vrijdag 30 december 2016

Oliebollen en zo



Weer foto's van inkopen vandaag
Tsja, als je veel koopt...


Oliebollen

Cees Holtkamp, dus altijd goed

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Inderdaad! Wat ei in het beslag!

Die rozijnen moeten wel iets geweekt zijn vind ik
De krenten niet

En ja, wat ik ook erg lekker vind: niks appel of potpourrie, wel wat rietsuiker en flink sukade...
En geen poedersuiker dan, en wat minder gist

En inderdaad, de rijs eruithalen zodat ie kan rijzen!
De luchtbelletjes pletten zodat ze meer/weer kunnen uitzetten



Membrillo
Zondag bij de Manchego


Dit hier is het oliebollen maken in zijn totale volledigheid


Wat die gist betreft: in Duitsland kan je in de super kleine pakjes verse gist kopen

En droge gist is uitstekend hoor, maar wel tot leven wekken; 10 minuten met melk en wat suiker en alles op kamertemperatuur

En een zakje droge gist, 7 gram, is 20 gram verse gist

Koop geen "Instantgist"!

Ja, het verschil tussen oliebollen en krentebollen!
Ach, het is ook Zuid- tegen West- tegen Noord-Nederland...

O ja, in geklaarde boter, idee!
Vroeger in reuzel ja; smoutebollen

Juist; krenten en rozijnen aan de buitenkant, die verbranden...

Enuhh, dat die krenten bij de winnaars aan de binnenkant zitten, dat is niks geheim hoor, althans niet voor mij
Die werken met machines, met deegplaten, waarover ze de krenten strooien, oprollen, schijfjes snijden, worden rijzend bolletjes etc.




Flappen!

Zie hier


Je ziet de ervarenheid: hij heeft het niet nodig dat de vulling onder de diagonaal ligt, hij verplaatst die, als hij het dubbelslaat

Ik vond ze trouwens niet mooi netjes dubbelgeslagen, en ik vind dat je de randen moet canneleren met een vork
(Niet netjes: zie maar aan het eindresultaat)

Nee, als je de onderkant suikert, dan verbrandt de suiker...
En belangrijk: grove kristalsuiker gebruiken

En ik kwast ze in met ei/water; dan worden ze mooier én lekkerder

En ik vind (Brabant!) dat ze veel donkerder moeten zijn (wat ook door mijn gebruik van ei komt)

Wat trouwens voor mooi rijzen altijd helpt: dat bladerdeeg altijd ietsje-ietsje uitrollen


En o ja: Pruimenflappen zijn veel lekkerder!
Maak de vulling als Holsteiner Pflaumenmus; jam van gedroogde geweekte pruimen met naast de suiker ook wat p/z, nootmuskaat en kruidnagel



34 gram, jawel!
En wat is het precies?...


Appelbeignets

Zie hier


Jaja, dat is de echte!

Weer: ietsje-ietsje dat bladerdeeg uitrollen...

Maar prachtig, dat product!

Ja, gaat los, maar dat moet je ook bevochtigen; dat deed hij eerder (flappen) wel

Kaneelsuiker: met fijne kristalsuiker nu



Hiervan ga ik overmorgen met kindertjes friet bakken
Wortel, zoete aardappel, biet, tayer, cassave en bakbanaan


Appelcarré tot slot

Zie hier


Hij maakt het weer niet nat, en legt het er niet netjes op (of gaat hij de randen bijsnijden?)(uhh, ja, maar dat krijgen we niet te zien)

Juist! Nu niet wellen, die rozijnen!

Ja, maizena tegen het vocht van de appel, maar dat kan je bij appeltaart niet doen
Hij noemt amandelspijs, maar ja...
Goede appels, en paneermeel op de bodem

Dat Koopmans de enige is die roomboterbladerdeeg levert, dat is wel en niet waar; huismerk roomboter bladerdeeg heb je ook, maar dat is inderdaad Koopmans

"Abrikoteren", ja, schitterend!
In het Frans staat dat zelfs voor bejammen, met wat voor jam dan ook



Wilde eend


Een kijkje achter de schermen
Anderhalf jaar geleden was dat meisje "ietsje ouder" zeg maar, en ook een stuk minder volgzaam
Dus dit zijn opnames van twee, drie jaar geleden?

Kan kloppen; hij zegt bij de oliebollen dat hij sinds de publicatie van De Banketbakker minder krenten gebruikt, en in die video figureert geen kleindochter

Maar: een lief meisje en een lieve man

Ik had eens een erg lang gesprek met hem
Zie hier


Waw wat een bezoek hier!

Richting kerst ging het omhoog zoals altijd, en hoger dan het jaar ervoor, zoals altijd

Daarna zakt het in, maar zie dit jaar! Nauwelijks zakt het in, om daarna tot ongekende hoogte te stijgen!

Gisteren had ik een maximum-ever van richting 3.000 bezoekers!

Wow...

Ik ben veel beroemder dan die Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit en Kaat Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynst, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Boesje, Tracheotomie, Meneer Watkletstons en Van Urmen bij mekaar!



Ja!
Dat ken je wel zegge hier
Hahahahahaha!
Hier wel, woehahahahahahahahaha!



Vanavond Tempura slakken

Godverdomme wat was het lekker...

Met Poolse pasta (zie hierboven) en bimi in witte wijnsaus...

Eigenlijk heel jammer (want dan zouden ze minder kwaken en minder domheden debiteren) (en beschaamd hun bek houwen) dat die Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit en Kaat Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynst, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Boesje, Tracheotomie, Meneer Watkletstons en Van Urmen dit soort culinair genot nooit zullen meemaken...

Die zitten maar op pastinaak te knauwen...

Kan het treuriger, kan het sneuer...

Schuldloos in je eentje op een pastinaak zitten te knauwen...

Goristus...

Ik zou me gaan verzuipen of zo...