dinsdag 17 juni 2014

Een ei...




Gehoort erbij!


Gevulde eieren met truffel-mayonaise

Kook eieren net hard.
Pel, halveer, geel er uit en dat met truffel-mayonaise opwerken, en met wat zwarte truffelolie en p/z.
Vul de eieren.

San Daniele ham (geen Parma; het moet superzacht zijn).
Eieren er op.
Groen van lente-ui in het midden en wat op de eieren.
Wit ervan op de ham.
Toast.

God wat was het gruwelijk lekker...

Maar een ding: ik nam die Rondeel eieren.
En zie de foto hieronder.
Zo een uitgezakte dooier heb ik nog nooit eerder gezien. Die is door het eivlies heengezakt!
Schande!
Dat zijn dan zogenaamd van die gezonde kippen-eieren, en die laten ze dan een maand liggen...
Schande AH!




Eieren, taugé, mosterdsaus

Zachtgekookte eieren nu.

Kook rijst.

Blancheer taugé.
Giet af en werk er meteen grove maar niet te scherpe mosterd door (Limburgse of Zaanse).
Varieer met wat room en/of wat witte wijn of wat medium sherry.

Serveer met die zachtgekookte eieren.
En de rijst dan dus.

Als altijd heel erg lekker.



(Zie onder)


Eieren, ansjovis, chips, paddo's, spekjes

Recept van M F K Fisher
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
(Waar slaat dat op, onder die foto, "View from Chexbres"? Chexbres was haar man. Althans zo noemde ze hem.)

Iets olijfolie, paddo's kort aanbakken, uit de pan, spekjes erin...
Ui... Knof... Jalapeño... Witte wijn... Paddo's...

Prak ansjovis, meng met flink room en met gehakte peterselie.
Ovenschotel, in de oven.
Als het kookt, bubbelt, omroeren en dat blijven herhalen tot zich een korst begint te vormen (zie de foto hierboven). Maar dan blijven omroeren, vooral dan.
Als het tot 1/3 is ingekookt de oven vrij laag zetten.
Eieren in de room breken en zachtjes pocheren.

Ondertussen in het kader van de mandoline-oefeningen chipsjes maken. Daarover komt een aparte uitzending hier.

Serveren met de eieren en de paddo's.

Wow...
Goddelijk...
Dat hep die Treurwortel of die Smack of die Brouckbaerdt nog nooit gegeten...




Ei uit de oven, groene saus, pita, haricots

Olijfolie, rode ui... Knof... Espelette-peper...
Bak de haricots (in tweeën en zonder kop kont) mee tot ze verkleurd zijn.
Witte wijn, laurier, vers gemalen korianderzaad...

Olijfolie, sjalot, knof...
Pompoenpittenpasta (betere Marokkaan)(hep je die?)... Melk... proef.
Ik bracht het op smaak met Viandox, Pale sherry en chili saus met wat citroen (ik gebruikte Salsa Botana).

Eieren in de oven bakken, pita idem.

Enorm lekker, vooral dat ei + die saus.
Ennuhh, en die haricots gewoon an sich!




Omelet met paddo's

Olijfolie, rode ui...
Knof... Serrano peper zonder het zaad, dus gebruik meer dan je zou verwachten...
Paddo's...
Witte wijn, laurier, Viandox (de combi zagen we al eerder en is heerlijk), groene kruiden...

En weer verder met de aardappelen op de mandoline.
Andere bak-temperaturen deze keer.

Ei zeer weinig kloppen met wat melk, zout, omelet bakken in boter.
Omelet vullen met de paddo's.




Gezocht

Culinair journalist(e)

Gebrek aan kennis is een pré

VMBO of lager

Wij zoeken, gezien de samenstelling van ons team, geen "intellectuele prater" maar een "spastische maar toch vrolijke krabbelaar".

Sollicitaties kunt u richten aan de redactie van het culinaire tijdschrift Maggiblokje!

De selectie zal plaatsvinden in restaurant Jonas en De Walvis te Amsterdam.