want het is een lang weekend en dus heb ik twee kranten nodig voor 's morgens in bed.
Nou ja, drie, maar in het weekend zijn ze dik.
Maar goed, ik zag Het Parool, en dat kocht ik dus.
Heel vroeger had ik het Nieuw Utrechts Dagblad, en dat was geparenteerd aan Het Parool en die waren allebei goed.
Het Parool is trouwens nog steeds goed.
Vandaag alles wat er gisteren gastronomisch in stond.
Dat is soms wat minder...
Rouille, pastei, hutspot
Hiske Versprille
volgde de Dikke op als restaurant recensent.
Hemelse Modder werd besproken. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ik zou er niet gaan eten.
"Hemelse Modder kiest voor duurzaam en diervriendelijk". Ik kies namelijk in de eerste plaats voor lekker.
Tartaar van gepofte biet
Paté van moerkalf
Tomaten-vissoep
Rode wijnjus
Kazen van Kef
Storend veel ge-smile op de foto's op de website.
Ook het soort koppen waarvan je denkt Die wil erg graag over iets ingewikkelds praten maar dat kan die niet...
Van dat ketsvolk dat als voornaamste preoccupatie heeft of hun tanden wel wit genoeg zijn...
"Er is een drie (€ 33,50) en een viergangenkeuzemenu (€ 39,50)"... "echt goedkoop is het niet". Huhh??
Ja, er zijn supplementen, maar so what als er € 2 of 3 bij komt?
Heel andere stijl dan De Dikke.
In 11 regels in een smalle kolom vond ik kroketjes, tuinboontjes, garnaaltjes, boontjes, peultjes, doperwtjes, torentje, sausje.
Visoep met "iets van cognac en tomatenpuree". Wel eens gehoord van rouille? Waarschijnlijk niet...
Wat zegt u? U hebt daar ook nooit van gehoord? Maar u schrijft niet culinair in de krant ja!
Rouille zie punt 4 hier.
En verder
Stukje over De Pasteibakkerij
Niks mis mee
Perfecte (schijnbaar) paté de campagne, rillette van wilde gans (kijk!), Parijse knoflookworst, mild peperige worst van Ibericovarken (hou dat op "worst van Ibericovarken", dat is toch genoeg?).
Zie ze hier.
Klik daar ook op Paasfolder.
Kijk: "varkens die met ouderwets fatsoen zijn grootgebracht".
Dat is andere praat dan dat modieuze foodlog-gekwaak en meelopers-gelul over duurzaamheid en onbespoten.
Advertentie van Nordic Ware / Duikelman.
Zie hier.
Klets over Laguiole.
Laguiole betekent niks. Dat is geen merk. Jan en Alleman noemt zich zo, net als Sabatier.
Maar die wok in die advertentie is niet duur en waarschijnlijk wel goed.
Recept Paté de campagne "volgens Brandt en Levie"
Wie is dat nou weer?
O wacht, die maken ook worst en zo.
Zie hier.
Het vlees klopt. 250 lever, 400 mager, 300 buikspek.
Nou ja, klopt: dat mager is schouder, en schouder uitbenen zonder vet is veel gedoe (of moet ik zeggen: als je veel kan wegmikken dan valt dat wel mee?).
Jeneverbessen en piment en nootmuskaat klopt, tijm en majoraan, ach...
"Vraag de slager het vlees te malen"
Waar slaat dat nou op? Dat kan op 3 mm, op 4, op 6, en dat maakt nogal wat verschil...
En bakken op 140 graden au bain marie drie uur, komkom...
Dat is proberen er zo veel mogelijk vet in te houden zodat je zo weinig mogelijk gewicht verliest.
Smaak, dat is wat anders.
De Servicepolitie
Dat is een heel leuk idee!
Zie hier
En zie (van gisteren) hier.
A-Locatie
Dat is, als ik het goed heb begrepen, een rubriek over een eettent of café of zo, waarbij het niet zozeer om het eten gaat.
Gisteren ging het over Bar Hutspot.
Ik ben een vaste gast van De Stoemppot in Antwerpen, maar een Bar Hutspot zou ik nooit bezoeken. Ik denk dat u me begrijpt.
Zie ze hier en oordeel zelf.
Dat lijkt me drie keer niks, met al die ongeschoren relnichtkoppen...
Je kan er "ribeye of hamburger" eten, niet heengaan dus.
"quinoa- of caesarsalade"...
Friet of pommes soufflées dus zeg maar
Shit of sjiek
Smulpapen
Dat is ook een culinaire rubriek
Eva Posthuma de Boer (vandaag) en Thomas Acda
Zeeuwse orgie
Dat ze zouden gaan visroken in Zeeland maar dat ze witte wijn gingen drinken en oesters en mosselen eten. Goh.
Uhh, het Duitse Geil betekent niet naadloos (no pun intended) geil hoor, al zou je dat natuurlijk wel willen.
"Door de opkomst van de 'hangmosselcultuur' zijn mosselen niet meer afhankelijk van de R in de maand".
Grote lulkoek. Klok horen luiden en meteen Kwaakkwaak! met een plank voor de kop.
Drie kleine dingetjes nog
Die Posthuma schreef over een sausje bij mosselen van 50 50 yoghurt en mayo, en witte wijn en knof.
Lijkt me een prima idee, maar bij mosselen?
En van rode pepers "zaadjes al dan niet verwijderen voor meer of minder pit" is een slecht en erg Hollands uitgangspunt.
Het gaat in de eerste plaats om smaak, en daarna pas om pit. Dus als je meer pit wilt dan twee pepers zonder pitjes, dan kan je veel beter drie of vier pepers zonder pitjes gebruiken dan twee of zo mét.
En o ja, dat stond ook nog in die krant.
"De ouders van kinderdagverblijf De Kleine Prins in de Niewe Teertuinen [daat stuur je je kind toch niet heen?!] kijken er nu al naar uit. Elke dag biologisch eten voor hun kroost."
Dat is nog eens wat anders dan tandartsvrouwen-broodpoppetjes en tuinbroeken-macramé, toch?!