zondag 23 juli 2017

Rijst!




Rijst is zo universeel


Dat zie ik als ik weer eens vijf keer met rijst heb gekookt, zoals in de post van vandaag


Een maal vlees, een maal kaas, een maal tofu, een maal kip, een maal ei
En dat is niks gestuurd hoor!

Bonen en aardappelen en pasta hebben de gewoonte om naar vlees of gevogelte te neigen


Maar iets heel anders staat daar tegenover!
"Rijst = rijst"

Dat is natuurlijk helemaal niet waar, maar toch maar toch maar toch... ("Vroeger was ie katholiek, een peiler van bedrog; nu is ie niet meer katholiek, maar toch maar toch maar toch". De Volkskrant, Jaap Fischer. Nog steeds super actueel! Hoor hier; alle links hier in een nieuw venster)

Ik heb enorm veel verschillende rijstproducten
Flapjes, pasta, mihoen, geplette korrels, tig soorten "gewone" rijst, noem maar op
Maar ja: heel veel gerechten die je met rijst eet, die neigen naar gewone rijst...


Dus met al dat geneig krijg je toch wel een beetje eenheidsworst
Ondanks dat je "gewone rijst" op tig manieren kan klaarmaken
Zie de tweede foto hieronder




Rijst bij worst gekookt

Met Chinese worst, en haricots

Ik ben vergeten hoe die worst heet, maar het was gemaakt van varkensvlees, varkenslever en eendelever
Vraag naar duck liver sausage
Er zit "rozenlikeur" in


Pinda-olie met wat sesamolie (liefst van geroosterd sesamzaad), ui, knof...
Haricots (die eerst gehalveerd kop kont koud water hebben gedaan)...
Cheefoo (Chinese witte druivenwijn) en kippenbouillon (God gruwelijk wat rook het al lekker)...
P/z...

Pan water, die worst, langzaam aan de kook, rijst erbij enzovoorts
Afgieten, deksel enzovoorts




Sharbati

Met Feta en tomaat uit blik

Sharbati is een soort heel dunne en lange Basmati
Niet hetzelfde (zoals je wel leest) als Sella basmati!
Een must bij India's eten, wat we nu niet maken

Je kan ipv Feta goedkope "saladekaas" uit de super nemen
Die is wat zuurder; maak dan de tomatensaus wat zoeter


Olijfolie, ui, knof...
Blik tomaten erbij...
Prak wat, pikant paprikapoeder (niet gerookt)...
Proef op zout (Oxo of zo gebruiken)

Plakken witte kaas door de bloem en bakken in boter

Sharbati koken

Kaas door de saus 
(Je ziet die kaas niet smelten, maar hij smelt wel in je mond!)




Dikke rijst plakjes

Met tofu en prei

Ja, je hebt dikke rijstplakjes, Rice cake, zie hier; je kan die ook vers kopen als stangen, en je hebt dunne, Rice flakes, zie hier, niet te verwarren met geplette rijstkorrels die onder dezelfde naam langs Nepalese bruiloften gaan


De rijstflapjes koken
Duurt lang
Pas op met plotseling "omslaan" van hard naar gaar

Plakken niet-droog gedepte tofu door gewone (niet kleef-) rijstebloem halen
Dat geeft bij het bakken dat mooie Agedashi effect

Pinda-olie, ui, knof, rawit...
Prei...
Chu hou (soort sojasaus), Shaohsing rijstwijn...

Tofu in blokjes erdoor




Surinaamse rijst

Met kip en bleekselderij

Uhh, ik gebruikte basmati want de Surio was op


Bleekselderijstokken, mooi breed (rest voor wat anders), draden eraf snijden met een dunschiller
In pink lange stukken lang zacht stoven in kippenbouillon tot bijna gaar (zacht)
Uit de pan

Schroei stukken kip met vel, wat dan ook, rondom dicht
Gebruik een pan met een dunne maar vlakke bodem
Bak de velkant krokant
De bedoeling is dat je flink wat kippenvet in de pan hebt staan

Uit de pan en de kip in de bouillon gaarstoven

In het vet ui en knof...
De rijst, heftig roerend over de bodem, in het vet aanbakken
Bakt er wat vast: geen nood; vuur wat lager en later komt het wel los

De rijst met de bouillon gaarstoven
Proef op p/z

Bijna gaar? Kip en bleekselderij en wat witte wijn bij de rijst...




Rijst in kippenvet bis

Met cantharel in een omelet

Die rijst hierboven was zo goor lekker dat ik het nog een keer deed

AH heeft -niet altijd- cantharel
Soms doosjes met grote naast doosjes met kleine
Denk aan wat je ermee gaat doen
Kleine absorberen veel meer, grote blijven veel onafhankelijker (dus ik neem altijd grote)


Olijfolie, sjalot, knof...
Cantharelstelen...
Iets Fish sauce, eventueel vloeistof wegbakken, stukken cantharelhoeden...

De rijst in kippenvet bakken, zie hierboven

(Je zou ook via een andere weg kunnen werken: risotto met paddo's maken; zie de foto want ik maakte het twee keer. In dat kippenvet is het een stevige hap; als risotto een verfijnd hapje.)

Ei, melk, wat p/z, ietsje omroeren, omelet bakken in boter
Vullen met de cantharellen
Serveren met de rijst





Ik was weer 100 bladzijden aan het lezen in de Kleyne Groot

Het viel me redelijk mee, de hoeveelheid kwats in de eerste 50 pagina's

Maar ja, toen kwamen de pagina's vanaf 556...

Dat lactose-intolerantie genetisch bepaald is, de ontzagwekkende van de culinaire pot gerukte imbeciel!
Woord voor woord, inclusief de fouten, overgeschreven van de website van de Maag Darm Stichting...

En het gaat maar door
Enkele pagina's verder weer een Wichtigmacher Hochstapler verhaal over lactose-intolerantie, maar dat gaat helemaal niet over lactose-intolarantie! Dat gaat over koemelk-allergie! 

Kunnen ze die ontsnapte halfaap nou niet ff gewoon doodknijpen of zo, Jezus...
Dat die Retteketet er gewoon ff op gaat zitten of zo... 
Hoeft ze niet eens een scheet te laten...
Mag wel, daar niet van, maar moet niet



O ja!

O ja!


Welke omroep organiseert een debat tussen Kleynescheet en mij?!
Wel op TV ja, dat je die verlopen paarse drankkoppen goed kunt zien

Eventueel Broekbaard erbij, Vreugdeloos, Hamersmaak, Jonas en de Walvis, noem ze allemaal maar op

Ik vreet ze allemaal rauw!

Het lijk van De Dikke mag er ook bij, maar die hoef ik niet te vreten, die houdt zijn bek wel dicht
Hij zal wel stinken maar dat deed ie al






O ja!

Vanavond maakte ik mosselkroketten

Ik zocht er eerst op

Ongelofelijk, de hoeveelheid recepten waarvan je kan zeggen "Hoe demp ik de smaak zo goed mogelijk"
Gelatine, eigeel...

Kan er in dit land nou Godverdomme niemand koken?