woensdag 26 augustus 2015

Griekse recepten



Fasolia gigantes, ook wel gigades blijkbaar
Dat lijkt wat op die Franse reuze witte bonen, soissons
Je maakt er niet echt iets speciaals mee
Het werkt mooi in bepaalde gerechten, met een paar van die grote witte bonen er in


Eλληνικές συνταγές

Ja, want ik kreeg vandaag Grieks spul aan.
Van hier (alle links hier in een nieuw venster)

Die bonen hierboven en het spul van de andere foto's.

Zie ook recepten hier.


Griekse kaassalade

Maak een salade van (liefst Griekse) geitenkaas (of Turkse çiftlik) en gepekelde rode pepertjes (in potten in de super of bij de Turk).
Verder ui en knof en olijven en zie maar.
Giet er goede olijfolie over en bestrooi met snippers verse basilicum.
Serveer op Romana (ook we "Turkse") sla, met stokbrood of beter met warm Turks brood.
Ja, of met pitah...
En met zeezout ernaast.





Retsina
Nog niet geproefd, maar wel ergens anders, dezelfde
Was prima

Dolmades
Dolma, maar dan Grieks

Olijfolie, ui, knof...
Zeer rijpe tomaten (aan de plant gerijpt; gebruik eventueel Tasty Tom) uitknijpen boven de pan, vel weggooien.
Amerikaanse of Surinaamse rijst toevoegen (geen snelkook!).
Op hoog vuur bakken tot de rijst wat kleur krijgt.
Genoeg water erbij om de rijst gaar te kunnen krijgen; voeg eventueel later meer toe.
Op zacht vuur koken tot de saus dik is.
Van het vuur af + groene kruiden (munt, dille...) en peterselie.
Op smaak brengen met citroensap.

Vul groenten met dit mengsel (tomaat, paprika, aubergine...).
Kwast rondom in met olijfolie.

Ingevette ovenschotel, beetje water erin.
Dik half uur in niet te hete oven.
Serveer met goed boerenbrood, feta en groene salade.



Grieks sinaasappelsap, gratis erbij!


Keftedes
Griekse beignets

Keftedes kan je zowat van alles maken.
Allerlei soorten groenten (ook van stevige tomaat zonder het vocht!), bonen, vis (en octopus!), vlees...
Afhankelijk van het soort ingrediënt wordt het geraspt, gestampt of fijngesneden.

Meng het gebruikte ingrediënt met geweekt uitgeknepen wit boerenbrood (hoeveelheid afhankelijk van de vochtigheid of droogheid van het hoofdingrediënt), wat ei, bloem als het erg nat is, peper, zout en groene kruiden.
Werk er wat gesnipperde ui en/of knoflook door.

Kneed er kleine burgers van en bak in hete olie.



Fava
Dat is een heel kleine variant van de Indische erwt, ook wel de Reukerwt
Zie de plaatjes hier
Geen linze, geen kikkererwt, geen tuinboon ("fava") maar en Lathyrus
Grieks recept? Fava-puree. Die Griekse site verwijst naar de recepten, maar daar staat niks.
Fava me koukia heet het gerecht, zie hier
Nogmaals: dat zijn geen tuinbonen!


Lamsschouder, Grieks

Snij een lamsschouder in niet te kleine stukken en bak die in een braadpan rondom bruin in olijfolie.
Voeg gesnipperde ui toe, roer om en bestrooi met wat bloem.
Roer weer om, giet er een flinke scheut witte wijn bij, roer om en doe er flink stukken goed rijpe tomaat bij.
Kruid met geplette knoflook, kruidnagel, peper, zout en wat honing.
Breng aan de kook en laat een uur zonder deksel op heel laag vuur staan, af en toe omroerend.
Voeg water toe als dat nodig is.
Serveer met pasta.




Hierboven Tarama avgotara
Ook wel Tarama(s)
Viskuit, wat gepekeld (met als kaviaar)
Kabeljauw tot en met karper

Daar maak je Taramosalata van, beter bekend als (foutievelijk) Taramasalata.

Zie het recept hier maar ipv brood wordt ook dikwijls aardappelpuree gebruikt.