zondag 13 september 2015

Van alles gemaakt




Soepgroente, custard ijs, taramosalata en Unox tomatensoep



Soepgroente


Ja, want dan heb ik het precies zoals ik het hebben wil. Voor in de vriezer.

Mét ui en knof en peterselie (wat er niet in zit)
En zónder prei-groen, en zonder bloemkool want dat vind ik niet overal bij smaken, want je moet weten dat ik het buiten soep in van alles en nog wat gebruik om body te geven

Hierboven de mouli-julienne in actie, een echte ouwe gietijzeren met marslander poten

Ik gebruikte overigens sjalot ipv ui
Sjalot, knof, prei, ui, wortel, selderijblad en platte peterselie

Die knof was even een probleem
Uit de knijper verbrandt het, als je de rest van het spul goed bakt
Geprakt kan je het niet goed verdelen
Geprakt-gehakt zie uit de knijper
Heel fijn gesneden zie geprakt
Grover gesneden raakt het verloren zeg maar; het komt bij mekaar in hoekjes te zitten

Oplossing: knoflook snippers erdoor, gebroken met de deegroller
Het schijnt iets voor paarden te zijn (zie hier; alle links hier in een nieuw venster; je moet wel puur hebben natuurlijk). maar het werkt uitstekend
Zie onder




Klassiek custard ijs

want het komt uit The Fannie Farmer Cookbook

On-line hier (alle links hier in een nieuw venster)


375 cc melk heet stoken met 10 gram patisseriebloem
150 gram suiker roeren door 125 cc melk

Langzaam en kloppend de hete melk erdoor
Terug op het vuur en 8 minuten laten sudderen, met enige regelmaat roerend

3 eigelen loskloppen
6 keer er een soeplepel van de hete melk door kloppen en het dan door de melk kloppen
1 minuut sudderen, roerend

Koelen

500 cc room erdoor
Vanillesuiker (echte zelf gemaakte natuurlijk) en wat zout

In de koeling

In de ijsmachine

Ik maakte het om te eten bij die abrikoosjes op wodka van laatst, zie hier


[Dit kwam als Classic Custard Icecream uit het Fannie Farmer Cookbook.  Blijkt eigenlijk Frozen Custard te heten. Zie hier.]




Abrikozenjam


Tsja, wat moet ik daar over vertellen


Altijd over-rijp fruit gebruiken

In grove stukken
De suiker erdoor (gebruik minder suiker dan normaal, en neem 1/4 bruine basterdsuiker)

12 uur op een koele plek en regelmatig omroeren

Jam van koken




Tosti Ossenworst


Alle ingrediënten klaar hebben liggen

Lichtbruin sesambrood met olijfolie bestrijken en roosteren

Nu pijlsnel gaan werken

Een kant bestrijken met mosterd-mayo (relatief veel mosterd)
Een kant met (niet teveel) groene pesto

Ossenworst, rode ui, zwarte peper

Serveer met zilverui'tjes




Taramosalata

Dus niet taramasalata


Hierboven Griekse gepekelde en gerookte viskuit, Tarama avgotarago, waarvan je Taramosalata maakt

Schijfjes stokbrood roosteren
Lees het recept, u hebt meer nodig dan alleen voor toast

100 gram Tarama mengen met 1/3 geraspte ui (middenformaat)

Een deel van het brood zonder korst in melk weken en uitknijpen
Dat kan ook met niet geroosterd oud brood
Door het spul gemengd moet het redelijk dik worden

Er heftig kloppend met 275 cc erg goede olijfolie een smeuïge "mayonaise" van maken

Op smaak met citroensap, peper en paprikapoeder

Op toast serveren




Bief opwarmen


Ik bedoel: je braad zo'n koetsierstuk, en je houdt een deel over en dat eet je deels op brood of zo, maar nou wil je ook een stuk opwarmen
Zie onder

Niet te dunne plakken in hete boter, snel draaien, vuur laag...
De malsheid blijft, maar de smaak is deels weg

