zaterdag 20 augustus 2011

Er is toch wel


een enorm verschil tussen aan de kolf gekookte en dan afgebeten of afgeschrapte maïs, en maïs uit blik, hoe goed het merk ook. Je kan met verse een mooi al dente + tegelijkertijd toch heel ietsje zoet resultaat krijgen. ("Ietsje zoet": het is een veel mooier "droog-zoet" resultaat.)

Nou ja, Vind je dat gek?

Nou ja, kijk, wat ik eigenlijk wil zeggen is "Nooit meer uit blik".

In Ierland, wat 35 jaar geleden toch nog vrij achterlijk was, kreeg je het al vrij regelmatig.

Lekker hoor.



Recept
Lamsschouder uit de oven, Zuid Europa
Braad een lamsschouder rondom aan in een aardewerken schotel, en bak op lager vuur daarna ui en knoflook mee.
Flink geprakte goed rijpe tomaat erbij, laurier, geplet korianderzaad, wat kruidnagel en wat foelie.
Met een flinke scheut rode wijn er nog bij in de oven gaarstoven; regelmatig bedruipen en draaien.



Gebruikte ik in een cursus vandaag. Horta Museum, Brussel.

Ha! Herkreeg mail van C1!
Een waar lustoord, die tuin van jou, zo langzamerhand. Vooral de bodem, bedekt met houtsnippers en verknipte plantenstengels(?) vind ik intrigerend. Je zal toch 'ns een foto van het geheel moeten posten.

Nou, liever niet, want die andere Déjeuner sur l'herbe's willen niet in de openbaarheid...

Bloem 1: inderdaad, een gewone Oost Indische Kers. Niks tegen, trouwens. En in zijn geheel eetbaar, meneer van Thiel!

Jaja; ik maakte al ooit bloemknopjes in, bloemetjes en zaadpeultjes...
Maar deze is zo rood. Dat kende ik niet.

Bloem 2: Malva, waarschijnlijk 'n éénjarige soort. Zoiets als Malva trimestris. Maar dat weet ik dus niet zeker. Malva wordt meestal vertaald als kaasjeskruid.
Bloem 3: helaas, gezakt Maarten. Want die heb je wel "al gehad", en wel pal erboven. Zusje van de roze (of rose, wat moet een mens volgens jou schrijven?) Malva. Dit is hoogstwaarschijnlijk Malva sylvestris, maar kan ook een witte variant van die roz/se eenjarige zijn. Kijk ook eens naar het blad, dan zie je de overeenkomst onmiddellijk.


Dank!

...en overigens ben ik van mening dat een kok, in het heetst van de strijd, geen randjes hoeft weg te vegen.
Groet!


Nee toch?!

Over bloemen gesproken: Cannonball Tree. In de kleine botanische tuin van het -ook door Kousbroek beschreven- Siantar Hotel.



Uhh, maar we gaan door hoor.

Ho Ho, Maarten!
Typisch geval van de klok en de klepel: Jij en L. hebben het over kerstrozen.
Dan kom jij melden dat dat Euphorbia is. Mis; dat is de kerstster. Inderdaad L., die lullige rode bladsterren die je rond kerstmis kunt kopen. Ooit heb ik ze in Zuid Amerika (Colombia) zie bloeien. Daar worden het hele bomen.


Wat dacht je van in Indonesië...

Dan ineens zeer indrukwekkend, een heel bos met die gloeiende bladeren tegen een helling aan.
Kerstrozen, waar L het over heeft, zijn Helleborussen. Hele deftige mensen zeggen Helléborus, ik hou het gewoon op Hellebórus. Die worden trouwens ook rond kerstmis verkocht en in veels te warme kamers gezet. Het is dus niet duidelijk welke soort L precies bedoelt.
Schoolmeester C.


Dank. Hieronder Helleborus. Ennuh, hangt mij niet iets vaags bij van Helleborus niger??



Weer verder, L.
Dag Maarten, morgenochtend [21e] heeft het onderstaande programma aandacht voor de broers Van 't Reve. Ik weet niet of jij dit wist, vandaar dat ik je het maar even mail. Groeten, Loek

Hier (alle links hier in een nieuw venster).

Dank!

Dat "Silverlight" is weer een van die bekende VPRO vaaghedens... Moeilijk doen als het ook makkelijk kan (uhh, je iets laten installeren waarmee ze je kunnen "afluisteren".) Schandalig dat je iets interessants brengt, en dan op een stiekeme manier dat soort dingen gaat doen waar VPRO leden een grote hekel aan hebben.

Trouwens je kan er in zo'n geval gif op innemen dat je het in Uitzending gemist niet kan vinden, de stiekemerds...

(Je weet toch wel dat ik dat geouwehoer over schoongemaakte koppen en borden altijd als een geintje bedoel, hoewel...)

Dont worry!



Caralluma Schweinfurthii.

Nou jullie weer...

Doei!