maandag 8 maart 2010
2e
Lees nu "Richard Simmillion Een onvoltooide autobiografie" van Hermans. Nooit van gehoord.
Recept
Zeelt
In Nederland, in tegenstelling tot in Frankrijk, weinig gewaardeerd.
Brakwatervis, althans uit brak water (de Gironde!) smaakt ie het best.
Haal de vis uit en maak schoon.
Leg op een ingevette ovenschotel.
Wrijf in met gesmolten boten en bestrooi met zout en peper.
Bak in een oven op 160 graden en reken met iets meer dan een half uur per kilo vis (bak je meer vissen tegelijk weeg dan de zwaarste vis).
Haal uit de oven, overgiet met gesmolten boter, bestrooi met gehakte peterselie en serveer met citroen.
Kan ook worden gemaakt als Zalm met zuring, saumon à l'oseille.
Zeelt
Rijksmuseum Twenthe: Gedroomd Papier hier (alle links hier in een nieuw venster).
Charly Roberts in Amersfoort hier.
China rond 1910 in Rotterdam hier. Flash, dus ik kan geen directe link geven. Ff scrollen...
Recept
Zeepokken op steeltjes. Percebes, Spanje. Nederlands> eendenmossel.
Lekkerder zeevruchten zijn er niet. Oesters zijn er niets bij.
Het is een zeepok die op een bruin-zwart slurfje staat.
In Spanje wordt het geserveerd in de sjiekere restaurants.
Vergewis je ervan dat het geen gekweekte zijn (dikwijls op stuk beton), alhoewel de wilde peperduur zijn; het "plukken" is een levensgevaarlijk beroep: ze groeien alleen op rotsen waar de zee woest tegenaanslaat.
Breng flink water aan de kook met 50 gram zout per liter, of zeewater met 20 gram.
Doe de gewassen zeepokken in het kokende water en kook ze, met een deksel op de pan, vijf minuten.
Giet af en laat ze afkoelen in een pan met koud water.
Pak een slurfje met beide handen in het midden vast en draai de ene hand naar de ene en de andere naar de andere kant.
Er sprietst dan vloeistof uit, wat in een restaurant enkele tafeltjes verder terechtkomt.
Trek de helften uit elkaar en eet de inhoud.
Nu ben ik bij.
Publié par Maarten à 18:31:00