donderdag 1 oktober 2015

De Grote Culi Soap (3)




Retteketet! 

Koken met Yvet


Zie de eerste aflevering van deze soap hier (alle links hier in een nieuw venster), ook wat betreft de nep met die deegbal hierboven.

Deeg maken met een menghaak, dat is eieren kloppen met een pollepel...


Zie de tweede uitzending van het programma hier. Daar gaat het vandaag over.

(Uhh, ik liet er teveel tijd overheen gaan; vanaf nu één Retteketet per week!)





Het begint met ongelofelijke duurzaamheid-lulpraat, van een schip wat zeilt van Costa Rica of zoiets naar Nederland, met cacaobonen.

Daar maken ze in Amsterdam duurzame cacao van (uhh, moest dat niet lokaal geteeld zijn jongens?).

Ja, want "als zo'n cacaoboon er een jaar over doet om te rijpen, dan ga ik er niet in vijf uur chocolade van maken, dan doe ik daar drie dagen over..."

Ken je je die persistentie-pubers voor de geest halen?

"Dat doe ik omdat ik zo in elkaar zit"
Goh!

Zie trouwens die tiepe hierboven met die tatoo. Die kan dus nooit meer een lumbaalpunctie krijgen, de domoor.


Chocolade in het eten

Zie waar Yvette gejat heeft het in Chili con carne te gebruiken hier.

Nou ja, ze combineert de bonen met chorizo, maar dat kan je natuurlijk moeilijk een uitvinding van formaat noemen

Trouwens gemalen komijn erdoor, Jezus, die kan echt niet koken...



Gadverdamme!!!!!!


Verdomd, dat geloven jullie niet! Dat in een Nederlands kookprogramma op TV die pan hierboven als schoon en ongebruikt op het vuur wordt gezet, dat geloven jullie niet!

O nee?
Zie die video (ik herhaal: zie hier) en kijk op 5 minuten en 37 seconden...

Gadverdamme!!!!!


Daar kan echt alles... Zie hier hoe ze met d'r haren in de taart hangt...

Gadverdamme...


"grote sjalotten" dat heet Provencaalse sjalotten, ja!
"Ik gebruik die omdat ze op de markt lagen", een fantastisch culinair argument
"Een rood uitje zou ook kunnen", kan het dommer, rode ui ipv sjalot...


"maismeel" maar niet zeggen of je wit of geel gebruikt, een wereld van verschil

"Als je dat niet kunt krijgen" als je stekeblind en ook nog debiel bent

"jalapeños" of die enkel gepekeld gesneden uit een potje komend bestaan



De uit het zolderraam gevallen taart


Dat deeg was te dun; "Het is nu wat dikker geworden", lazer op, net zulke nep als die deegklont met die menghaak

"kersen in de stad"
Dat zijn geen onrijpe kersen Goddomme, dat zijn die kersen waarmee je amareno-kersen maakt, bigarreaux...

Daarna kersen kopen zonder ze te proeven

"dan gaan die kersen vanzelf open"
Nee dus, ze moet ze prakken

Stroop in bier, Jezus wat een uitvingding

Zoet piedeeg "lijkt een beetje op shortbread", sic




Die kersenpuree uitduwen

A Dat gaat nooit goed als er pitten in zitten
B Gebruik een puntzeef
C Leg -met zo'n zeef als hierboven- op zijn minst die zeef op die kom zodat je kracht kan uitoefenen
D Gebruik een houten lepel, geen slappe gummi-spatel
E Niet weten dat wat je het allerlaatst er uit perst het lekkerst is (en wat hier niet kan omdat er pitten in zitten)

Kan het allemaal dommer en ten hemel schreiender?
Dat dacht ik niet.


Ik ben vanavond de kippensoep-kroketten van Valuas (zie hier) aan het verbeteren, en ik ben Tierteg aan het maken (zie hier en zie het recept hier).

Kijk, dat is nou wél koken...


Volgende aflevering zie hier