woensdag 10 oktober 2012

Komijnenkaas, verse olijven en rode linzen



Inkopen gisteren; zie ook de volgende foto's.
Rode linzen.
Al een hele tijd niet gegeten.
Voor soep. Koken kapot.
Binnenkort met gepocheerde eieren en curry.

Culinaria

(Overigens zie ik net dat we de afgelopen 30 dagen gemiddeld 570 pageviews/dag gehad hebben, en gisteren bijna 700.)

Iemand meelt over mijn lamprei bericht "Waarom schrijft u 'dé -verse- vis in de klassieke Portugese keuken', waarom dat '-verse-'?" Omdat, geachte R., dé vis tout court in de Portugese keuken de bacalhao is, de zoutevis. Men zegt dat de Portugese keuken 365 gerechten ermee kent.

Borstendrank hier (alle links hier in een nieuw venster).

De Wakkere Winkelaar hier.

Bonenlink hier.


Vreemd hoor, een chutney van vis.
Vietnam. "Smaakt goed bij curry".
Nou, dat gaan we dus proberen bij die linzensoep.
Zie trouwens hier.

Recepten

Polenta, nep
Kook griesmeelpudding, zonder suiker of melk.
Als op de verpakking staat dat je voor vla 80 gram en voor pudding 100 gram moet gebruiken, gebruik dan 120 gram.
Stort het spul in een natgemaakte cakevorm.
Laat opstijven.
Stort, snij in cake-dikke schijven, leg die schijven dakpansgewijs op een ingevette ovenplaat, tomatensaus erover, vers geraspte kaas erover (of later parmezaan) en gratineren op ongeveer 160 graden.
De plakken kunnen ook worden gebakken.


Dat is die jonge komijnenkaas voor over die gedroogde tuinbonen.

Pom, Suriname
Doe zoutvlees in water, breng aan de kook en laat 10 minuten doorkoken.
Laat uitlekken en snij in stukjes. Gebruik 100 gram op één kip.
Hak een kip in acht stukken en bestrooi met zout, peper en nootmuskaat.
Bak bruin in boter en haal uit de pan.
Fruit ui en knoflook in de pan.
Voeg het zoutvlees toe, stukjes tomaat, peterselie en selderij-blad en bak enkele minuten, af en toe roerend.
Doe er de kip bij en breng met bouillon aan de kook.
Laat op laag vuur een kwartier sudderen.
Schil tajer / taro knollen, ongeveer 3/4 kilo op een kip. Rasp de tajer.
Maak er een dikke prut van met sinaasappelsap, limoensap, wat suiker en zoveel vocht uit de pan met de kip als nodig.
Leg de helft van de tajer op de bodem van een ingevette ovenschotel. Leg hierop de kip met de saus.
Bedek met de rest van de tajer. Bak anderhalf uur op 190 graden.
Serveer met rijst, groenten, zure komkommer (atjar ketimoen) en gebakken of gekookte bakbanaan.


Verse olijven.
Die natuurlijk ingeprikt en dan gepekeld moeten worden.

L. nu

Dank je wel voor het compliment. Bomen intrigeren me al mijn hele leven. Ik zou graag een keer de amandelbloesem op Sicilië zien en dan de geur er nog bij.
Hoewel, ik bedenk dat ik ook al altijd heb zitten zeuren over de Betuwe in bloei, maar daar is het ook nooit van gekomen.
OK, groeten, L.

Ja, dan moet je langs de Linge van Beesd naar Geldermalsen lopen.

Zit ik een heel verhaal te houden en noem terloops dat paprikapoeder. Reageer jij met alleen: Wat voor paprikapoeder? Zelfde als dat heel oude verhaal van die man op die zeepkist in Hyde park, die riep: “De ondergang van de mensheid wordt veroorzaakt door de joden en de fietsers!” Riep iemand uit het publiek: “Waarom die fietsers?”
Nou ja, dat paprikapoeder heet: pimentón de la vera-La Dalia-picante.  De zoetere versies heb ik nog niet geproefd omdat ik er het dekseltje niet af krijg.

(Spul van die Spaanse webwinkel van laatst)

Ik heb voor de tweede keer van Liquido d’oro flessen olijfolie besteld, vooral die ene met die basilicum erin, is erg lekker en ze hebben een heel leuk proefpakket.  O ja, die speciale voor vis is ook lekker. 
Nog maar eens: ik ben geen kenner en geen “proever”.
Nog even ter verduidelijking: die ballen gehakt in de tuin onder de struik, die verstopte ik daar omdat ze anders al opgegeten waren alvorens de maaltijd begon.
Groeten, L.

Zie die olijfolie hier.

En wat die ballen betreft: er zat een vrouw in de kerk die onder de preek d'r zakdoek moest hebben en toen ze die uit d'r tasje haalde flikkerde er 'n kunstgebit over de vloer.
Ja, zegt ze tegen die pastoor, dat neem ik mee want anders vreet ie 't vlees uit de soep.

Dank L.

De Vendanges.
Dat is nu weer aan de gang.
Ik heb het bij Château des Graviers gedaan (Margaux).

Horlepiep

Zie de Horlepiep hier. En zie hier.

Maar het is ook een (daarbij gebruikt) muziekinstrument. Zie hier.
Wordt gebruikt in Händel's Water Music, trouwens.

En zie hier. Dat kleine trekharmonika'tje, dat is ook een horlepiep. Daar kom ik op terug.

Duitsland hier.

Ernie hier.


Buchmesse Frankfurt