffelijk gerecht neergezet. Los van de presentatie was de geest van Escoffier niet te vinden."

Wat een nep allemaal
Kunt u ff uw broek laten zakken en voorover gaan staan?
Dat is de Volkskrant

En ook vandaag
Max verstappen rijdt in acht ronden van de 19e plaats naar de vijfde, nooit vertoond, de verslaggeving kon er niet over uitgesproken raken
Volkskrant: "Verstappen maakte het met enkele inhaalmanoeuvres nog enigszins goed"

De geborneerde azijnpisser Bloemplof

De onuitroeibare geitenwollen sok

"De Volkskrant heeft geen mening / De Volkskrant heeft er tien"

Hoor hier

Woehahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!