dinsdag 15 september 2015

Wat kookte ik daar? (19)




Hotel de Paris

Zaragoza

Tegenwoordig Hotel Paris Centro

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

(Eerste aflevering van deze serie zie hier)

Die foto hierboven trouwens: als je een digitale foto van de gevel maakt, dan krijg je altijd interferentie, tussen die richeltjes (zie links van Hotel) en het raster van je foto
Zie die slingers meer naar boven
Twee stenen in het water gooien zeg maar

Ik was in de jaren 80 in Zaragoza
De Alfajería (zie hieronder) was toen enkel een berg puin, echt helemaal niks méér verdomd
In de passage tegenover El Pilar groeiden de bomen door de daken, nu is dat Prada en noem maar op
Je had villawijken, alle villa's waren er vervallen, er zaten zigeunerfamilies in, soms hadden die in de hal een "restaurantje", allemaal "normale villa's" tegenwoordig




Ensalada Esplá


Avocado-schelvislever salade

Een dressing maken van volle yoghurt, mayo, fino sherry, selderijzout, Louisiana Pepper Sauce (of anders maar Tabasco).

Avocado in blokjes snijden en door citroensap halen.
Gerookte schelvislever goed laten uitlekken en in blokjes snijden.

De salade maken met de avocado en de schelvislever, heel fijn gesnipperde sjalot, en de dressing.

Opgedragen aan Luís Fransisco Esplá, die toen in dat hotel logeerde
Zie hem, de grootste banderillero ooit, hier. Esplá is er vanaf 3.30 minuten.



El Pilar, de pilaar, de basiliek van Maria van de Pilaar
Van buiten een enorme taart
Van binnen een enorme rechthoekige doos, en super koel in hete tijden

Trouwens in Zaragoza vind je meer dan waar ook culturen naast mekaar
Romeins, Moors, Pré-Romaans, joodse baden er ga maar door


Filetes


Filetten

Tsja, dat kennen wij niet

Simpel en erg lekker, als het vlees goed is

Waar je van een varken een ham van maakt, dat stuk vlees heb je van rund liggen.
Dat is een stuk groter, maar je snijdt omliggende spieren weg, ik bedoel: meer dan bij een varken.
Je houdt in feite over van het rund, wat van kalf de Noix de veau heet.

Daarvan snij je met een trancheer-mes erg dunne plakken.
Zie hier (die hebben iets te lang gelegen waardoor de randen zijn opgekruld)

Nou komt het
Die dingen gaan uiterst kort ene kant andere kant op de bakplaat
Super kort!

Serveer met in olijfolie gebakken knofjes, friet en Ensalada verde

Spaanse friet: in olijfolie, 150°, niks voorbakken, langzaam de friet bakken
Maar ja, of dat met Nederlandse aardappels kan...

Ensalada verde
Romana sla of zo, komkommer, ui, groene paprika en erover de olie waarin die knofjes van hierboven zijn uitgebakken
Rode wijnazijn ernaast



Als er in die kerk een kind wordt gedoopt, dan wordt er vóór die maagd een laddertje gezet, moeder met kind omhoog, kind tegen die maagd drukken

Dat soort dingen hebben die zure protestanten en die bittere refo's allemaal niet
(Ik denk eigenlijk dat al die lul-culi schrijvers uit die hoek komen...)


Churros


Zie hier

In Frankrijk heb je het ook, Chichis

Je hoort wel dat het "een soort oliebollen zijn" maar het deeg is totaal anders, en ze komen -natuurlijk- ook uit een spuitzak

Je maakt kookdeeg, zoet kookdeeg, maar pas op: veel meer zout

Op 250 water, 150 gram bloem (later er in natuurlijk) en 100 gram boter (en later twee eieren, minder dan je denkt) gebruik je een soeplepel fijne kristalsuiker en bijna een soeplepel zout
Zo blijven ze lang krokant, en eetbaar als tapas

Je maakt ze in Spanje met een akelig ding, je moet een knuppel naar beneden trekken boven een grote pan kokend vet en die knuppel is vet en als je uitschiet...

Op de foto hieronder is de afstand knuppel - vet heel wat meer dan in de praktijk




Ik was vandaag in de Groninger nieuwe De Slegte (het heet anders, weet niet meer hoe)

Beneden 50 kasten, met allemaal een kaartje "Boeken in deze kast € 7,50"
Ik zeg Je had beter een groot bord op kunnen hangen "Alle boeken € 7,50"
Werd ie enorm kwaad, "Ik heb uren al die kaartjes zitten maken!"
Ik zeg Ja, dat bedoel ik


En o ja!

Die mislukte culi-kwakers Mossel, Broekbaard, Imca van Boven, Vreugdeloos, Hoepel, BuffaloBillJansen, Jonas (van de walvis) en wie vergeet ik nog, die proberen steeds maar in te breken op dit blog...

Moejegoedluisterewatiknougazegge: woehahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik heb een wachtwoord wat niet alleen om de haverklap vernieuwt, maar wat ook (zie hier) 465 miljoen jaar computerkracht vereist om gekraakt te worden

God wat een zwakzinnige mongolen...

De Culinaire Jostiband...