woensdag 10 maart 2010

Van alles


Eerst maar een recept
Zeevis met verse worst
Zigeunergerecht uit oost Spanje.
Neem vis van het type snapper; geen platvis, geen lange vis maar karper-achtig van vorm.
Haal de vis uit, was van binnen en van buiten en dep droog.
Vul de buikholte met in de lengte doorgesneden verse worst (liefst Merguez, van de Marokkaanse slager, of verse chorizo als je daar aan kunt komen; eigenlijk hoort het met Longaniza de Teruel).
Wrijf de vis in met olijfolie waarin knoflook uitgebakken is en gril of bak in een hete oven, regelmatig bedruipend met de olie.

Si buscas nóvia en Teruel,
búscatela forastera;
mira que matan de amor
las mujeres de esta tierra.


Als je een bruid zoekt in Teruel,
Zoek er dan een van elders;
Zie hoe ze doden uit liefde,
De vrouwen van dat land.



"De Geliefden van Teruel"

Ben weer aan het Bordeaux blog begonnen (zie links bovenaan voor de link), voorbereiding op korte blogs in verschillende talen.

Gerard Reve, Brieven aan Josine M., Angelus Silesius (uit Jung lijkt me):
Ich bin als Er so Grosz,
Er ist als ich so klein,
Ich kann nicht ohne Ihm,
Er ohne mich nicht sein.

Nestcams
Beleef de lente hier (alle links hier in een nieuw venster) (verschillende vogels).
Valk op torenflat, San José, Californië hier.
Ooievaars in Polen hier.
Zwarte ooievaar, schreeuwarend, bosuil en zeearend in Letland hier (Waar dan? Ik kan ze niet vinden).



Recept
Zeewolf met pesto
Wrijf schoongemaakte en gedroogde filets in met pesto, bestrooi ze met bloem en bak ze in olijfolie aan beide zijden bruin.
Giet de olie uit de pan en voeg tomatensaus toe.
Laat aan de kook komen en op laag vuur de vis kort verder garen.
Serveer met rijst of pasta.



Kijk, die doet ook jeneverbessen door de zuurkool. Ik ook. Vanavond gegratineerde zuurkoolstamp! Zie morgen!