Een plak in een plastic zakje in de magnetron
Malsheid weg, smaak ietsje weg

Groter stuk op het snijvlak in hete boter, vuur heel laag, deksel
De beste methode tot nu toe, maar rauw of vers gebakken is het nog steeds perfect en dit is dat niet

Nog een betere methode
In een plastic zakje in heet water

De beste methode
Niet opwarmen
Carpaccio mee maken




Tomatensoep


In NRC gisteren zowat een heel katern over Unox Stevige Tomatensoep

Heel leesbaar

Als laatste bijdrage erin een recept voor tomatensoep van Janneke Vreugdeloos
Inkoopprijzen bij de ingrediënten
"Dus zelf maken is goedkoper"

Een ding
Als je die soep maakt volgens dat recept, dan krijg je niet te vreten zure troep
Kijk, zo kan ik ook goedkoper zijn (nog afgezien van het feit dat het een shit recept is)

Voor de duidelijkheid

Tomatensoep maak je, net als Unox, van aan de plant gerijpte tomaten (ik weet dat want ik ken het productie proces in Spanje) of van daarvan gemaakte ingeblikte tomaten of tomatenpuree
Het zijn zelfs overrijpe tomaten (perfect!) want ze liggen in bergen langs de weg in de zon
Alle ingeblikte tomaten en alle tomatenpuree zijn van aan de plant gerijpte tomaten gemaakt

Janneke gaat naar AH en koopt tomaten van € 2,-/kilo
Kijk op de site van AH (althans deze dagen): dat is het goedkoopste spul wat ze hebben, vieze troep die geen mens met smaak vreet, en al helemaal niet voor tomatensoep gebruikt
Daar eetbare soep van maken zonder ook tomatenpuree en suiker: dat kan niet, dat is gelul van de bovenste plank

(Trouwens wist u dat bliktomaten en zelfs tomatenpuree gezonder zijn dan verse? Verdomd) (En lekkerder en goedkoper, verdomd!) (Dus als Janneke enig culinair verstand zou hebben gehad, dan had ze nóg goedkoper kunnen scoren met blikvoer...) (En lekkerder...) (Maar ja...)

Dat die soep van Unox gezonder is dan die van Janneke, daar steek ik mijn handen voor in het vuur




Dit zijn de duurste en de beste
En nog altijd goedkoper dan de goedkoopste vieze verse


Janneke gebruikt "rijpe (soep)tomaten"
"soeptomaten"??? Wat "soeptomaten"?? Wie heeft er in Nederland ergens ooit "soeptomaten" zien liggen?

En die tomaten van AH van € 2,-/kilo zijn verre van rijp want (want!) het zijn de goedkoopste (afgezien van het feit dat ze € 2,18/kilo kosten)

En is het rundvlees in haar HOH ook twee sterrenvlees?

En (als je serieus wilt vergelijken): waar is de prei van Unox? Het rundvlees-extract? Koriander? Dragon?


Dat recept plaatsen is dom van NRC, en stiekem van Janneke

Goedkoper dan Unox
Ja zeker, behalve als je eerlijk bent, en het daarnaast ook niet over kwaliteit hebt


En o ja, Nederland vooruit!
"Het kost zoveel" en dit en dat en zus en zo
Maar over smaak hoor je niemand...
Daarvan hebben ze namelijk nul verstand, Janneke voorop




Tomatensoep met worst

Rate-rate
Provence

Bak verse worst (die wat is ingeprikt) snel bruin in olijfolie
Haal uit de pan

Bak in de olie ui enzovoorts om tomatensaus te maken (tomaten dus bv.); gebruik geen groene kruiden en nog geen knoflook

Giet bouillon bij de saus zodra die mooi is, en voeg geplette knoflooktenen toe en vers salieblad.
Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht doorkoken met de worst erin
Breng op smaak met z/p

Leg sneden boerenbrood op soepborden, schep er de soep over, strooi er geraspte Parmezaan over en serveer met de worst