woensdag 11 juni 2014

Peulvruchten, geel




Sla dit van vandaag maar over

Dit is alleen voor het archief als het ware
Voor het nageslacht bij wijze van spreken
Afdeling research zeg maar


Gele bonen en zo


Chana dal

Zie hierboven (met tempeh-kroepoekjes)


Gele split-kikkererwten
(Er zijn ook bruine en zwarte kikkererwten, als u dat maar weet)

8 uur weken, normaal zout erbij
Slaat niet om (dat wat kleine peulvruchten dikwijls hebben: dat in ene van ongaar pats! naar te gaar gaat), maar het schuimt wel, als het net aan de kook is, makkelijk de pan uit
Mooie kikkererwtige smaak
Mooi stevig maar toch bloemig als je er op bijt. Echt mooi stevig!




Gele split-linzen

8 uur weken
Normaal zout

Is echt alleen voor soep of puree; koken al kapot voordat ze gaar zijn
Zelfs te pruttig voor kroketten
(Linzenkroketten zijn heerlijk! Met chutney!)

Heel aardige mooi-frisse smaak, dat weer wel




Gele split-erwten

12 uur weken

Moeten ondanks dat langer weken langer dan de rest koken
(Ik teken hierbij onmiddelijk aan dat ik misschien ouwe troep ving)
Slaat enorm om (ook dat is een aanwijzing voor ouwe troep, dus dit doen we, zo gauw ik het weer tegen kom, over)

Het was ondanks het langere weken en langere koken hard maar toch pappig (binnenkant vs buitenkant) spul.

Misschien is het trouwens zo dat dit spul niet zó gegeten wordt, maar gebruikt voor roti.




Mung dal

Dat zijn dus die groene mung boontjes, waar je tauge van maakt.
Maar nu dus geel en split.

8 uur weken
Relatief veel zout

Als het bijna gaar is opgepast; slaat snel om
Ze koken makkelijk bijna kapot dan, niet helemaal, en zijn dan mooi "sauzig", zacht...
Mooie notige smaak



vlnr vbnb
Split-erwten, chana dal, splitlinzen, mung


Tot slot

Wat linzen zijn dat weet iedereen; rode kapotkokende, rode niet kapotkokende, dure Du Puy, minime berglinzen...

Wat bonen zijn: die langwerpige dingen, meestal iets gebogen; van enorme bijna ronde soissons via groene flageolets naar super kleine moth beans

Erwten zijn rond; doperwten (petits pois), kapucijners (grands pois), aduki (voor ijs!), die zwarte ook Japanse die op zwarte vulkanische grond groeien...

Tuinbonen is ook een klasse apart. Van de ons bekende boerentenen tot pigeon peas

Blijft kikkererwten, hierboven in hun varieteiten al besproken