Gruyère, Bleu (x2), Panir, Mozzarella
Pizza arrabiata
Daar las ik over en dat wilde ik wel eens maken, gewoon pikante tomatensaus enzovoorts, maar wat blijkt: in de praktijk is dat wat heel anders
Om te beginnen is pasta arrabiata (de woedende vrouw) altijd zonder proteïne, zelfs geen lardo of pancetta (want ze is woedend; wel veel pepers dus)
Pizza arrabiata is eventueel met wat worst of wat van dat Italiaanse chorizo-achtige spul, maar nooit met kaas
Ik werkte met kerstomaat uit blik, enorm lekker op pizza (niet prakken!)
Kerstomaat lekken, vocht opvangen
Rode olijfolie (waar dikwijls tomaat uit de oven in heeft gestaan; anders maar paprikapoeder erbij), ui, knof en fors rode rawit...
Groene kruiden, rode wijn, blikvocht, laurier...
Pizzabodem, saus, tomaatjes, plakjes Gruyère
Ik maak om en om een pizza helemaal zelf die ik bak op een lava-steen, en op een gekochte bodem (deze keer), die ik bak op een gaatjesbak
Witte bonen met bleu en soepgroente
Die witte bonen, dat waren Fasiola gigades, die grote Griekse; je kan ook Haricots de soissons gebruiken
De bleu was Bleu de Gex, mooie noot-achtige uit de Jura meen ik
En die soepgroenten waren mijn eigen gemaakte, zonder bloemkool, met ui en knof en peterselie, zie hier (alle links hier in een nieuw venster); die soepgroenten waren uitstekend, en de knof erin wow want knoflookvlokken
Bonen weken
Bonen koken
Olijfolie, die soepgroenten...
Lamsbouillon van een blokje (dat smaakt helemaal niet lamsig en wel mooi bij kaas en ei), witte wijn, witte peper...
De bleu erdoor, en binden met boekweitmeel (gewoon Wats! erin flikkeren en doorroeren; kan ook met rood maismeel; beide doen niets af aan de smaak van het gerecht)
Proef op z/p
Bonen erin opwarmen
Serveer met Lime pickle
Die foto ziet er niet uit, maar geen van de vijf zaken alhier vandaag behandeld was minder dan uitstekend
Matar panir
Pakistan
Panir, doperwten, Chinese mie
Frituur blokjes panir
Vrij lang maar niet te hoog vuur, 160° of zo, kleine porties, roer goed uit mekaar
Blend ui, gemberwortel, knof en groene chili met iets water
Pinda-olie, komijnzaad, uienzaad, korianderzaad...
Dat spul erbij...
Wat rode pepervlokken, koenjit...
Wat tomatenpuree...
Garam masala...
Witte wijn (dat hoort niet maar dat is wel lekker; gebruik liefst Kwangtung mijiu, maar dan wel ietsje zoete; geen aangezoute!)
Kook de mie (liefst die soort die je eerst even moet weken)
Ontdooi daar meteen de doperwten in (zeer kort!)
Warm de panir op in de saus en wat later de doperwten
Mozzarella, prei, gnocchi di carote
Gnocchi di carote: wortelpuree, p/z, wat majoraan, en met bloem gnocchi maken
Zo weinig mogelijk bloem en dan maar met twee lepels werken net als voor quenelles
Ik bedoel: de gnocchi koken dus
Lek de Mozzarella
Ik had een Treccia, van AH, maar dat was geen echte; niet gevlochten maar in een vorm gedrukt
Dat is dus niks want dus de wrongel niet gekneed
Olijfolie, sjalot, knof, prei, peterselie, iets soepgroenten...
Grove zwarte peper, basilicum, rozemarijn (jawel, een zeer fraaie combi bij prei + room)...
Witte wijn... en inkoken
Room, Viandox... Proef
Verder inkoken?
Ovenschaal vet, gnocchi, saus, Mozzarella
Wat Pecorino romano erover raspen vóór het serveren
Pasta, bleu, paprika
Ik had Bastaansen bleu gekocht (Blauwe geit, Brabant) en om zó te eten beviel die me niet, wel om mee te koken
Hetzelfde bedrijf maakt Bleu de Wolvega (andere kant van Nederland dus) en die is prima zó te eten (koe)
Die kaas kreeg ik trouwens, maar ik had net een fors stuk uiterst sterke Bleu des Causses weggewerkt (ex Bleu d'Aveyron ex Roquefort) dus bleu had ik even gezien om zó te eten
Kook pasta in kippenbouillon
Ik gebruikte Strozzapreti, priesterwurgers (omdat ze zich verslikken omdat ze zo lekker zijn)(die pasta)
Afgieten, koudspoelen, wat olijfolie erdoor
Kook de bouillon goed in, met witte wijn
Olijfolie, puntpaprika kort erin en uit de pan
Olijfolie, ui, knof, rode lombok...
Zoete paprikapuree (Turk)...
Ingekookte bouillon...
Bleu...
Warm er de pasta in op en even later ook de paprika