zondag 18 december 2016

Kookboeken, landen



Foto's vandaag: inkopen en zo

Fleur de sel uit de Camargue
Gaan we vergelijken met Guerande en Maldon



Popular Food from Israel

1972


Een klein boekje maar toch vond ik zes dingen die ik wil gaan maken

De auteur heeft ook geschreven The Chinese Kitchen (Kosher)
Dat lijkt me niks voor Chinezen...

Schenkelsoep (schaap of kalf)
Met aardappel, en kerrie-achtig
"Remove hairs from bones"

Jerusalem Mix
"It is a mix of chicken hearts, livers and spleens"
Kippenmilt??

Wat is "crushed tarragon"? Hoezo, crushed?
"trout or flounder", nou, dat is nogal een verschil...
"Take four breakfast steaks"

Tchulent
Dar schreef Anne Frank over...



Zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)


Gaan we wat maken?

Ja dus


Falafel waar geweekt brood en bulgur doorheen gaat


Humus met paprikapoeder en cayennepeper


Shakshouka

Dat lijkt op iets wat ik erg lekker vind, eieren in tomatensaus met paprika (vers dan dus)
Ik maak dat met Fino en groene paprika, hier rode

En hier met groene olijven en komijn


Die schenkelsoep


Kebab

Met tijm, komijn enzovoorts, dus dat is met zaätar

En met gehakt


Sini'ye

Burgers met peterselie, ui, knof, kaneel, z/p
Bakken
Met tahin erop serveren en geroosterde pijnboompitten



Dat Mild valt nogal mee...



Amerikaans Kookboek
500 Recepten

1962, oorspronkelijk Nederlandse uitgave


"avocadoperen"
Kidney beans / Bruine bonen
Maar al wel rode en groene paprika (ik denk altijd dat die later op de markt gekomen is)

Volop gerechten met merg en tong
Mergtoastjes, Mergballetjes

Veel oestergerechten
Ja, dat werd (en wordt) daar veel gegeten, maar vroeger niet door de betere klassen, zo las ik laatst
Gebakken oesters, Oesters in frituurdeeg, Gemarineerde oesters, Oesters in de oven gebakken

Geroosterde biefstuk met pruimen in spek
Dat is Beiers

Kalfsnier kort blancheren, plakken, in spek, bakken, hé...

Gehaktballen gevouwen om een plak tomaat en ui

Warme rijstsalade met augurk, geraspte ui en mayo, kweenie...



Pellen is een ander verhaal...


Gaan we wat maken?

Jawel!


Balletjes van rundergehakt met gekookte ham erdoor
Gepocheerd in champignonsaus


Biefstuk met bonenkruidsaus
Biefstuk bakken
Serveren met een saus van de jus met knof, bonenkruid (gebruik bergbonenkruid), citroen, Worcestershire, peterselie


Lamsschenkel met nieuwe aardappelen


Macaroni met een saus van melk, eieren, smeerkaas en bieslook
Sloppy Benito!



Zie hier


Regionale Lekkernijen uit Heel Nederland

2003, Stichting Vrienden van het Platteland
Bestaat niet meer
In samenwerking met de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst, wow man...
Zie hier

Janny de Moor
Oei, dat is die van Trouw
Die heeft Semitische talen gestudeerd en zo ziet ze er ook uit


De meeste recepten ken ik op een of andere manier...

Aardig: per provincie een overzicht van de specialiteiten en waar die te koop zijn

Ook stukjes tekst over regionale zaken
Langedijker kool, Arnhemse meisjes

Mollebonen, Wierbonen, Duivebonen (en Paardebonen, ja)
Gedroogde tuinbonen
Hé, die kan je poffen...

Fries suikerbrood met witte basterdsuiker
Nou misschien, maar zeker toch ook met kandij!

Ik mis wel van alles
Limburgse kaas, Limburgs en Brabants roggebrood...



Aldi
Tientje
Stevige kwaliteit hoor


Gaan we wat maken?

Ietsje


Aardappelplaat
Zuid-Holland

Plak deeg, rijzen
Aardappel raspen, mengen met geklopt eiwit, lente-ui, karwij, zout
Op dat deeg
Mengsel van dooiers en Crème fraiche erover
Oven


Zeekraal met garnalen (en lente-ui)
Met ook Zeeuwse witte wijn (huhh?)



Er zit een heel vieze nootmuskaatsmaak aan
Gemalen nootmuskaat die een tijd heeft gestaan ipv meteen gebruikt



Da's pas koken
Joods

2002


Niks mis mee, joodse gerechten van over de hele wereld, maar ja, er zit nauwelijks wat bij wat ik niet ken

Maar een prima boek, daar niet van

Alhoewel, dat moet uit een zeer exotisch werelddeel zijn: joodse kippensoep zonder prei...


Duitse uienkoekjes ga ik eens maken

Boter, witte wijn, basilicum, knof koken
Ui erbij en suiker
Karameliseren
Gebroken matzes erbij en p/z
Soufflé vormpjes, matzespul, matzemeel, matzespul, matzemeel, kleine blokjes belegen kaas
Geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen


Latkes van kikkererwten met rozemarijn

Kikkererwten (enkel goed geweekt, net als voor falafel) pureren met knof en rozemarijn
Eieren, water(?), olijfolie
Bloem, komijn, z/p, bakpoeder
Half uur rusten
Bak latkes in olijfolie
Serveer met yoghurt en munt



Ik had ook nog een Bib Gourmand Benelux 2014, maar dat is gezeur

Het viel me bladerend trouwens op dat steeds zaken uit de Franse tekst weggelaten zijn in de Nederlandse



Naan, daar had ik weer eens zin in



Een gisteren gemunt aforisme

Het verschil tussen politiek correct en schijtlijster is flinterdun