.
Gisteren
lachte de wereld mij toe. Weer vier mooie zeebrasems (Dorade; Pagellus bogaraveo) gekocht. Waar komen ze vandaan
? Middelandse zee of de Atlantique ? Vergat het te vragen.
“Moet
ik ze schoonmaken en de kop er af ?”
“Ik
zal uw kop er af snijden”, maar ik zei het niet, want het was een aardige
madam.
Op
de terugweg nog langs bij de ‘Turk’ om olijven. Mooie grote. 201-230/kg. Het
loopt op tot ca. 300 per kilo, maar die vind ik te klein. (goed spoelen; afdrogen
in een theedoek; citroensap en olijfolie erbij en gezeefde Provençaalse kruiden
en serveren bij het aperitief).
Houdbaarheid
buiten de koelkast 4-5 dagen. Rondneuzend
bij de Turk en gevallen voor de verleiding. Zeer mooie lamschops. € 12,50 p/kg.
Ik kocht er 8 stuks; mooi dikke, en was € 7,45 kwijt. Super kwaliteit. Zoals
eerder beschreven weer met nog vet er aan, en qua smaak niet te vergelijken met
de steriele Nieuw-Zeelandse dure kroontjes.
En..
uiteraard ‘halal’ geslacht. Alleen om die reden koop ik het als een statement
tegen het zoetgevooisde gekweel van Thieme.
Een schaap krijgt tegenwoordig overdreven aandacht. Het is op dit moment moeilijker als burger een schaap te registreren, dan 20 honden en katten te houden op een flatje 8-hoog.
Om een nieuw lam te kopen dienden wij ons eerst officieel te registreren als ‘veehouderij’ met een stapel paperassen, anders mocht de schapenboer geen lam verkopen…
Het lam mogen we zelf niet opeten. Het is niet aangemeld voor menselijke consumptie, want dan moet er een geneesmiddelen historie aan gekoppeld worden…
Sinds augustus zijn wij dus voor het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een echte geregistreerde veehouderij met 2 schapen. Bizar.
Gisteren weer geëxperimenteerd met pepers. Nu met spaghetti. De prol gemaakt met verse tomaten, ajuin, knoflook, courgette, paprika en rode jalapeño met… tonijn uit blik (brine).
TANEND LICHT
© Edmond van den Bussche