vrijdag 23 december 2016

De kranten




Een reisje, enkele kranten per dag, de recepten eruit


Culinaire zaken verzamelde ik ook maar dat komt later
(De ongelofelijke zeurpieterij over duurzaam, van die hoogbejaarde bijna uitgestorven culipopi Smak van Hinder vandaag in de Volkskrant...)


En de Volkskrant staat garant voor gelul, aftrap hier de krant van de 21e, Sluipers of Kleynst, dat vergat ik te noteren, die "filodeegpakketjes met vulling" maakt van twee velletjes filodeeg...
Lazer op gek


Telegraaf, Felix maakt Prol, Brabantse preisoep

Prei koken in kalfsbouillon + rijst
Kookt: + aardappelblokjes
Spekjes uitbakken
Staafmixer op die prei
Spekjes, z/p, room, cognac

Kijk, dat is koken in plaats van zeurzeiken




Trouw, ook de 21e

Canneloni Catalaans

Op de eerste plaats is dat geen "Italiaans" gerecht daar, maar klassiek. En dat heet Canelones. Zo hebben ze ook Lasaña.
De Oost-Spaanse keuken en de West-Italiaanse, dat is culinair hetzelfde gebied
Zwarte rijst, om maar iets te noemen

En klassiek is het met bolo met stukjes kip, dik gemaakt met "foie gras" wat in Spanje leverpastei betekent

Maar ja, misschien is het recept hieronder inderdaad wel klassiek na de Kerst, met restjes

Vulling van ui, knof, paddo's, z/p, met geblancheerde spinazie erdoor

Boter, bloem, melk, witte wijn...

Vette schaal, gevulde canneloni, plakken tomaat eventueel, saus, geraspte kaas, boterklontjes




Parool

Ja, die van Dinsdag dan dus

Sticky coffeecake met vanille-ijs
Dadels in de vulling

Veel te lang om over te schrijven

Maar geen nood: het is gejat van Heel Holland Kwakt, zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)


De Limburger: geen recept...
Ja, ik was in Venlo en Roermond...




NRC, de 21e
Doperwtensoep, recept (overgeschreven uit een boek zoals wordt gemeld) van Sam Poogt

Dat is dus gewoon Franse erwtensoep

Dit is mijn recept
Pureer gare doperwten.
Maak er met bouillon een soep van en breng die aan de kook.
Breng op smaak met p/z en wat suiker eventueel.
Roer er kleine klontjes koude boter door tot deze zijn opgelost; laat de soep niet meer koken.
Serveer eventueel met gehakte kervel erover en/of kleine stukjes gekookte ham.
Variant
Kook wat prei mee en/of wat fijngesneden kropsla.

Dus niks "de doperwten koelen in ijswater" lazer op

En dan kiest ie een recept wat overduidelijk gebaseerd is op verse doperwten (heeft Poogt niet door) en publiceert dat dan eind december...


Telegraaf, de 22e

Makreel met mierikswortel

Ik eet makreel enkel rauw of Engels (gestoofd in cider of zo)
Maar goed

Uit blik, olie opvangen, daarin broccoli bakken

Aardappel met kaneel, chilipeper, komijn door die makreel en die dan stomen, ik denk dat ik het niet goed begrepen heb (ja, of bezopen was, dat kan natuurlijk ook...)

Die olie uit het blik mengen met zure room en mierikswortel, daar klopt echt iets niet, laat maar




Volkskrant donderdag een enorm kletsverhaal over hazenbout zo lang koken dat ie van het bot valt

Dat is dan al lang te droog om te kunnen eten...


AD nu

Zoete aardappelsoep

Ik heb het niet echt erg op zoete aardappel en al helemaal niet op die vies zoete paarse

Boter, uien, gemberwortel, zoete aardappelblokjes...
Zout, chilipeper...
Bouillon...
Pureer...

Kokosmelk erbij?

Peterselie en/of koriander (peterselie smaakt hier natuurlijk totaal niet bij)
Truffelolie

Feta erover en "geroosterde pitten" (pompoenpitten mag ik aannemen)

Hipstershit...




Wordt vervolgd...



O ja, PS...

Ik heb veel slechts over Yvet Retteketek verteld, maar ik moet toch wel melden dat ik het heel erg goed van haar vind dat ze aan die Greenpeace campagne meedoet!

Zie hier!

Chapeau!