Culinaria dus
Ontvetten
Ontvetten van sauzen en soepen.
Zie hierboven.
Dat onderste, uit de krant, dat is iets magisch waar je ijsklontjes in stopt en dan klontert en stolt dat vet daar tegenaan.
Veel succes ermee.
Zie helemaal boven: de klassieke culi methode. Er af pompen.
Ik gebruik dat ding wel, voor speciale klusjes, maar niet om vet weg te pompen.
Daarvoor gebruik ik het allersimpelste en allerbeste wat er is: zie in het midden.
Een super fijn zeefje, héél véél fijner nog dan een "paardenharen zeef" en enorm veel fijner dan een theezeefje. Zo fijn dat je ervoor moet zorgen dat het nooit vuil wordt (direct na gebruik heet spoelen!) want anders krijg je het NOOIT meer schoon.
Met dat ding schep je simpel het vet (blijft er op liggen) weg van de rest (die zakt er door)...
Aardbeien met spek
Op een droge bakplaat in een hete oven ontbijtspek.
Bruin bakken.
Die harde bruine spekplaatjes rechtop zetten zodat ze afdruipen.
Grof kruimelen, uitgespreid op een schotel en heet / droog laten worden in de magnetron.
Direct in een goed afgesloten potje.
Soort zelfde verhaal.
Kleine blokjes chorizo langzaam lang uitbakken in mooie olijfolie.
Blokjes laten uitlekken en drogen in de magnetron als hierboven en opbergen idem.
Uhh, de bedoeling is dan dat je "rode chorizo-olie" maakt. Heerlijk spul.
Die blokjes, dat is een restproduct.
Maar nou komt het.
Nou ga je aardbeien met dat spek er op serveren!
Of peer-blokjes met die chorizo stukjes!
Wow man...
Varia
* Peper-doodskist zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ja, daar schreef ik al eens over.
Zie hier.
* Broekbaard, NRC Next, was weer eens ontsnapt. Kunnen ze die man niet gewoon op tijd zijn pilletjes geven?
"miso (een gefermenteerde pasta van soja en rijst)"
Dat is witte miso, een soort die hij gegarandeerd níet gebruikt, niet eens kan kopen.
Hij gebruikt rode, zonder rijst.
Dit is die pizza-olie die hier af en toe ter sprake komt.
Fles elke dag een keer op z'n kop, zie de foto.
Dwarrelt het langzaam weer door de olie.
Dwarrelt het langzaam weer door de olie.
* Bij 10pages (naam doet mij altijd denken aan Ten Bears; zie hier en zie vooral ook hier), maaruhh, 10pages, dáár hadden we het over ja, zie hier.
Daar moeten we volgens de radio-reclame iemand met zijn kookboek gaan helpen.
Nou vooruit dan. Kunnen we nog eens lachen.
Kookboeken: één aanwezig...
Trefwoorden: vegetarisch, passie, lekker, gezond, flexitariër, simpel.
Wow! Zie hier.
Naast pil, spiraaltje, vrome knot,
Kunstacademie, roestvrij slot,
bestaat er ook een natuurlijk middel
tegen gevolgrijk zin-genot.
Dus Elsie! als wij nog eens gaan:
trek jij dan weer die tuinbroek aan?
Taleggio
Heerlijk!
Soort extra sterke fraaie Kernhem...