donderdag 11 oktober 2012

Loempia, soja-brokken en biologische wijn


Gisteren

Loempia met sojabrokken en klaroen

Vroeger waren die soja brokken (zie hierboven) veel groter, én ze roken naar hondebrood als je ze kookte. Tegenwoordig no problem en prima te gebruiken. Wel smaak toevoegen natuurlijk, net als bij tofu.

Kook de soja brokken volgens de aanwijzingen in water met een flinke scheut tamari (zie hier; alle links hier in een nieuw venster). Afgieten.
De klaroenblaadjes (zie verderop) van de stengels trekken en slechte blaadjes en bloemstengeltjes weggooien met de stengels.
Pinda-olie, rode ui, knof, iets lombok... Blaadjes erbij, roerbakken.
Van het vuur, proef, rasp er wat gember over, roer om. Als je de klaroensmaak al kent kan je er beter mét de knof en zo gemberwortel bij doen.
Waterkastanje kleinsnijden, en met de soja brokken door de klaroen.
Loempia's maken enzovoorts.
Serveer met hot mango chutney en tamari.


Deze loempia is wat taps, maar dat hoort zo op Gili Air

Marieke

Dank voor de gedichten en originelen. Commentaar komt binnenkort, en dat kan nog wel even duren ivm veel werk.
Nee, dat Volkskrant artikel, laat maar. Hoor maar hier.

Was die Arabische peper zo enorm heet? Die van mij enkel heet. En een zaadloos gemaakt stuk in zakje in koeling na een dag nauwelijks meer.
Maar ja, het kan verschillen. Ik gebruikte laatst een rawit en dat viel wel mee, en vandaag (zuurkool, kalfsnier, gnocchi) een idem uit dezelfde partij en die was forsch.

Mooie visrecepten!
Caldeirada: caldeira = ketel.

Verharde wegen in Congo: Indonesië idem. Lees Kousbroek (zie hier), Negri pan erkoms, zie hier.
(Negri = land, pan erkoms = van herkomst, op z'n Indonesisch uitgesproken.)
(Maar ja, jullie Belgen hebben natuurlijk Gangreen...)
En die pepers en die vrouwen: idem dito in Indonesië.


Culinaria

Hierboven grove ("groffe") klaroen.
En zie eens hier. Ontzettend benauwd dat er wat wordt gekopieerd. Maar zelf jat ze wel ook plaatjes. Zie hieronder het origineel!
Hoe grotere meuk het is, hoe benauwder ze zijn voor jatten...

Gisteren was het weer Gort dag. Leuk. Biologische wijn.
Zie  hier.

Ongepubliceerd recept want het is donderdag (en ik ben dan ook enorm donderend winderig, van Duits zuurdesembrood).

Perzik-peperjam
3 kilo perziken in blokjes en met 4 koppen suiker laten staan, regelmatig omscheppend, tot zich flink wat vloeistof heeft gevormd.
Breng aan de kook met 1 kop water en twee in de lengte gehalveerde rode habanero's. Eventueel zónder pitjes.
Laat 5 minuten sudderen, steeds roerend.
Verwijder de pepers.
Laat op hoog vuur inkoken tot een druppel op een koude lepel mooi stolt.


Fanmail

Goedemorgen Maarten,
Ik doe elke morgen boodschappen voor Mevr. Alzheimer. Tijdje terug had ze haar pinpas met bijbehorende code aan een nieuwe bovenbuurman (van buitenlandse origine en de Nederlandse taal niet machtig) gegeven, dus rekening moest geblokkeerd en nieuwe pas moest aangevraagd en die is sinds die tijd in mijn bezit. Twee buurvrouwen hebben zakgeld voor A(lzheimer) en doen daar, in noodgevallen, boodschappen van. A. houdt nog steeds van gezellig “geouwehoer”, dus bij haar aan de tafel vertel ik haar “Die en die was op visite” of  ” Die en die knipte de heg” of “hielp met de computer”, enz. enz. 
Gevolg?  A. had laatst bij haar buren aangebeld en gezegd: “L. (ikke dus) is er vandoor met een vriend, die de heg knipt en mijn geld”. Ik naar A: “Hoe kan je nou zo’n dingen zeggen”. A: “Je moet die buurvrouwen niet geloven, die sporen niet,  jij weet toch wel beter”. Broer van A. belde mij op: “Ik hoorde dat je naar het buitenland was met een vriend die je helpt met je heg”.  Ik vertelde hem dat  dat de kronkel in A. haar hoofd betreft en broer sprak: “Maar je mag het ook rustig toegeven als het zo is!!”.

Mooi!

Vanmorgen spraken A. en ik  over het weer en de hond en we aten taart en het was gezellig. Toen schaamde ik me ineens en vond alles zielig voor haar. Ik deed uiteindelijk mijn jas weer aan en A. zei ”Ben je het weekend gewoon thuis of ga je naar het buitenland met je vrie…”.  Ik keek blijkbaar moedeloos want ze sprak “Kunnen wij voortaan niet beter schriftelijk contact houden, jij bent zo licht geraakt tegenwoordig”.
Groeten, L.

Dank!


Zen and the Art of Cooking
Hornpipe

Daar had ik het gisteren over. Dat dat ook wat anders kan zijn dan zo'n (oorspronkelijk hoornen, zie hier) toeter. Een klein soort trekharmonica.

En ik vergat ook een heel mooi zeemanslied waarin de horlepiep ter sprake komt.

En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
Holaderee, holaderee
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
En als de man naar zee toe gaat
Nou dan gaan ze 't met een ander houwen
Holaderee, holaderee
En dan gaan ze 't met een ander houwen

En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je zoveel zeemanskroegen
Holaderee, holaderee
En daar heb je zoveel zeemanskroegen
En al die daar naar binnen gaat
Die beleeft er veel genoegen
Holaderee, holaderee
Die beleeft er veel genoegen

En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar komt vaak speelman Fransen
Holaderee, holaderee
En daar komt vaak speelman Fransen
En als hij dan de horlepiep speelt
Dan gaan alle zeelui dansen
Holaderee, holaderee
Dan gaan alle zeelui dansen

En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
Holaderee, holaderee
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
En als er soms een schip vergaat
Nou dan lopen ze in de rouwe
Holaderee, holaderee
Nou dan lopen ze in de rouwe

Dit is van Kat in t syl, maar daar is verder niks zinnigs over te vinden.


Maar goed, die kleine trekharmonica's dus. Diatonisch, net als een mondharmonica. (Ik heb er 50 of zo gehoord, dit zijn de beste.)

* Thomond Bridge hier.

* The Western Hornpipe, het bekendste nummer hier.

* The Ballyoran Hornpipe hier.

* Mrs. Crotty's Hornpipe hier.

* The Plains of Boyle hier.


Dit is weer een "echte" hornpipe

O ja, dat vergat ik nog

Bij AH veranderen de laatste tijd heel veel producten van fabrikant.
En het nieuwe product is zeker geen verbetering.
Vandaag gnocchi, laatst ravioli en zo gaan we verder. Ik had het eerder moeten gaan noteren, maar nu ga ik het bijhouwen.