Vandaag kookboeken
Dit is de zeer kloeke bijbel van Australië (Glitterkaft)
Het is interessant om een idee te krijgen van wat er wordt gekookt (voornamelijk door de oorspronkelijke kolonisten; ik heb ook twee boeken die meer schrijven over de multi culti daar) en wat typisch lokale ingrediënten zijn
Ik bespreek het nog wel eens
Diverse hier en daar gevonden recepten
maar eerst twee links
(Eerste aflevering van deze serie zie hier; alle links hier in een nieuw venster)
Blauwschimmelkaas-kroketten zie hier
Ik had toen, na jaaaaren, weer eens kroketten gemaakt.
Ik moest de "vormgeving" weer onder de knie krijgen...
En had ik in de kroketten-serie de kroketten-proeverij al gemeld?
Zie hier
Net iets als dat Australische boek
Hier ken je de gerechten ook wel, maar niet de er daar bijbehorende kruidenmengsels
Die tiepe trouwens hierboven, dat is Photoshop werk, want die past niet achter die schotel
Zie hier
Twee kroketten die niet echt kroketten zijn
Zie Malakoff hier
Wordt liefst gemaakt van l'Etivaz, en anders maar gewone Gruyère
Beslag met witte wijn!
En, o ja, Malakoff kan ook heel wat anders zijn, een soort taart (niet echt duidelijk een bepaald soort taart)
En, o ja, je ziet dikwijls Beignets de Vinzel geafficheerd als Malakoff
Een Beignet de Vinzel is een rondje brood of toast met daarop een soort compacte berg kaasfondue (Gruyère)
Het geheel wordt gepaneerd en gefrituurd.
Zie hier
Zo'n boekje waarvan je weinig verwacht
Maar heel wat interessants gevonden!
Schweizer Küche
Luzerner kaaskroketten
Boter, bloem...
Melk...
Emmentaler...
Eierdooiers (kijk!)...
Net aan de kook: in een goed ingevette schotel gieten; het moet een ± 2 cm dikke laag zijn
Koelen, reepjes snijden
(zo doen ze het in Spanje ook, maar daar snijden ze vierkantjes)
Paneren, frituren
"Serveren bij gevogelte"
Erg leuke oude foto's
Erg interessante recepten van werkelijk allerlei soort
The Alice B. Toklas Cookbook
Daar citeerde ik al een paar kroketten uit, maar een was er ontsnapt
Kipkroketten met eieren
Maal rauw kippenvlees (zonder vel natuurlijk)
Maak er deeg van met z/p, cayenne, knoflook uit de knijper ("udkn"), foelie en wat verse kaas
Vorm kroketten staat er, maar bedoeld is een soort burgers, haal door bloem
Bak in boter aan beide kanten bruin (burgers dus)
(Ik pas het recept wat aan:) Zorg dat ze in een pan liggen of komen te liggen, waar ze weinig tussenruimte hebben (want:)
Op laag vuur geklopte eieren erover. De eieren moeten de kroketten bedekken en zo min mogelijk er tussen lopen.
Best aardige ideetjes, wat je weer niet verwacht
Serveer met
Saus voor kroketten
Kippenbouillon met dezelfde kruiden: p/z, foelie, cayenne aan de kook
Tomatenpuree erdoor
Weer verse kaas
Kweenie...
Die besnorde pot (zie hier; links, ik bedoel uiterst links, Gertrude Stein) kon niet koken, had personeel in dienst, liet dingen klaarmaken die ze dan "zelf had gekookt", voor Picasso, Hemingway, Wilder, Matisse, Braque e tutti quanti
Ik denk dat ze het verkeerd heeft opgeschreven...
Dat ben ik nou aan het lezen
Mooi!
Ik moet er alleen nog achter komen wat de maat "dag" betekent
3 dag boter...
Larousse Gastronomique
Daar heb ik er ook al heel wat uitgehaald, maar ja
Kroketten van tong
Vis dan dus
Een salpicon, een dikke ragoût, van tong
Meng met béchamel of met Allemande saus (roux met gevogelte- of kalfsfond)
Worden meestal in de vorm van balletjes geserveerd
Wordt ook wel gemengd met Pommes duchesse puree (puree met enkel p/z en eigeel) en dan geserveerd met tomatensaus
Het is uiterst zeldzaam dat ik in een kookboek echt helemaal niks interessants tegenkom
Nou, hier dus wel (of niet dan dus)
Volgende aflevering zie hier