dinsdag 11 augustus 2015

Knoflook!



Als je in Nederland knoflook plant, dan krijg je erg sterk smakend spul
Dikwijls ook met een tweede bolletje in de stengel


Knof!


Kijk, dat kwam zo.

Ik at iets met flageolets van Bonduelle, en in dat blik zat een of andere rare peul. Geen flageolet-peul want die ken ik, dit heb ik regelmatig in Frankrijk in de potager. Nee, meer type kikkererwt of Indische erwt. Kort en dik dus.

Dus ik een foto en een klacht.

Vandaag een brief.

"Hartelijk dank voor het melden van het aantreffen van een steeltje..."
Steeltje??

"Voordat de groenten in de winkel worden verkocht, zijn ze diverse malen gecontroleerd, zowel door mensen als door geavanceerde apparatuur. Deze controles worden nauwkeurig bijgehouden in productielogboeken."
Enzovoorts.

En er zat een boekje bij, Let's Talk Beans!


There are five elements: earth, air, fire, water and garlic.

Louis Diat



Let's Talk Garlic!


Maar goed.

Dat is net zo'n boekje als Bonen Erbij van Den Blijker, alleen dit zijn best aardige recepten, verdomd.
En dan dus van Bonduelle en niet van Hak. Ik kom er op terug.

(Over dat boekje van Den Blijker schreef ik al dat de titels van de gerechten Libelle-Margriet zijn, "Bonenmixsalade met chorizo", maar de ingrediëntenlijst dan gekwadrateerd. En met "Reine Claude siroop" en zo.)
 (Elke zak / Eet bonen van Hak)

Maar goed, dat boekje opende met een aardig stukje, over wat goed met welke bonen combineert.
En daar stond veel knof bij.
Enzovoorts.
Dus.

Overigens klopte die informatie niet helemaal. Knof zou goed smaken bij Rode kidneybonen, Kikkererwten en Black eye bonen.
En dat is natuurlijk niet zo. Je moet schrijven dat het lekker smaakt bij alle soorten bonen, wat zeg ik, bij alle soorten eten!


Tomatoes and oregano make it Italian; wine and tarragon make it French. Sour cream makes it Russian; lemon and cinnamon make it Greek. Soy sauce makes it Chinese; garlic makes it good.

Alice May Brock



Dit zijn die heerlijke een-teens knoffen die ik laatst stoofde
Nou heb ik ze geweckt na goed blancheren, en morgen gaan ze in spek op de BBQ
(Die mandjes dat is kinderarbeid, verdomd, zo knullig)
(Ik geef het door aan Wakker Kind)


Knoflooksoep


Frankrijk

Snij flink knoflooktenen in dunne schijfjes (maar niet flinterdun) en bak ze zachtjes bruin in redelijk wat ganzenvet.

Maak er een roux van, en daarvan soep, met kippen- of lamsbouillon.
Laat 10 minuten koken zonder deksel en haal dan door de draaizeef (de knoflook moet vermalen worden).

Bind met eigeel waardoorheen per eigeel twee theelepels witte wijnazijn geklopt is.
Leg sneden boerenbrood op soepborden, giet er de soep over en laat enkele minuten staan vóór het serveren.


Spanje

Met olijfolie, en met komijn, en rauw eigeel erin pocheren ipv binden

Die rauwe eigelen dat zijn die kleine ongeboren eieren die de slager verkoopt. Die uit de kip komen. Uhh ik bedoel als eigeel uit een geslachte kip, niet als ei uit een levende. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Tsjechië

Ganzevet ook, maar ook peterselie en serveren op gebakken zwart brood.
En gebruik runderbouillon.


Vulgarity is the garlic in the salad of life.

Cyril Connolly



Erg lekkere knof-sambal
Bawang putih: ui wit

"Heerlijk bij uw gerechten"
Ja, Jezus, ik ga het niet op m'n reet smeren...


Het eerste gerecht met Beng! knof wat ik ooit tegen kwam, dat kwam uit De Raadsman in de Kookkunst. Zie hier.

Die foto is uit dit blog, maar wel uit de tijd dat ik nog zo'n digitale camera met een floppy erin had... Sony Mavica. Zie die floppy hier. Je wil niet weten hoe duur ze waren...


Schaapskoteletten met knoflook en sauternes
België

De koteletten in kokend water gooien en even blancheren.
Afgieten, laten afkoelen en het vet verwijderen.
In dat vet zit de schaap-smaak.

Een flinke partij gepelde knoflooktenen, minstens tien per kotelet, blancheren, koudspoelen, en zo nog twee keer.

De koteletten aan beide kanten aanbakken in wat boter.
De knoflook en Sauternes erbij, wat peper en zout, en stoven tot het vlees gaar is.
Dat duurt even want eerst is het nog mals, dan niet meer, en dan langzaamaan weer wel.

Uhh, serveer met de knof natuurlijk!

En hier kan je natuurlijk perfect die eenteners gebruiken!


You can never have enough garlic. With enough garlic, you can eat The New York Times.

Morley Safer



Dit is wel zo vuil vies lekker...

Krupuk bawang betekent kroepoek ui
Maar het zou krupuk bawang putih moeten heten want het is knof-kroepoek



The Great garlic Cookbook


Knoflookbollen op de BBQ

Of in de oven (kapje er af, olijfolie)

Aïoli (ach ach ach...)

Knoflookstengels

Knoflooktapenade

Escargots bourguignon (en champignons bourguignon) (en idem met ook nog een slak er in)

Verse pasta met knof


Ach ach ach ach ach...


There is no such thing as a little garlic.

Arthur Baer



Black garlic

Hiermee ben ik nog bezig
Nog aan het experimenteren
Komt!


Een waarschuwing tot slot

Verse knof bewaren in olie, ook in de vorm van pesto of zo, kan dodelijk zijn voor kinderen, bejaarden, reconvalescerenden, of mensen die uit hangmatten zijn gevallen

Anaerobe bacteriën...
Clostridium botulinum, botulisme
Dat kan zich ontwikkelen omdat knoflook een product is met een heel erg laag zuurgehalte

Het kan wel bewaard / verkocht worden, maar dan moet het geweckt, gepasteuriseerd zijn.


Gemarineerde inktvis

Snijd de lijven van kleine inktvissen in ringetjes.
Als het vel onbeschadigd is, haal het er dan niet af. Dat geeft een heel aardig effect.

Doe de ringen in kokend water met zout, en kook tot ze gaar zijn.
Giet af en spoel koud.

Maak de marinade: meng witte wijnazijn en olijfolie, en kruid met venkelzaad, korianderzaad (alle zaad geplet), groene kruiden, laurier, zout, cayennepeper en Worcestershire.
Voeg gesnipperde ui en idem (en fors!) knof toe, en geknipt selderijblad.
Doe de marinade in een pot en voeg de inktvisringen toe.

Laat twee dagen marineren op een koele plek, regelmatig omroerend en er lucht in scheppend tegen de anaerobe viezerds.


Serveer op een salade van sla, tomaat, komkommer, ui en zwarte olijven.

Niet bewaren!


A nickel will get you on the subway, garlic will get you a seat.

Joods gezegde


Aflevering 2 zie hier





En o ja! Een gezegde!

"Spaghetti begint voorbij Zaltbommel"