Vanavond kwartels met Manzanilla-saus met prei, en met flageolets. Dat moet goed wezen... [Enorm lekker; zie morgen]
Hieronder een heel beroemd kwartel recept: Cailles en sarcophage, Kwartels in sarcofaag. Recept hier (alle links hier in een nieuw venster).
Recepten
Koffie met kardamom, kaweh bin heel; Midden Oosten
Koffie zetten met een (of meer) opengespleten kardamom-peul(en) in de koffie (kan prima in een koffiezet-apparaat).
Peulen met geel-bruine pitjes niet gebruiken.
Koffie verkeerd met goela djawa
Nou, dat is dus simpel.
Koffie verkeerd met goela djawa (palmsuiker; toko) in plaats van suiker.
Kokkels in groene saus; Baskisch
Was verse kokkels (ook wel "Venusschelpen") terwijl je het vergiet continue goed schudt, zodat ze niet open gaan.
Doe ze in een steelpan met water, wat zout en laurier, en breng snel aan de kook, steeds omroerend.
Als de kokkels open zijn giet u ze af; kookwater bewaren.
Bak in olijfolie flink gehakte ui en gehakte peterselie aan.
Giet er op laag vuur het gezeefde kookwater bij en een scheutje witte wijnazijn en breng aan de kook.
Voeg geweekte saffraan met het weekwater toe, kook in en bind met paneermeel.
Proef op zout.
Warm de uitgehaalde kokkels op in de saus.
Zit er zand in de kokkels, koop ze dan voortaan ergens anders.
Slurp hier. De allerlaatste, want ik begin er behoorlijk flauw van te worden. Die kwaaksnor achter z'n naaimachine...
Donderdag, ongepubliceerd recept.
Kokkel cakes, clam cakes
Kook ± 40 kokkels in ongeveer 2 koppen water (uhh, met schelp, en na koken schelp weg dan dus). Giet af en bewaar de vloeistof.
Meng 2 koppen bloem, wat zout en 2 theelepels bakpoeder.
Klop 2 eieren goed door mekaar en klop er de bloem door.
Meng er die 40 kokkels door op laag vuur, en roerend 1 tot 1,5 kop kookvloeistof. Het moet een dik deeg worden.
Frituur kleine balletjes kort en bij hoge temperatuur, draaiend als nodig.
Laat uitlekken op keukenpapier.
O ja, gisteren.
Uiensoep van zoete (witte] uien, en broodjes met kaas gegratineerd uit de oven.
Boter, heel fijn gesneden zoete uien, heel laag vuur, uren. Deksel. En regelmatig omroeren.
na een uur wat gesnipperde knof erbij.
Bloem, roeren, 3 minuten.
Gebonden soep maken met 1/3 groentebouillon, 1/3 warm water, 1/3 witte wijn.
Zout = Oxo of zo, vers gemalen witte peper, flinke scheut Malaga.
..., proef.
Schijfjes stok, oven met geraspte kaas...
Uiterst jammie...
donderdag 9 juni 2011
Tsja...
Publié par Maarten van Thiel à 18:42:00