donderdag 26 december 2013

Frankrijk (5)



Mon Oncle
Zie hier
 

Bouillon! en France (2)

Van Frankrijk (1) tot vandaag maak ik binnenkort een overzichtpagina.
1 tot en met 6, want met French Provincial Cooking (David) ben ik nog niet klaar.

Maar goed, dit is bespreking deel 2 van Bouillon! en France, een special van Bouillon! (zie hier; alle links hier in een nieuw venster).

Het ziet er allemaal heel aardig uit, dat tijdschrift, goeie vormgeving, de onderwerpen van de artikelen zijn heel aardig gekozen, maar ja, het staat altijd zó enorm vol met culinaire kletskoek...

Uhh, maar nou heb ik net het zomer- en het herfstnummer doorgebladerd, en ik moet zeggen weinig culinaire beuzelpraat, de onderwerpen zijn er ook niet zo naar. Maar ja, wel heel erg veel gezeur.
"eet-ontwerpster Marije Vogelzang"...; "zalmfilet in zuringsaus" oftewel hoe épateren we onze klanten waarvan de meesten de klassieker saumon à l'oseille niet kennen; Vanilla Venture importeert sumak, maar dat kan je voor veel minder geld bij elke Turk kopen, ze hebben zathar (dat heet za'atar, ja) waarvan de samenstelling niet klopt...
"Als het maar binnen je eigen kader past: beetje van jezelf, beetje ElBulli, beetje Norma". Bah.
"Gember is simpel gezegd een stuk wortel met een scherpe smaak. Gemberplanten groeien in de tropen. Het is een rietachtige plant die meer dan een meter hoog kan worden. Hij heeft lange, smalle bladeren en de wortelstok herkennen we dus als gember." Goh...


La Femme du Boulanger
Zie  hier

Maar goed, Bouillon! en France, nu

"Nelleke Launspach heeft een kookschool in Varaignes, Frankrijk die is ingericht met Aga fornuizen. Haar cursisten komen uit de hele wereld. Daarnaast heeft zij een managementbaan in Nederland en is zij hoofdredacteur van een business magazine, redacteur van verschillende culinaire magazines, en schrijft zij kookboeken."
Vreemd dan dat ik nog nooit van het hele mens heb gehoord terwijl ze toch behoorlijk ronkt. Daar heeft ze het te druk voor waarschijnlijk. Maar ja, doe een Google en het blijkt allemaal niks voor te stellen.
Die cursussen, dat moet "De Franse keuken in 10 minuten" zijn.

Artikel van ene Her Jobse. Pagina 28: 17 keer "ik", 10 keer "mijn", een keer "me" en een keer "we".

Bonita van Lier. Heeft de échalote grise ontdekt (liggen op elke marktkraam op dit moment; "banaan-sjalotten"), de paarse aardappel (al 25 jaar geleden in elke bistro), en blijkt te denken dat aardperen "tegenwoordig vooral als diervoer dienen". Moet je 's bij zo'n sterrentent komen, die gooien je er dood mee...

Maureen Belderink ontdekt in Parijs ("culinair winkelen") "baquettes au pavots" (baguettes au pavot, ja). Nee, dat kennen wij hier niet, maanzaadbroodjes.


Le Gendarme
Zie  hier

Ik zie dat Jaqcques Hermus er ook in schrijft. Dat is zonder enige twijfel de allergrootste culinaire kletsmajoor van heel Noord-Nederland. "Ovengedroogde serranoham", het kwaakhoofd.

Ook van die praat waar je half onpassselijk van wordt.
Jane Leusink:"Ik was weer eens naar Labach afgereisd, het gehucht dat nog na het dorp Melles komt... de bergerie ligt aan de GR 10... Er staan maar twee huizen waarvan een nog eens een gite de France is... we drogen de uien... wilde cantharellen... jonge boleten worden in olie gekookt", mens doe normaal.
Je mag ergens parkeren "sauf riverains", behalve aanwonenden, de ontzagwekkende domoor, want daar staat precies het tegenovergestelde: niet parkeren sauf riverains...

Margot Vanderstraeten. Frans stokbrood heeft "vijf tot zeven kunstzinnige inkervingen", "chemische stoffen die de rijstijd verkorten" (die de smaak bij een korte geforceerde rijstijd compenseren, ja), "in Parijs is het aartsmoeilijk om een stokbrood te vinden waaraan geen extra hoeveelheid gist is toegevoegd", hoe kan je zo'n zwatelkop nou in je tijdschrift aan het woord laten...
"Ontdek je aan de onderkant van de baguettes kleine ronde bolletjes, dan weet je wel zeker dat zij op bakplaten gebakken is", jee, over de klok horen luiden gesproken... "Andere bakkers begonnen mijn prijs over te nemen" maar dat mag niet eens! Je moet je aan de officiële maximumprijs houden...
Godgodgod wat een partij gelul bij mekaar...


Don Camillo
Zie  hier

Martine Hoogschagen. Dat je oesters moet oogsten als het volle maan is... "De zon brandt op mijn rug". Met volle maan? En dat je het vocht moet filteren met een oliefilter van een auto...

Karin Luiten. "Wisten wij al dat er drie types bloem zijn?" Ik van van m'n stoel Karin.
Het soort lui die een snipper opsteken en dan meteen denken dat ze expert zijn.

Martine weer. Dat je in een Routier voor € 10,- (2008!) plakjes tomaat met vinaigrette krijgt, een plakje varkensrollade met sperziebonen en fabriekspudding. jaja. Dat mens is met haar Chambre d'hôte enkel en alleen pisnijdig op de concurentie die het beter kan. En die niet zoals Martine "voornamelijk voor de gezelligheid" maaltijden serveert, maar gewoon keihard werkt voor z'n brood en er vooral niet constant over staat te lullen.

Marijke Spoor. "Voor het schrijven van mijn derde boek [nooit van het hele mens gehoord] heb ik mij een tijdje geleden in een rustig Frans dorp geïnstalleerd." "In het dorpje tussen de wijngaarden heb ik een simpel huisje gekocht waarin de enige bron van warmte een open haard is". In de Provence. Zeker een rijke vent getrouwd.


Le tracassin
Zie hier

Els Spanjer. "Met Bossche Bollen, Leidse kaas, Deventer koek en Haagse hopjes hebben we het wel zo'n beetje gehad [in Nederland]".
"Een klein deel van de mirabellenoogst belandt uiteindelijk in de fles". Lees "Een klein deel belandt niet in de fles".

Nelly de Zwaan. "Snoekbaars op ["op"] bladerdeeg met oranje schuim en virtueel spek".
"het enige probleem kan de gelée de Madeira [gelée de madère, ja] zijn, want die heb ik nooit in de winkel gezien".

Laat allemaal maar.

Er staat ook wel wat goeds in hoor.
Iets van Maureen Belderink en iets van Ingelies Vermeulen.
Maar ja, twee stuks op 33...


Les vacances de monsieur Hulot
Zie hier