Ja, want als ik er "Vego" boven zet dan komt er niemand kijken...
Ei
Ovenschotel avocado ei
Olijfolie, ui, knof...
Laurier, versgemalen koriander, basilicum, tijm...
Bouillon..
Proef en breng op smaak met zout als dat niet in de bouillon al zat, en met Tabasco of zoiets (piripiri!).
Ovenschotel invetten, partjes avocado erin.
Ei omroeren met Worcestershire en wat zout.
Over de avocado, bestrooi met gerookt paprikapoeder, de oven in.
In dat uienspul kort gekookte stukjes wortel en diepvries doperwten garen.
Ik had wortel - doperwt uit de diepvries om te weten hoe dat smaakt. Ik wilde het overigens maken met maïs-doperwten, en je kan er ook die "Mexico mix" bij geven, maïs met paprika en doperwten geloof ik.
Hoe dat diepvries-spul smaakt? Smerig als je het volgens de gebruiksaanwijzing klaarmaakt. Dan bijt je bij die wortel op vezels met vocht ertussen.
In iets kokend water, twee minuten zacht, vuur uit, deksel, vijf minuten, afgieten en bij dat uienspul. Prima.
Lekker ei-broodbeleg
Ik maakte gisteren carbonara (de echte; met guanciale, en geen room maar ei + eigeel, en geen Parmezaan maar Pecorino romano) dus ik had eiwit over.
Per portie een ei en een eiwit mengen.
Flink fruitjes erdoor, Tabasco en zeezout.
Bak als spiegelei in redelijk wat goede olijfolie op vrij laag vuur. Dus ik kan beter schrijven Laat stollen in...
Sjalottensaus, gepocheerd ei
Hierboven Libanees "brood". Bij de Betere Turk.
Niet dat dunne wat je met vulling oprolt, wat die Turken ook kennen. Beetje tussen brood en chapati in dit spul. Heel plat Turks brood zeg maar.
Ik heb het goed droog gebakken in de chapati-pan (gebruik de koekenpan), en net als bij gazpacho manchego (tomatensaus met vlees en/of vis erin) er de saus mee gebonden. Die saus maak je dus te dun en daarna bind je die met stukjes droog brood (gazpacho manchego: met torta; grote matze). Dan krijg je een pasta-in-saus effect. Zeer al dente.
Olijfolie, fors sjalot (ik gebruikte die lange Provencaalse), knof...
Pikante paprika-puree (Turkse winkel)... Witte wijn en wat lamsbouillon en zeer lang zeer zacht stoven en het moet dun sauzig blijven (deksel; wat water). Proef op zout.
Eieren in een ingevette ovenschaal en met een deksel erop of folie of zo garen in de oven. Dan krijg je van die eieren met zo'n wit vlies erover. Erg lekker.
Stukjes van dat brood in de saus brokkelen, sudderend de saus laten binden. Zie de volgende foto.
Tomatensaus met lontong
Kook lontong lang langzaam in kippenbouillon. Lontong zie hier (alle links hier in een nieuw venster). De toko verkoopt ze in plastic zakjes, en als ze meer soorten hebben vragen om de meest vast kokende soort.
Olijfolie, blokjes rookspek als dat mag...
Sjalot, knof...
Tomatenpuree... Grove zwarte peper... Geprakte tomaten uit blik...
Chinese witte (druiven-)wijn (iets zoet), za'atar, laurier... Proef op zout (fish sauce?).
Pocheer eieren in de saus en serveer met de lontong (laten uitlekken, open knippen, blokjes snijden).
Tempeh en tofu
Tempeh, dat is volkoren tofu zeg maar. Beetje yoghurt-smaak.
Als je het de eerste keer maakt, dan kan je het beste het "kering" eten, droog, drooggebakken. Ik frituurde die staafjes hierboven, en dat is vergelijkbaar. Tempeh kering [tÈmpeeh krIng] zie hier. Vergelijkbaar: aardappel, kentang kering, zie hier. Allebei enorm lekker. Elk goed Indonesisch restaurant heeft het, maar bestel wel van te voren.
