Met bonen!
Ja. want ik was enorm bonig, en steeds dat vlees, dat kwam zo uit door teveel kopen, kroketten moeten maken etc.
Rauwe ham, spitskool, fava
Fava zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat heeft niks met spliterwten te maken, zoals je dikwijls leest, of met tuinbonen vanwege de naam. Dit is lathyrus / reukerwt / Indische erwt / cicerchia / fave sguciate / khesari dal, en dus wat anders dan bonen of erwten of linzen of kekers of tuinbonen.
Niet teveel eten want dan krijg je lathyrisme, verlammingen, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Vroeger hadden de mensen in ruige gebieden dat spul groeien, verwilderend, als emergency crop. Dus bij oorlog of misoogst of brand of zo gingen ze dat eten. Enkel dat. En dan kregen ze lathyrisme.
Olijfolie, ui, knof...
Fave even meebakken...
Bouillon tot ± 1 cm. onder, laurier...
Aan de kook, vuur laag, deksel.
Dik half uur? Moet puree worden.
Eventueel extra water erbij, en citroensap en p/z op het laatst.
De rauwe ham in blokjes blancheren.
Stoven met ui en ietsje prei en witte wijn
Spitskool sauteren met wat komijnzaad
Alles bij mekaar serveren
Artisjokken met rauwe ham en grote witte bonen
Ja, want die rauwe ham, die had ik dus teveel gekocht.
Foto niet van mij; ik vergat het.
Dat is typisch een voorgerecht in een chauffeurs café.
's Winters linzen opgebakken met rauwe ham, 's zomers artisjokken.
Met altijd ingelegde groene pepers erbij.
Comfort food...
Dat zijn cœurs d'artichaut, kleine die je in zijn geheel eet, soms zelfs met een stuk stengel er nog aan. Vroeger zag je ze nog wel eens bij de Turk, nu al jaren niet meer.
Maar goed, we hebben ze uit blik en die zijn helemaal niet slecht.
Artisjokken lekken op zijn kop en in vieren en weer lekken
Olijfolie, ui, knof, komijn...
Die rauwe ham (geprepareerd zoals hierboven)...
Ietsje tomatenpuree...
Zwarte peper, majoraan, een scheut Manzanilla...
Artisjokken erbij...
Ik at het met grote witte bonen, ook Griekse.
Zie ze hier.
Die pepers erbij! Die van Jumbo zijn perfect.
Lamskoteletten met flageolets en paddo's
Die vreemd gehakte koteletten hierboven, dat is AH, en daar is niks mis mee.
En flageolets smaken altijd uitstekend bij lamsvlees. Moet wel ergens wat boter bij dan.
Olijfolie, sjalot, knof, rode niet te pikante Spaanse peper zonder pitten en zaadlijsten...
Stukjes portobello erbij...
Witte wijn, kippenbouillon, laurier...
Inkoken...
Kleine paddo's erbij (fluweelpootjes of zo; bij AH heb je combi portabello en die dunne witte Chineesjes)...
Heel goede medium sherry...
Warm er de flageolets in.
En ondertussen die koteletten bakken in boter...
Kip, prei, linzen
Rode linzen van Jumbo koken niet of niet snel kapot, en die gebruikte ik.
Maar: ik ging kippensoep-kroketten maken, want die van dat sjieke Limburgse krokettenfabriekje, Valuas, die vielen tegen (de rest van hen niet) dus dat kunnen we beter.
Kippenpoten bakken in boter, met rode ui, knof, weer wat van die rode Spaanse peper...
Hierboven vier, maar ik bakte er acht.
Poten uit de pan, vier stuks gehakt terug, korianderzaad, peterselie, selderijblad en zeer fors prei.
Kippenbouillon erbij (soepbasis Knorr)...
Maar goed, ik at dus die vier niet gehakte poten met prei en met linzen...
Beanz met spek
Fastfood comfort food
Olijfolie, rookspekjes...
Hete lomboks, soepgroenten (die van mezelf; zonder bloemkool maar met knof en peterselie en ui)...
Komijnzaad, korianderzaad...
Paprika chorizero, manzanilla, oregano, laurier...
Blik Beanz...
Like wow man...