Daar ben ik nou in bezig.
De serie, origineel, is goed, Italië en Middellandse Zee = Claudia Roden
Maar dit boek is erg belerend geschreven
En ik zal binnenkort eens een post maken van typisch Mexicaanse gerechten die ik er in mis
Kip: diversen,
na "Gekookt", en na "Gestoofd" 1 en 2.
Niet de laatste hoor; komt nog Oven en Sateh en Koud en ook Kippensoep. En dan ook een overzicht pagina. Zie vast hier (alle links hier in een nieuw venster).
Kippenvleugels, gemarineerd; Buffalo Wings; USA
Verwijder de toppen van de vleugels en marineer ze zoals Spareribs.
Werk ze ook zo af.
Spareribs, mijn manier
Marineer de spareribs in een mengsel van ketchup, gembersiroop, een scheut ketjap manis en wat hoisin (toko).
Kruid de marinade met geplet korianderzaad, idem piment, idem komijnzaad en verder met wat cayennepeper of sambal.
Voeg redelijk wat citroensap toe en een scheut medium sherry.
Haal het vlees door de marinade, dek af en laat enkele uren op kamertemperatuur staan, af en toe omroerend.
Gril, of bak in een hete oven, regelmatig bedruipend.
Dit besprak ik laatst
Kip Karnemelk
USA (en Barneveld maar daar zonder Tabasco)
Doe karnemelk in een bak, kruid met Tabasco (of peper) en zout.
Doe er stukken kip met vel in; kip moet onder staan.
Laat een uur of 10 op een koele plek staan, en roer af en toe om.
Laat op kamertemperatuur komen en laat dan uitlekken.
Haal door bloem en frituur de stukken kip.
Haal alleen dat door de bloem wat je direct daarna gaat frituren.
Nog niet gelezen
Wat dies meer zij: ik zou niet meer weten waar het ligt...
Kipje Rozijn
Tekst uit dat boek van Teigetje en Woelrat:
"Toen: één keiharde Friki diepvrieskip in de ijskast bijna helemaal laten ontdooien. Nu: hele Loué scharrelkip of biologische kip."
Peper, zout, roomboter, twee glazen droge rode wijn, twee tot drie bollen knophje look, 75 gram rozijnen, tijm.
Kip inwrijven met peper en zout.
In braadpan goed heet rondom aanbakken in royaal boter.
Afblussen met twee waterglazen rode wijn.
De knoflooktenen, de rozijnen en wat tijm toevoegen.
Langzaam zachtjes gaar laten sudderen.
Een zeurboek
Nou ja, Mamamini € 1,20
Ik kom er op terug
Geglaceerde kippenvleugels
Maak een marinade van dark soy, geperste knoflook, heel fijn gesneden rode pepers, arachide-olie, wat sesam-olie, redelijk wat geraspte goela djawa (palmsuiker; toko), zwarte rijstazijn, citroensap en mosterdpoeder.
Meng goed, laat een kwartier staan, meng weer, weer een kwartier, en meng weer.
Laat getopte kippenvluegels er een uur of drie in marineren; draai regelmatig.
Bak ze in een braadslee in een hete oven, regelmatig licht bestrijkend met de marinade.
En
Piepkuiken met jakobsschelpen, dat vertelde ik een paar dagen geleden al.
En zoek eens op chow mein of op chinese fondue of op korean chicken of op kip kroket...
En
ik voegde aan de sectie "gestoofd" de vergeten Coq au Riesling toe.
Search the blog op riesling.
Dit is ook zo'n serie, maar Nederlands.
Heel redelijk, ondanks dat je vlekken in het aangezicht krijgt wanneer je merkt dat alle boeken van de serie "bekroond" zijn...