(Zwarte randjes om de verse tempeh? Is normaal. Wegsnijden.)
(Je kan tempeh-plakken ook marineren; soy, en iets van de rest: gembersiroop, limoensap, sambal.)
Mung dal, tempeh, paprika
Mung dal: gedroogde gele split mung-erwten.
Gebruik eventueel chana dal (mini gele split-kikkererwtjes) of gele linzen of gele spliterwten.
Mung goed spoelen, acht uur weken, kook langzaam gaar met een bouillon blokje. Pas op, het slaat in ene om naar gaar.
Pinda-olie, rode ui, knof, gemberwortel...
Rode puntpaprika-stukjes...
Chinese witte (druiven-)wijn (Chefoo), kung po (Chinese sambal zeg maar)... Proef.
Fruit tempeh-"frietjes".
Er zijn twee manieren om de familie aan de tofu te krijgen.
* Koop bij de toko de zeer stevige tofu-soort Tau kwa ("fried tofu"); blokjes, wokken met groentetjes en stevige mie. H. at het laatst voor de eerste keer en het was in dat tofu-loze huis een succes.
* Frituur blokjes gewone tofu kort, en serveer met pindasaus en geblancheerde tauge.
Mensen denken dikwijls dat "vegetarisch" gedoe is. Maar wat is er nou voor verschil tussen Tau kwa wokken of kipstukjes wokken?
En die avocado-ei is toch ook super simpel?! En die sjalottensaus met dat gepocheerde ei!?
Overigens heb ik een enorme hekel aan vegetariërs.
Eet wat vlees, de volgende dag wat kaas, dan wat tofu, dan vis, dan eieren...
En weet je wat het ook is? Vegetariërs kunnen niet koken! Ga naar een groene winkel; je zag nog nooit zoveel ready made spul bij mekaar...
Kaas
Uiensoep met Emmentaler
Vegetarisch, verdomd! (Dat vegetarisch zo lekker kan zijn joh, goh!)
Witte ui en knof ietsje ietsje bruinen in flink boter, en dan uren super zacht laten stoven met ietsje suiker (ik gebruikte esdoornsuiker, Jumbo, wow!).
Bloem, groentefond... (Ik gebruikte trouwens Jumbo kreeftenfond, sssst!; in België heet dat Soupe à l'oignon Snob; je hebt ook Moules Snob, ook met kreeftenfond, en mosselen en langoustines idem dat is Moules Super Snob.)
Madera, Oxo (eventueel Marmite)(uhh, ik bedoel Marmite, eventueel Oxo, maar dat is niet vegetarisch!), grove witte peper...
Ondertussen ciabatta beleggen met Emmentaler (Zwitserse Emmentaler, ja!) en gratineren.
Variant: gebruik Tynjetaler, maar ik denk dat je gezien de zoetheid daarvan dan beter gewone gele ui kunt gebruiken.
Tynjetaler zie hier. Niet vloeken en niet op zondag.
Dat brood met kaas, dat kan ook heel aardig zo.
Fondue Neuchâteloise
Oud stokbrood, flink witte wijn erover, half droog bakken.
Geraspte Emmentaler of Tilsit of Gruyère of Appenzeller erover, wat zoet paprikapoeder, gratineren.
Heerlijk!
Vegetarisch!
Heel fraaie tomatensaus met flink rode wijn, grove al dente pasta in ovenschotel, saus erover met gedroogde tomaat erdoor en zwarte olijven, kappertjes...
Forsch geraspte jong belegen kaas erover, zoet paprikapoeder, oven...
Geen vlees en niemand klaagt...
Pompoenbrood
Heerlijk licht zuur, en met flink zoete boter er op!
Vegetarisch!!