vrijdag 23 december 2016
De kranten
Een reisje, enkele kranten per dag, de recepten eruit
Culinaire zaken verzamelde ik ook maar dat komt later
(De ongelofelijke zeurpieterij over duurzaam, van die hoogbejaarde bijna uitgestorven culipopi Smak van Hinder vandaag in de Volkskrant...)
En de Volkskrant staat garant voor gelul, aftrap hier de krant van de 21e, Sluipers of Kleynst, dat vergat ik te noteren, die "filodeegpakketjes met vulling" maakt van twee velletjes filodeeg...
Lazer op gek
Telegraaf, Felix maakt Prol, Brabantse preisoep
Prei koken in kalfsbouillon + rijst
Kookt: + aardappelblokjes
Spekjes uitbakken
Staafmixer op die prei
Spekjes, z/p, room, cognac
Kijk, dat is koken in plaats van zeurzeiken
Trouw, ook de 21e
Canneloni Catalaans
Op de eerste plaats is dat geen "Italiaans" gerecht daar, maar klassiek. En dat heet Canelones. Zo hebben ze ook Lasaña.
De Oost-Spaanse keuken en de West-Italiaanse, dat is culinair hetzelfde gebied
Zwarte rijst, om maar iets te noemen
En klassiek is het met bolo met stukjes kip, dik gemaakt met "foie gras" wat in Spanje leverpastei betekent
Maar ja, misschien is het recept hieronder inderdaad wel klassiek na de Kerst, met restjes
Vulling van ui, knof, paddo's, z/p, met geblancheerde spinazie erdoor
Boter, bloem, melk, witte wijn...
Vette schaal, gevulde canneloni, plakken tomaat eventueel, saus, geraspte kaas, boterklontjes
Parool
Ja, die van Dinsdag dan dus
Sticky coffeecake met vanille-ijs
Dadels in de vulling
Veel te lang om over te schrijven
Maar geen nood: het is gejat van Heel Holland Kwakt, zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
De Limburger: geen recept...
Ja, ik was in Venlo en Roermond...
NRC, de 21e
Doperwtensoep, recept (overgeschreven uit een boek zoals wordt gemeld) van Sam Poogt
Dat is dus gewoon Franse erwtensoep
Dit is mijn recept
Pureer gare doperwten.
Maak er met bouillon een soep van en breng die aan de kook.
Breng op smaak met p/z en wat suiker eventueel.
Roer er kleine klontjes koude boter door tot deze zijn opgelost; laat de soep niet meer koken.
Serveer eventueel met gehakte kervel erover en/of kleine stukjes gekookte ham.
Variant
Kook wat prei mee en/of wat fijngesneden kropsla.
Dus niks "de doperwten koelen in ijswater" lazer op
En dan kiest ie een recept wat overduidelijk gebaseerd is op verse doperwten (heeft Poogt niet door) en publiceert dat dan eind december...
Telegraaf, de 22e
Makreel met mierikswortel
Ik eet makreel enkel rauw of Engels (gestoofd in cider of zo)
Maar goed
Uit blik, olie opvangen, daarin broccoli bakken
Aardappel met kaneel, chilipeper, komijn door die makreel en die dan stomen, ik denk dat ik het niet goed begrepen heb (ja, of bezopen was, dat kan natuurlijk ook...)
Die olie uit het blik mengen met zure room en mierikswortel, daar klopt echt iets niet, laat maar
Volkskrant donderdag een enorm kletsverhaal over hazenbout zo lang koken dat ie van het bot valt
Dat is dan al lang te droog om te kunnen eten...
AD nu
Zoete aardappelsoep
Ik heb het niet echt erg op zoete aardappel en al helemaal niet op die vies zoete paarse
Boter, uien, gemberwortel, zoete aardappelblokjes...
Zout, chilipeper...
Bouillon...
Pureer...
Kokosmelk erbij?
Peterselie en/of koriander (peterselie smaakt hier natuurlijk totaal niet bij)
Truffelolie
Feta erover en "geroosterde pitten" (pompoenpitten mag ik aannemen)
Hipstershit...
Wordt vervolgd...
O ja, PS...
Ik heb veel slechts over Yvet Retteketek verteld, maar ik moet toch wel melden dat ik het heel erg goed van haar vind dat ze aan die Greenpeace campagne meedoet!
Zie hier!
Chapeau!