woensdag 8 juni 2011
HEMA, en croissantologie
Ik weet niet of ik dat al had gemeld, maar bij de HEMA kan je vóór 10 uur 's ochtends een roombotercroissant met jam, een stukkie versgebakken (lees vers afgebakken) stok krijgen met omelet (lees diepvries ei-emulsie) en bacon, en een kop goede koffie (ook thee?) voor 1, één Eu. Mijn buurman hobbelt er elke dag heen.
En vanaf 16.00 uur lasagne voor 3 of 4 Eu. Maar ja, lasagne zonder 'n glas wijn erbij, dat is natuurlijk helemaal niks.
HEMA dat is Hollandse Eenheidsprijzen MAatschappij. In de volksmond vroeger ook wel Hier Eet Men Afval.
Vraag: waarom zie je op internet (Google op afbeeldingen) zo erg weinig mooie goed kromme croissants? Antwoord: omdat ze 90 % uit de diepvries komen (ongebakken) en erg kromme dan in de doos in mekaar haken en tijdens transport uiteindes afbreken. Je hép ze wel, diepvries én mooi krom, maar die zijn te duur voor de gewone bakker. Uhh, ik praat over twee jaar geleden, dus wie weet...
(Staatssecretaris Bleek Bleker Bleekst is in Rusland geweest. Met een komkommer. En Bleekselderij. Goh! Hoe zou die rondgelopen hebben met z'n komkommer? Woehahahahahah!)
O ja, die croissants.
Dat komt uit Oostenrijk, toen ze de Turken (Halve = wassende Maan!) verslagen hadden. Toen mochten de bakkers halve maanbroodjes maken. Croissant = wassend, groeiend.
Maar goed, diepvries zijn ze dus een stuk minder krom ivm transport beschadigingen.
Kijk, dit is een standaard diepvries croissant. Puntje onder.
Nogmaals: diepvries betekent hier ongebakken. En deze is dan dus wel gebakken.
En kijk. Bij de echte zit het puntje, het uiteinde, niet ónder de croissant, maar tussen de poten. Zie de bovenste croissant foto. En bij die diepvries zit ie er onder. Ja. Logisch. Als je een diepvriescroissant bakt met het puntje - uiteinde naar boven, zie hieronder, dan komt dat ietsje los en verbrandt.
Vanavond uiensoep van zoete uien, Malaga, etc etc. Met stok schijfjes met kaas uit de oven. (Heb het op. Ongelofelijk lekker. Gelukkig dat ik een Asperger ben, want anders zou ik het ook nog, o gruwel, met anderen moeten delen!)
Dit is een echte croissant, ondanks dat ie nogal recht is. Nou ja, so what. Astie maar lekker is, toch?
Gisteren in Groningen, fors in twee kroegen, maar gisterenavond toch nog wat samengekloot.
Olijfolie, rode ui, knof, lombok, stukken goed rijpe Roma tomaat, ..., witte wijn (dat mag zelfs van de officiële Bolognese site), groene kruiden, verse laurier, gebroken piment, fijngewreven komijnzaad, stukjes droge zwarte olijf, ± tuinkruidenblokje...
Potje jonge kapucijners / velderwten uitlekken, erdoor, wat eieren erover breken...
Proef.
Volgens mij heb ik er pickalilly bij gegeten of hoe schrijf je dat...
Recept
Koekjes met amandelspijs, Suspiros Bilbainos, Zuchten uit Bilbao. Verwant dus aan Nonnenzuchten en Nonnenvotten (Vlaams, scheten)
375 gram zachte reuzel goed kloppen met evenveel suiker.
Stuk voor stuk 12 eieren erdoor kloppen, jaja, vandaar zie zuchten of scheten.
125 gram amandelspijs en wat kaneel erdoor werken.
500 gram bloem idem.
Platte lap ervan rollen, vormpjes uitsnijden, en die op een plaat op bakpapier leggen.
Met ei inwrijven, met suiker bestrooien en bakken op 170 graden.
Meel, PJ.
Dag Maarten,
Dichters hawwe in protte frije tiid nedich oars falt it libben foar har net te rijmjen
Een Nederlands-Fries antoniemen woordenboek zegt:
veel-weinig, in protte-in bytsje
Dus: dichters hebben veel vrije tijd nodig anders valt het leven voor hen niet te rijmen
Dank je. Ik wilde er zelf geen tijd insteken want met 15+ talen in m'n kop...
Die schilder waar je de naam niet meer van weet is Jopie Huisman uit Workum.
Hij schilderde niet alleen lompen etc. maar kon ook prachige portretten schilderen.
Toevallig stond er afgelopen zaterdag een paginagroot artikel over hem en het Jopie Huisman museum in Workum in De Telegraaf.
Dat museum staat vlak bij de Grote Gertrudiskerk en en een oud waaggebouw en die liggen weer aan een heel mooi plein met prachtige terasjes.
O ja, portretten. Het schiet me allemaal weer te binnen. Ik vind zijn werk "plat" en al helemaal zijn portretten. Het is allemaal platte foto'tjes.
Even de puntjes op de i. Je schreef rato=rat
Maar rato is een tijdje, een poos.
Rata = rat en ratón is dan muis
Je hebt volledig gelijk. Verstandsverbijstering. Maar ja, als excuus: het ging tegelijkertijd over Indonesisch "rat".
Heel raar trouwens. Ratón betekent letterlijk grote rat. Maar zou het kunnen zijn dat je "omslag" krijgt als je doet rata vrouwelijk, vergrotend mannelijk?
Con un saludo atento amigo mio, y que nos vemos muy poco, tio...
Uhh, dit is toch "plat"?
Kijk hier ... (Pyke Koch)
Of hier
(Willink)
Of hier
(Toorop)
Publié par Maarten van Thiel à 18:11:00