Brie in filodeeg
Losse plaatjes uit de oude doos
Losse plaatjes uit de oude doos
Aardappels op grofzout
Borstel kleine aardappelen goed schoon.
Werk eiwitten door zeezout (een op 125 gram), geperste knof en groene kruiden
Vet een bakplaat in, leg er een laag van het zeezoutmengsel op ter grootte van het oppervlak wat de aardappelen gaan innemen, tegen elkaar aan gelegd. Of werk met een schaal.
Leg de aardappelen erop en bedek met de rest van het mengsel of maak wat bij.
Bak op 230 graden een klein half uur, tot de korst goudbruin is, sla die kapot, breek de aardappelen eruit, borstel ze schoon en serveer met mayonaise waardoorheen tabasco (of beter Chipotle saus).
Bief, broccoli, rode aardappelen, ansjovismayo
Banaansoep
Mexico
Gebruik kookbananen, eventueel bakbananen.
Zijn het stevige groenenbananen, pel ze dan en kook in licht gezouten water tot zacht.
Leg zwarte zachtere bananen vijf of 10 minuten in een hete oven, laat wat koelen en pel.
Maak er een dikke puree van met één rauw ei op vijf bananen en zoveel van het kookwater (of kippenbouillon) als nodig is.
Kruid met p/z, kruidnagel en oregano.
Vorm er kleine pannekoekjes van en bak die in olie.
Haal uit de pan en houd apart.
Bak gesnipperde ui in olijfolie, met even later knof erbij.
Voeg wat stukjes tomaat toe en stukjes Spaanse peper (liefst Serrano).
Roer even om en voeg flink kippenbouillon toe.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe er de pannekoekjes in.
Laat een kwartier sudderen.
Kerriezuurkool, aardappelen
Duif met vijgensaus
Baskenland
Maak duivenbouillon van karkassen, met als kippenbouillon.
Maak Confit van aardappelen en paddestoelen.
Maak vijgensaus met een deel van de bouillon.
Bak duivenborsten en poten zeven minuten in een hete oven (220 graden), ingevet met notenolie, met een lapje vet spek op de borsten, en met wat p/z over het vlees.
Haal uit de ovenschaal, houd warm, en bak in het vet soepgroenten met peterselie aan; giet zoveel mogelijk vet af, doe er het restant van de bouillon bij en kook snel in.
Serveer de duif met de groenten, de confit en vijgensaus.
Dunne ansjovis mayo voor bij die gestoomde broccoli
Kaassoep
Duitsland
Bak HOH gehakt aan in wat olie en bak het rul.
P/z, en ook in heel dunne reepjes of ringetjes gesneden ui erbij; idem knof.
Flink groentebouillon erbij en een scheut witte wijn (Duits maar droog, of Elzas), en het aanbaksel losroeren.
Kaas in de soep raspen; denk aan Emmentaler, Gruyère, Tilsit, Appenzeller. Denk aan combinaties zoals voor kaasfondu.
De kaas lost wat op, maar niet volledig. Roer wat soep aan met maïzena en bind daarmee de soep. Eventueel net als bij kaasfondu met wat Kirsch of zo. Bind niet té dik!
Proef weer op p/z en eventueel wat cayennepeper en zeker wat nootmuskaat.
Serveer met heel mooi boerenbrood.
In de soep kan je ook champignons verwerken
Blokjes pancetta
Tsjechische noedels
Meng 120 gram bloem met een ei, kneed er 50 gram boter door en maak er een deeg van met drie eetlepels melk en wat zout.
Werk er indien nodig wat meer bloem door.
Maak er bolletjes van en laat die een minuut of vijf in kokende soep garen.
Simpel en heerlijk, maar bedenk dat het ei cruciaal is.
Tomaat, Gruyère, Spätzle
O, en Mohammed was ook een pedo (alle links openen hier in een nieuw venster)
O, en ik zat in een café, zegt iemand Ken ik u ergens van?
Ik zegt Hopelijk niet
Wat ben ik toch ad rem!!!