Ergens op Curaçao
Antilliaans kookboek
Nederlandse uitgave, 2002, "Bekroond" maar hoe of wat dat staat er niet bij. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Richting 350 pagina's, meer dan 300 recepten, en tweedehands kost het nop.
Een mooie aanvulling op die stapel Engelse en Spaanse Caribische kookboeken die ik laatst kocht, en waar de Antillen niet bij zat.
Fouten
Een guave "is zo groot als een walnoot" (als een normale appel zijn ze), en een papaja "zo groot als een peer" (wel een zeer forse peer dan toch).
Jambo heet hier gumbo, okra, en is zeker niet persé slijmerig.
"Haichi, kleine pepertjes" is klets.
Snotol heet hier snotolf (zie hier), en de kuit wordt hier verkocht als œufs de lompe, niet als snotolkuit.
"Callalousoep" heet kortweg callalou of beter calalou. En callaloublad heet hier taroblad.
Je moet niet de ene keer eddoe (is trouwens eddo) schrijven en de andere keer malanga, als je steeds taro bedoelt.
Jarpesi is djarpesi of beter djar pesi of nog beter oogboontjes.
Willemstad
Vreemd
Cornedbeef bakken met paprika, tomaten erbij, bloem en dan ballen van maken.
"Tamarindes"; "Schil de tamarindes". Dat heet niet schillen, dat heet pellen, kraken.
Gerookte ham, gepekeld dus, die je een uur in de oven moet zetten?
"Gekookte snijbieten". Gekookte snijbiet is het, of gekookte biet.
Mosterdsaus met mango: "Een kopje Dijon mosterd".
Colombia
Hé!
Ze gebruiken veel piccalilly, wat ze door het eten werken (bv. olie, ui, knof, lombok, tomatenpuree, piccalilly, gehakt, bloem, ballen...)
Ook met kapucijners (en knof en paprika); Caribbean Captain's Dinner!
En net als in die andere Caribische kookboeken: veel rozijnen (bv. in ovenschotel macaroni, tonijn, paprika, tomaat, kappertjes, komijn, nootmuskaat, gevulde olijven, piccalilly, eieren, geraspte kaas...)
Pruimensoep van gedroogde pruimen, kaneel, maizena, suiker en rode wijn.
Kip stoven met gedroogde pruimen. Dat doen ze in Noord-West Spanje ook. met chorizo en bloedworst trouwens.
Recept pompoenbrood klopt helemaal, vooral de verhouding 1 kop pompoen op 3,5 bloem.
Kip uit de oven, gevuld met gehakt, ham, rozijnen, lomboks en zwarte olijven.
Kalkoenfilets gestoofd in witte wijn met sjalot en knof, waar je tegen het eind blokjes mango bij doet.
Haai met Martini, room en Parmezaan.
BB met R ook hier. Met rode kidneybonen, tijm, kokosmelk (tijm en kokosmelk??), knof, piment, lombok.
Of met kikkererwten, ui en tomaat.
Aruba
Wat gaan we koken?
Stukken zoutevis / bacalao, gebakken in beslag.
Lente-ui, knof, chili, curcuma.
Kippenbouten uit de oven, en daarna gebakken in een "beslag" van pindakaas, ketjap, honing, komijn, knof, lombok, koriander en fijngehakte pinda's (vergelijk die pinda's met paneren met gebroken corn flakes, maar die pinda's en die koriander gaan er vlak voor het serveren over).
Bacalao met oogboontjes, tomaat, soepgroenten, ui en lombok.
Caribische erwtensoep
Chorizo, bleekselderij, knof, kippenbouillon, tijm, laurier, wortel.
En spliterwten natuurlijk (ongetwijfeld gebruiken ze daar gele).
Maïs met chorizo, paprika en tomaat.
Grenada
Tortilla's met runderstoofvlees
Marinade met sap van zure sinaasappelen (Sevilla), olijfolie, knof, ui, sherry, oregano, komijn, gember. 12 uur koel.
Mosterd, ketjap en p/z door de marinade. Vlees er 12 uur in marineren.
Afgieten, vlees bakken (en stoven)(met wat marinade?).
Tortilla's + vlees + ketchup + zure room. Plakjes citroen erbij.
Gebakken cornedbeef
Met ui, knof, tomaat en tomatenpuree, lomboks...
Witte vis gestoofd met aardappelen, bleekselderij, tomaat en lomboks.
Criollo-saus
Tomaat, augurk, paprika, lombok, ui, knof, olie, ketchup, piccalilly.
Rijst met bacalao en gedroogde garnalen.
En idem maar met verse kabeljauw (en tomaat en ketjap).
Gehaktbrood met rijst, ui, paprika, knof, ei, ketchup, lombok, bieslook, champignons.
Wortel met knof en gember.
Sint Maarten